Az esélynövelés a második száz nap fő feladata

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter a kormány második száz napos programja középpontjába a több irányú esélynövelés helyezte. Erről a miniszterelnök Nagykanizsán szerdán az MSZP választási nagygyűlésén beszélt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök elmondta: növelik a fiatal családok lakásépítési támogatását, a két gyermeket vállalóknak decembertől megelőlegezi a kormány a szociálpolitikai kedvezményt. Állami költségből egy hét fizetett szabadság illeti majd a fiatal apákat, a nagyszülőknek a nyugdíj mellett a gyest is biztosítják - sorolta a miniszterelnök.

Szólt arról, hogy a hátrányos kistérségek felzárkóztatására külön alap létesül; minden - még közel ezer - település internet-hozzáféréshez jut, és novembertől ezer új távmunkahelyet hoznak létre. - A mezőgazdaság nagyobb és minőségi teljesítése érdekében minden gazdálkodási forma adósságainak egy részét átvállalja a kormány - közölte Medgyessy Péter.

A térséget érintő miniszterelnöki bejelentés volt: 2006-ig teljesen megépül az M7-es autópálya és a 70-es gyorsforgalmi út, a város két volt laktanyáját pedig ingyenesen átadja a kormány, ipari park céljára.

A kanizsai nagygyűlést megelőző sajtótájékoztatón a kormányfő fájó pontnak nevezte, hogy az elmúlt években nem történt meg a magyar emberek kellő felkészítése az EU-csatlakozás előnyeire és kihívásaira. A lemaradás pótlására az uniós tájékozottságot elősegítő alapítványt hoznak létre - tette hozzá. Megfogalmazása szerint úgy tűnik: az ellenzék pártpolitikai szándékú feltételeket, akadályokat gördít a csatlakozási folyamat elé, s egyoldalúan tájékoztatja a közvéleményt.

A miniszterelnök reagált a háromgyermekes budapesti családanya által a Fidelitas sajtótájékoztató alkalmával feladott tankönyvcsekkre is, illetve a parlamentben kedden vállaltakra, miszerint kifizeti a négygyermekes család tankönyvszámláját. Példaként elmondta: egy négygyermekes család a kéthavi családi pótlék kifizetésével és a szeptemberi családipótlék-emeléssel az eddiginél 42 ezer forinttal többet kapott, ebből fedezhető a tankönyvköltség. - Én egy csekk kifizetését vállaltam képletesen, amit viszont Hende Csabától is elvárok - jegyezte meg Medgyessy Péter utalva ezzel a polgári összefogás szervezőjének egy korábbi kijelentésére.

Medgyessy Péter végül a szavazók támogatását kérte Litter Nándor, az MSZP nagygyűlésen bemutatkozó polgármesterjelöltje megválasztásához.