Versace, az érzéki nő tervezője

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Hölgyfórum
Gianni Versace első könyve

Gianni Versace 1946. december 2-án született Reggio Calabriában. Egész fiatalon édesanyja ruhaszalonjában és varrodájában dolgozott tanoncként, majd szabadúszóként tervezett ruhákat.

1978-ban testvére, Santo Versace segítségével meglapította a Gianni Versace céget, és ugyanebben az évben mutatta be első női kollekcióját Milánóban. Kreativitása és merész, a konformizmust nem ismerő zsenije következetesen feszegette a divatipar korlátait, egyedi szabásmintái, vibráló anyagmintái és szokatlan alapanyagai a művészet magas fokán ötvöződtek és igazodtak a kortárs művészetek hangjaihoz. Nem volt nehéz nemzetközi hírnévre szert tennie, ilyen hamar.

Versace, az érzéki nő divattervezője

Versace ruhái közismerten a fiatal, szexis és vad nőknek tervezett ruhákat. Szerette a testhez simuló, mélyen kivágott dekoltázst, sőt, kebleket felfedő felsőrészeket, magasan felvágott, a láb formáját követő szoknyákat. Versace az elsők között volt, akik megújították a női kosztümöket: újra divatba hozta a mini szoknyát és a szűk nadrágokat.

Forrás: www.elle.com
Forrás: www.elle.com

Díjak és elismerések

1982-ben Gianni Versace a Cutty Sark és a L'Occhio d'Oro (Aranyszem) díjakat vehette át az 1982-83 őszi / téli női kollekciójáért, amely keretén belül bemutatta a híressé vált "metál-lánc" ruhát. Az Aranyszem-díjat 1984-ben, 1990-ben és 1991-ben is neki ítélték.

Meghódítja a színházat is

Beleszeretett a színházba, és ettől kezdve karrierje egyik fontos elme lett a színházi kosztümök tervezése. Lelkes támogatója volt mindenfajta művészetnek, főleg a képzőművészet érdekelte. Látványos színházi kosztümjei a világ minden táján megfordultak, többek között Donizetti Don Pasqualé-jában , a Salomé-ban, a Doktor Faustus-ban, valamint több Béjart-balettelőadásban. 1985-ben Versace megkapta a Maschera d'Argento-díjat (Ezüst Maszk) a színházi produkciókban való közreműködéséért.1993-ban az Amerikai Divattervezők Tanácsa Versacénak ítélte az amerikai divatipar Oscarját, amelyért az amerikai és olasz elnök is elismerésben részesítette.

Forrás: MTI
Forrás: MTI
Forrás: MTI
Válogatás a Versace divatház kollekciójából

Négy könyv a divatról és a stílusról

1994-ben kiadta első könyvét Designs címmel, majd a Leonardo Arte kiadóval és több világhírű fotóssal együttműködésben további három könyve jelent meg, a Men Without Ties, a Do Not Disturb és a Rock and Royalty. 1995-ben New Yorkban megtartották az első Versus-show-t, a Versace-ház új, hipermodern, élvonalbeli márkája kollekciójának bemutatóját. Gianni Versace 1997. július 15-én halt meg, a saját villája előtt gyilkolták meg rejtélyes körülmények között.