Vágólapra másolva!
Hat napon keresztül a Művészetek Völgye díszvendége volt Jirí Menzel. A neves filmrendező vasárnap megtekintette a kapolcsi Pajtamozgóban levetített, Sörgyári capriccio című filmjét és helyi tartózkodása alatt ellátogatott több rendezvényre is.
Vágólapra másolva!

Az [origo] látogatói július 27-én, kedden este 19 órakor élő közvetítést láthattak a taliándörögdi SzemTanú stúdióból, ahol Rieger Johanna beszélgetett Jirí Menzellel.

A Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjas cseh rendezője sokoldalú művész, hiszen írt már forgatókönyvet, látható volt színészként, s filmjeivel szinte egyenrangúak színházi rendezései is. Húsz évvel ezelőtt már rendezett Magyarországon, ahová nemrég ismét visszatért. A cseh új hullám egyik legjelesebb alakja játszott a magyar Filmzűr és Felhőjáték című alkotásokban is. Filmjei közül feltétlenül említést érdemel a Sörgyári capriccio, a Pacsirták cérnaszálon, a Hóvirágünnep, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, Az én kis falum és az Iván Csonkin közkatona élete és különös kalandjai.

Hogy a Hrabal és Karel Capek által inspirált, Chaplint és Csehovot mesterének valló Menzel mit gondol a kapolcsi fesztiválról, az kiderül a videóból.