Bill Pullman 48 éves

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Főiskolás évei alatt még építésznek készült, mert lelkivilágát megihlették a New York állam nyugati részén található viktoriánus stílusú építészeti emlékek. A színjátszásba akkor kóstolt bele, amikor évfolyamtársait elkísérte egy színházi meghallgatásra, és szinte azonnal a szereposztásban találta magát. Amatőr színházi ténykedésének köszönhető, hogy később egy professzora átirányította a SUNY egyetem művészeti karára, ahonnan a színművészeti tanulmányait bizonyító diplomával távozott. Egyetemi kiegészítőjét a Massachusetts-Amherst Egyetemen szerezte meg 1979-ben színházi rendezőként.

Frissdiplomásként a rendezésre szeretett volna koncentrálni, de tanácsadója arra ösztökélte, hogy folytassa színészi karrierjét. Egyelőre nem így tett, hanem elvállalta a Montana Állami Egyetem által felajánlott tanári állást, ahol később az egyetem színházi karának tanszékvezetőjévé választották. Bill már korábban megszerette Montana államot. Egyetemi évei alatt többször jártak itt egy amatőr színjátszó társulattal, amelynek neve szabad fordításban így szólt, Shakespeare a parkokban. A társulat Shakespeare darabokat adott elő közterületeken, parkokban, Bill pedig egyforma lelkesedéssel komédiázott és játszotta a hősszerelmes szerepeket. Bill Pullman a mai napig ragaszkodik Montana államhoz: orvos testvérével együtt egy farmot vásárolt, ahol marhákat tenyésztenek, egy eldugott helyen pedig gerendaházat építtetett, ahová gyakran vonul vissza családjával.

1987-ben vette feleségül Tamara Hurwitzot, akit még egyetemi évei alatt ismert meg. Los Angelesben telepedtek le, ma is Hollywood régebbi negyedében élnek egy felújított farmházban. Három gyerekük van, Maesa, Jack és Louis. A házuk mögött elterülő gyümölcsös és csűr Bill keze munkáját dicséri.

A kilencvenes évek elején a hollywoodi sztárcsináló gépezet fontos karakterszereplőként jegyezte, olyan filmek főszerepeit zsebelhette be, mint a Sommersby, az Aludj csak, én álmodom, vagy a Függetlenség napja. Bill az a színész, akire a rendezők rászabják a szerepeket. Az Útvesztőben és Az erőszak vége című filmek főszerepeit Bill karakterére szabva írták a forgatókönyvírók. Filmrendezőként 2000. január 9-én debütált A virginiai férfi című filmjével a TNT tévécsatornán. Big Town Productions nevű saját produkciós cégének is ez volt első munkája.

Ajánlat:

Bill Pullman az IMDb adatbázisában

Bill Pullman rajongói oldal

Korábban:

57 éves a Vuk hangja