Készítsünk százéves virágcserepet!

Vágólapra másolva!
Lassan itt a nyár, a szabadságok, a pihenés időszaka. Ha saját nyaralónkban üdülünk, hasznos és kellemes időtöltésnek bizonyul a ház körüli javítgatás, felújítás. Az alábbi ötlet például különösebb erőfeszítés nélkül, mindössze három nap alatt elkészíthető.
Vágólapra másolva!

Megmutatjuk, hogyan lehet egyetlen nap alatt a vadonatúj virágcserepeket százévessé varázsolni.

Forrás: HomeGarden
Pár nap alatt éveket öregítünk a cserepeken

Alkoholos tisztítás
A régiesítés nemcsak dekoratív, de praktikus célt is szolgál: segít elrejteni a mésztartalmú kicsapódást, amelyik nem mutat igazán jól. Az első lépés: zsírtalanítsuk a felületet. Erre a célra bármilyen alkoholtartalmú tisztítószer megfelel.

Dörzsölés
A zsírtalanítás után dörzsöljük át a virágcserép felületét dörzspapírral, amelynek kötelezően aprószemcsésnek kell lennie (80-as vagy 70-es szemcsézettség). Ez a művelet elengedhetetlen ahhoz, hogy a glett, amellyel később dolgozunk majd, jól megtapadjon a felületen.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
Dörzsöljük le a cserepetKenjük be nedvességálló glettel

Simítás
Vegyünk egy kerek ecsetet, és kenjük be nedvességálló glettel a virágcserepet. A glettet egyenetlenül vigyük fel a felületre, elnagyolva, hogy a felület kimondottan természetesen nézzen ki. Miután végeztünk ezzel, hagyjuk megszáradni.

Festés
Fehér, zöld és barna festékből készítsünk mocsárszínű keveréket. Kenjük a festéket a megszáradt glett-rétegre könnyed ecsetvonásokkal. Minden élethűnek kell, hogy tűnjön: a virágcserép az idő vasfogának esett áldozatul.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
Mocsárszínű festékkel kenjük beDörzsöljük át még egyszer az elkészült "régi" cserepünket

A birtoklás öröme
Miután a festék nagyon jól kiszáradt, ismét vegyük elő a dörzspapírt, ezúttal a 100-as szemcsézettség lesz a megfelelő, és dörzsöljük át a cserép "problémás" részeit, vagyis azokon a részeken, ahol a glettréteg kissé vastagabbra sikeredett. Most már egy igazi ritkaság tulajdonosai lettünk.