A szőke nős viccek önbeteljesítő jóslatok

Vágólapra másolva!
A szőkék valóban butábbak? "Igen, de csak az után, hogy buta szőke nős viccekkel, beszólásokkal traktálták őket" - állapította meg egy németországi kutatócsoport. A brémai egyetem pszichológusai szerint a szőke nős viccek valóban önbeteljesítő jóslatok, ugyanis hatásukra a szőkék tényleg rosszabbul teljesítenek a teszteken.
Vágólapra másolva!

Ki ne ismerne legalább egy tucat szőke nős viccet. Azonban csak óvatosan a szőke poénáradattal! "Kicsi a szó teste, de nagy a hatalma!" Jens Foerster elmondta: "Azt találtuk, hogy az emberek hajlamosak jóval alul teljesíteni abban az esetben, ha kevesebbet várnak el tőlük. A szőke nős viccek éppen ezért önbeteljesítő hatásúak. Ugyanis, ha valamiről azt hisszük, hogy igaz, akkor az oda vezet, hogy úgy fogunk viselkedni, hogy az be is igazolódjon."

Kutatók kísérletet hajtottak végre a brémai egyetemen 80 tanulóval. Olyan teszteket végeztettek velük, amelyekkel a diákok pontosságát és gyorsaságát mérték fel. A tanulók fele szőke volt. És itt jön a lényeg:

A tudósok a szőkék csoportjának felét szembesítették a negatív sztereotípiákkal még a kísérlet megkezdése előtt. Az a csoport, amely tudatában volt a szőkékkel szembeni negatív előítéleteknek, egyértelműen rosszabbul teljesített a teszteken, mint a többiek: számos kérdésre nem tudtak választ adni a megadott időn belül. (Vagyis, azok a szőkék, akiket nem traktálták ostoba kijelentésekkel, ugyanolyan jól teljesítettek, mint nem szőke társaik.)

De nem csak a szőkékre van hatással a negatív elvárás. Bárkinek visszaeshet a teljesítménye, ha elveszik az önbizalmát. A tudósok ugyanezt az eredményt kapták, amikor fiúkkal és lányokkal végeztettek el egy matematikai feladatsort. Azok a lányok sokkal rosszabb eredményeket értek el, akikkel a kísérlet megkezdése előtt ("biztatás" gyanánt) közölték, hogy a lányok általában nem jók matematikából. (Valójában ez nem igaz. Még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy több a fiú matekzseni.)

A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok az emberek, akiket szembesítenek az őket érintő negatív előítéletekkel, hajlamosak még jobban odafigyelni arra, mit tesznek le az asztalra, hogyan teljesítenek. Ezzel szemben a több önbizalommal rendelkező személyek bár gyorsabban teljesítik a feladatokat, de mindez a minőség rovására megy: hanyagabb munkát adnak ki a kezükből.

A kutatócsoport most azt szeretné vizsgálni, hogy ezek a sztereotípiák hogyan befolyásolják az iskolai teljesítményt. Egy olyan stratégia kidolgozására törekednek, mellyel felvehetik a harcot a sztereotípiák romboló hatásaival szemben. Így előbb-utóbb érvényét veszítené az a bizonyos "szőke-előítélet" is. (A szőke nős viccek ideje ezzel le is járna?)

"Elképzelhető, hogy ki tudunk fejleszteni egy olyan stratégiát, amely segít az embereknek abban, hogy a gyakorlatban kiküszöböljék az őket negatívan befolyásoló hatásokat"- mondta Foerster.