Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

A ritka gyémánt rózsaszínné változik az UV-fényben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 13,7 karátos gyémántot, amelynek a Tirisano Easter Diamond nevet adták, a tirisanói gyémántbányában találták a Ventersdorp gyémántkerületben. Ha a követ ultraviola fénynek teszik ki, színe átváltozik vibráló, fluoreszkáló rózsaszínre. A gyémántoknál nem szokatlan, hogy ilyen módon színt váltsanak, de az élénk rózsaszín egyike a legritkább színeknek, és ez a gyémánt egy darabig még az UV-fény elmúlta után is megőrzi ezt az árnyalatot.

Forrás: HölgyfórumForrás: Hölgyfórum

A szakértők, akik eddig megvizsgálták a gyémántot, egyedülállónak tartják, de laboratóriumi vizsgálatoknak is alá kell támasztaniuk azt, hogy a gyémánt valódi ritkaság.

Jelenleg a gyémánt két bányászcég tulajdona, a Etruscané és Mountain Lake-é, de azt tervezik, hogy árverésen eladják magángyűjtőnek. Les Meyer, a nemzeti gyémántpiac vezetője elmondta: "Sok millió kövecskét kellett megvizsgálnom életemben, de soha nem találkoztam ilyen természetű gyémánttal. Azt hiszem, hogy hihetetlenül ritka kőről van szó. Kivételességének oka, hogy vibráló, fluoreszkáló rózsaszínné változik. Mindenki nagyon izgatott lett, aki megvizsgálta a nemzeti gyémántpiac tagjai közül. Senki nem akart hinni a szemének, hogy létezik ilyen színátmenet."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről