Zenés ajándéktippek

Vágólapra másolva!
Még nem vagyunk az utolsó percben, de talán közeledünk az ajándékbeszerzés finiséhez. Most egy kis kultúrát ajánlok a keresgélők figyelmébe. Azokból a zenékből, könyvekből, rendezvényekből, amelyeket ebben az évben fedeztem fel a magam, családom és barátaim örömére. A "termékek" tehát kipróbáltak, a mi házunk táján jónak találtattak. Ettől függetlenül tartsuk szem előtt, hogy ízlések és pofonok különbözők.
Vágólapra másolva!

Az év felfedezettje számomra a Folkestra. Hát, jó, lemaradtam egy kicsit, de jobb későn, mint soha. Talán néhányan emlékeznek a Portugál zenéjére, amit a filmkritikák elég igazságtalanul, szinte soha nem említenek. A Mamikám című lemezen szerepel a Portugál, és a Portugál kalap, mindkettő nagy élmény, ahogy a lemez többi száma is. Az alapot a török és a magyar népzene adja, de alaposan folkestrásítva: átritmizálva, szaxofonnal, ütősökkel, tangóharmonikával dúsítva, és Palya Bea hangján megszólaltatva.
Jó fél éve hallgatjuk a Mamikám-at, még nem sikerült megunnunk, máris itt van az utánpótlás, Palya Bea Ágról ágra című lemeze képében. Ez egy kicsit más - nem véletlenül. Az énekhang dominál, magyar, bolgár, cigány, perzsa dalok és énekelt versek a Psyché-ciklusból. Egy közöset mindenesetre elmondhatok a két lemezről (azon kívül, hogy nagyon jó mindkettő): ha valaki figyel a szövegekre, és átéli a hangulatot, megismeri a nőiség esszenciáját. Ez nincs ártalmára se férfiúnak, se nőnek - hiszen nem árt belebújni önmagunkba, de a másik nem rejtelmeibe sem.

Tavaly karácsony előtt szerettünk bele a Makám Szindbád-jába. Azóta Szindbád-dal több helyen is találkozhatunk, például a Bonbon Matiné keretein belül, az IBS-ben vagy a Komédium színpadán. A gyerekek kívülről fújják az összes számot. Az együttes túl van az új lemezbemutatón, az Anzix már a boltokban. Most nem a gyerekekhez szólnak, bár ők is szívesen hallgatják. Katonadalokat hallhatunk az Anzix-on, mégpedig többnyire az otthonmaradt asszonyok hangján. Az énekesek névsora sokat mond: Dévényi Ádám és Bognár Szilvia mellett Palya Bea, akit a Folkestrával, és Szalóki Ágnes, akit a Besh o droM együttessel hallhattak eddig együtt a koncertlátogatók.