Családtámogatás igénylése

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kérelmet a Területi Államháztartási Hivatalhoz, illetve ha az igénylő olyan munkahelyen dolgozik, ahol van családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelyhez kell benyújtani. Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy fennállnak a jogosultsági feltételek. Amennyiben a kérelmet késve adják be, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap elsejétől állapítják meg a jogosultságot. A folyósításról az igényelbíráló szerv gondoskodik, az ellátást utólag, a tárgyhónapra járó munkabér végelszámolásával egyidejűleg, egyébként pedig a tárgyhónapot követő hónap 15-éig kell kifizetni.

Az egyszeri juttatásként járó anyasági támogatást a fentiektől eltérően a kérelem benyújtásakor elbírálják, s a jogosultság megállapítása esetén azonnal kifizetik és ennek megtörténtét rávezetik a gyermek születési anyakönyvi kivonatának hátoldalára. Amennyiben az ellátásra jogosult meghal, - az anyasági támogatás kivételével - az esedékes és fel nem vett ellátás annak a személynek jár, aki a gyermek neveléséről saját háztartásában gondoskodik. Az esedékessé vált és fel nem vett ellátást - az anyasági támogatás kivételével - az esedékességtől számított egy éven belül lehet felvenni.

Aki úgy veszi igénybe az ellátást, hogy arra nem lenne jogosult, illetve kevesebb összegre lenne jogosult, mint amennyit folyósítanak neki, köteles visszafizetni a jogosulatlanul felvett összeget, mégpedig a felvételtől számított 30 napon belül - feltéve, hogy a visszafizetésre írásban kötelezik. A fenti határidő lejártát követően csak attól lehet visszakövetelni az ellátást, akinek a felvétele felróható, feltéve, hogy az összeg felvételtől - folyamatos folyósításkor az ellátás megszűnésétől -kevesebb mint 3 év telt el. Az ellátás visszafizetéséről az igényelbíráló szerv határozattal, illetve fizetési meghagyással intézkedik. A jogerős határozat vagy fizetési meghagyás végrehajtható közigazgatási határozat.

Amennyiben a családtámogatási ellátást igénylő személy nem ért egyet az igényelbíráló szerv intézkedésével, határozatával, úgy a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet. A fellebbezést az igényelbíráló szervnél kell benyújtani, amely a beérkezésétől számított 8 napon belül megküldi a fellebbezést elbíráló szervhez. A TÁH intézkedése, határozata ellen a pénzügyminiszterhez, a családtámogatási kifizetőhely intézkedése, határozata ellen pedig a területileg illetékes TÁH-hoz lehet fellebbezni.