Gyerekek a világhálón - webkalauz szülőknek és kiskorúaknak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy az interneten szörföléskor csak olyan tartalmakra bukkan gyermekünk, mellyel minden esetben meg tud birkózni, másrészt a chatelés közvetlensége és anonimitása olyan emberekkel is összehozhatja, akik rossz szándékkal keresik gyerekek társaságát.
Egy közelmúltban megjelent online kutatásból kiderült, hogy a megkérdezett szülők hatvan százaléka úgy tapasztalta, hogy a gyerekek túlságosan könnyedén juthatnak olyan tartalmakhoz a weben, amelyek egyáltalán nem nekik valók, nem nekik szólnak. Ha a gyerek nem tudja is, mit keressen, véletlenszerűen akkor is többször jut el ezekre az oldalakra, mint azt a szülők szeretnék.

A fontosabb veszélyek közül hármat emelnénk ki, amellyel a gyerek találkozhat:
- Erőszakos vagy szex témájú ábrázolások.
- Pedofil felnőttek, akik chatszobákban vadásznak ismeretségre.
- Fenyegető vagy zaklató üzenetek e-mailben, levelezési listákon.

A tinédzserek még inkább ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek, mert sokszor szörfölnek felügyelet nélkül a weben, chatelni pedig különösen szeretnek.
A gyermekek internetezési szokásait firtató felmérésben egy szülő elmesélte, hogy tinédzser lánya chateléskor megismerkedett egy önmagát tizenhat évesnek mondó fiúval. A chatelés olyan jól sikerült, hogy személyes találkozóra hívta a fiú a lányt, ahol kiderült, a férfi valójában negyvenéves.
Ez az eset egyáltalán nem ritka, hívja fel a figyelmünket tanulmányában Dr. Daniel D. Broughton gyermekorvos, aki egyben az eltűnt gyermeket felkutató National Center for Missing and Exploited Children elnöke is. Egyre több gyerek esik a weben keresztül csábítás áldozatává.
Így amellett, hogy az internet pozitívumait emlegetjük, a szülőknek észben kell tartaniuk, hogy a világháló nem alkalmas bébiszitteri feladatok pótlására, másfelől, amikor online van valaki, akkor egy közösségben van, ahol sok olyan ember is van, akinek szándékairól semmit sem tudhatunk.

Biztonsággal az információs szupersztrádán

Ugyanúgy, mint amikor autóba ülünk és biztonsági ülésbe ültetjük gyerekünket és neki is bekapcsoljuk az övet, a világhálóra való "felhajtáskor" is gondoskodnunk kell gyermekünk biztonságáról.
A gyerekeket nem tanácsos megfelelő korlátok és útmutatások nélkül a világhálóra engedni. Az otthoni internetezés szabályait ugyanúgy meg kell beszélni, mint a tévézés szabályait.
A legtöbb gyerkeket nem kell tanítani a számítógép használatára, gyakran a szülő tanulja a gép használatát a gyerektől, és sokszor a kiskorú hamarabb eligazodik a weben, mint a szülő. Az internet hasznos információi már az óvodáskorú gyerekeket is lekötik, ezért velük is meg kell beszélnünk azokat a szabályokat és teendőket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a gyerek biztonságban legyen a neten is.

A legfontosabb dolgok, amelyeket meg kell beszélnünk a gyermekkel, és amire szülőként oda kell figyelnünk:

Gyermekünk soha nem adhatja ki a neten a személyét azonosító adatokat; a nevét, lakhelyét, telefonszámát, korát, az iskolája nevét sem. És ne küldjön magáról képeket sem (és magunk se tegyük fel gyerekeink képét a netre, annak helye a családi albumban van és nem a hálón). Lehetőleg olyan helyre engedjük chatelni, ahol már mi is társalogtunk, és meggyőződtünk arról, hogy megfelel gyermekünk korának.

A gyerek lehetőség szerint ne beszéljen meg személyes találkozókat a hálón megismert barátaival. Ha valakivel olyan jó barátságba keveredett, hogy találkozni szeretne, előtte mindenképpen szóljon a szüleinek. Ha valakivel találkozik, mindenképpen nyilvános helyen tegye azt. Ajánljuk fel, hogy elkísérjük a találkozóra.

Nem árt ismerni azokat a webhelyeket, ahol gyermekünk szörfölget. Kérjük meg a gyereket, hogy mutasa meg kedvenc helyeit. A számítógép a család közös helyiségében legyen - nappali, dolgozószoba - ahol könnyebb nyomon követni, mi történik. Az internetezés időtartamát határozzuk meg előre, ne legyenek éjszakába nyúló, egész hétévégés netezések. A legtöbb szolgáltatónál lehetőség van arra, hogy megkérjük a neten töltött időt (ha máskor nem, akkor a telefonszámlából következtethetünk). Az internetfüggés nemcsak a felnőtteket fenyegeti!

Figyeljünk oda arra is, hogy mi milyen szolgáltatásokat, oldalakat látogatunk. "Kedvenceink" között nem biztos, hogy minden oldal gyermekünk figyelmére méltó. Ma már több lehetőség van a tartalomszűrésre, amire szükség lehet, mert a legtöbb helyen egy PC-t használ a család.

Fontos ismerni, hogy miként tudunk lekerülni, leiratkozni olyan listákról, amelyeken már nem akarunk szerepelni, vagy nem magunk iratkoztunk fel, és nem akarjuk, hogy e-mail címünk vagy nevünk ott szerepeljen. Ha egyszerű leiratkozással nem lehet személyes adatainkat törölni, forduljunk a weboldalon megadott módon a szolgáltatás fenntartójához, akinek kérésünkre kötelessége leszedni adatainkat az adatbázisból.

Ha bármilyen fenyegető vagy zaklató tartalmat vagy üzenetet kapott gyermekünk vagy mi magunk, akkor azonnal szóljunk a szolgáltatónak, illetve szükség esetén a rendőrségnek is.

Természetesen a biztonságra törekvés és az internet adottságainak felismerése és hasznosítása között igyekezni kell megtalálni az egyensúlyt. Amellett, hogy a veszélyekre is felhívjuk a figyelmet, elsősorban a netezés adta lehetőségre irányítsuk gyermekünk figyelmét, és mindenekelőtt tanítsuk meg jól kezelni az itt szerzett információkat.

Felsős gyerekek és serdülők nagyobb önállóságot igényelnek, náluk nehezebb nyomon követni a netes történéseket is. Éppen ezért állapodjuk meg gyermekünkkel, hogy bizonyos szabályokat betart, ezeket akár ki is nyomtathatjuk, hogy szem előtt legyenek.

Webjogsi kiskorú családtagoknak:


Sosem adom ki személyes adataimat.

Ha bármilyen kellemetlen információt hallok, kérdeznek, arról beszélek a szüleimmel.

Nem találkozom netbarátokkal személyesen a szüleim engedélye nélkül.

Nem küldök magamról képet senkinek a szüleim tudta nélkül.

Nem válaszolok olyan levelekre, kérdésekre, amelyek zavarba hoznak, furcsák vagy zaklatóak.

Nem adom meg a jelszavamat senkinek.

Nem vásárolok, nem adom ki a szüleim számlaszámát, csak az engedélyükkel.

Ha regisztrált oldalra szeretnék belépni, vagy részt vennék olyan netes versenyen, ahol adatokat kérnek, megbeszélem a szüleimmel.


Sokat segíthetünk gyermekünknek, ha olyan site-ok felé irányítjuk figyelmét, amelyeket hasznosaknak, érdekesnek találunk. Egyre több gyerekek életkorának megfelelő oldal van - fejlesztő oldalak, mesék, játékok, ismeretterjesztő oldalak -, ha ezeket a szülő is ismeri, könnyebben igazodhat el a gyereke is weben. Ha a szülő tisztában van a keresők használatával, a gyerek is könnyebben megtalálhatja az őt érdeklő információt.

Az alábbiakban néhány gyerekeknek szóló oldalt ajánlunk figyelmükbe

Magyar nyelven:

Gyerekoldalak
A hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtár oldala, ahol találhatunk tudásoldalt, meséket, történeteket, képtárat, játékokat, mp3-gyűjteményt (Mazsola, Süsü, Mézga család?) és egy könyvtár-fejezetet is, amely megismerteti a gyerekeket a könytár használatával.

A következő oldalon Lázár Ervin-mesegyűjteményt és Romhányi József Szamárfül című kötetét találják

Kölöknet.hu Az oldalon nemcsak gyerekeknek szóló tartalmak vannak, hanem szülőknek szóló cikkek is.

Gyerekde.hu

Amigó macska oldalai
Mesék gyerekeknek és macskakedvelőknek Csomor Katalin festőművész rajzaival.

Mesék és ifjúsági irodalom a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Meseország
Állatmesék, kópémesék, legendamesék, Mátyás-mesék szómagyarázattal.

Egyfejű oldal
Süsü versei, képek arról, hogy hogy született a bábfilm.

Micimackó - A. A. Milne regénye (majdnem) mindenestül

PomPom meséi
7 mese a híres mesesorozatból

Junior.hu
Ifjúsági és szabadidő-magazin részletes programajánlóval, játékokkal, pályázatokkal.

A Fővárosi Állat- és Növénykert oldala
Állatkeri hirmondó, tevetévé, állatok örökbefogadásának módja, képek a lakókról.

Internet játékház
Társasági játékok, fejtörők, játékklubok, játékversenyek, játékismertetők, programajánlatok.

Csodák Palotája
Az interaktív tudományos játszóház oldalán kedvcsináló képek, videók, játékok, kísérletleírások és linkek vannak.

Diáknet.hu
A diákoldalon nemcsak iskolai dolgokat találunk, de a középiskolásokat legjobban érdeklő szabadidős témákat, programajánlókat is.

Necc.hu
Önismereti kamaszoldal tanácsadókkal, önismereti tesztekkel, külön oldallal tanároknak és szülőknek is.

Angolul

The Web's 100hot sites for Kids
A gyerekeknek szóló száz legjobbnak tartott oldal toplistáját találják az oldalon. A site-okról külön ismertető nincs fenn, így találomra szörfölhetünk az oldalak között.

Ajánlat óvódáskorúaknak

Állatképek hangokkal
Egészen kicsi gyerekek is élvezhetik ezt az oldalt, ahol nagyméretű állatfotók és hangfile-ok vannak.

Gyermekek biztonságát segítő oldal
Játékos szituációkban ismerhetik meg a gyerekek a biztonságos közlekedés feltételeit, a háztatási gépek biztonságos használatát.

Gyümölcsök és zöldségek
A híres gyümölcsforgalmazó interaktív oldalai a különféle gyümölcsöket és zöldségeket igyekeznek megkedveltetni a kisgyerekekkel.

HaringKids.com
Interaktív színező könyv nemcsak gyerekeknek. Keith Haring különös figuráit színezhetik ki és játékokat is találnak ezen az oldalon.

Kisiskolásoknak

For kids only
Ezen az oldalon a kábítószerek, alkohol veszélyeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, tippeket kapnak, hogy hogyan ismerhetik fel a veszélyes helyzeteket, és hogyan mondjanak nemet.

Funschool.com
Fejlesztő játékok kisebb és nagyobb gyerekeknek igényes grafikákkal.

Kids' health
Egy nagyszerű egészség-site, amely a gyerekek nyelvén magyarázza el a betegségeket, a növekedés történéseit, a test működéseit, az egészséges táplákozás elveit és pszichológiai segítséget is nyújt, valamint chatelni is lehet.

Kids.discovery.com
A Discovery.com külön oldala kiskorú felfedezőknek, jó kiindulópont ahhoz, hogy a világot megismerhesse gyermekünk. Állatok életéről szóló csatornáját is ajánljuk figyelmükbe.

Hogyan működik?
Egy izgalmas oldal gyerekeknek és érdeklődő felnőtteknek, ahol majdnem mindenről megtudhatjuk, hogyan működik; a telefon, a hazugságvizsgáló, az autómotor, a WC; vagy hogy hogyan lesz a szivárvány, vagy mi történik, amikor alszunk, vagy mitől lesz a kenyér jóízű.

FindOutWhy.org
A National Science szponzorálta oldal humoros és játékos ismeretterjesztő feladatokban ismerteti meg a gyerkeket a világ dolgaival.

Yahooligans.com
A netezést megkönnyíti, ha a gyermek is tudja használni a keresőket és a katalógusokban is tud tájékozódni. Ennek egyik alaptípusa a yahooligans, amely a gyerekeket leginkább érdeklő témákhoz ad kindulási pontokat. Pl. rögtön a kezdő oldalról elérhető az összes Harry Potter oldal.

Kinderart.com
Művészeti oldal gyerekeknek. Festést, gyurmázást, rajzolást, ragasztást és sok más technikát mutatnak be és művészettörténeti anyagok is vannak.

Lisafrank.com
Egy igazi kislányoknak szóló oldal, divattal, chatelési lehetőséggel, naplóíróval, letölthető cucokkal, titkokkal.

NASA kids
A NASA gyerekeknek szóló oldalain az űrkutatásról, űrhajósokról olvashatnak, és vannak pályázatok is.

A kisiskolásokat már érdekli a felnőttek világa is, így kérdéseket tehetnek fel olyan intézményekről is, mint a CIA, ezért készült a CIA for kids gyerekoldal is, vagy a White House for kids, ahol az elnök kutyája és macskája mutatja be a Fehér Ház lakóit az érdeklődőknek. A magyar parlament honlapja sajnos nem szolgál olyan külön oldallal, amely a gyerekek érdeklődésnek megfelel, de a virtuális látogatás a Parlamentben képeit megnézegethetjük.

Felső tagozatosoknak és serdülőkorúaknak

Love doesn't have to hurt
Az American Psychological Association támogatott oldal a serdülőkhöz szól és az erőszak, a zaklatás, a kapcsolatokba beszűrődö agresszivitás kérdését boncolgatja.

Teenshealth.org
Serdülőknek szóló egészségügyi oldal, amely kiemelten foglalkozik a serdülőkori problémákkal, a szexuális fejlődéssel, a szenvedélybetegséggel, a sporttal.

Air Force crossroads for teens
A U.S. Air Force szponzorálta oldalon linkgyűjteményt találhatunk, mely korosztályokra lebontva ajánlja a különböző site-okat a tanulást segítő témaköröktől a videojátékokig.

LissaExplains.com
HTML-ezés gyerekeknek. Internetező csemeték maguk is elkészíthetik honlapjukat egy kis segítséggel.

Teenwire.com
Egy tizenéveseknek szóló site, belépés csak húsz éven aluliaknak.

H. Anett