Oscar 2007: A tégla lett a legjobb film

Vágólapra másolva!
Martin Scorsese A tégla című maffiafilmje négy díjat vitt haza a 79. Oscar-díjkiosztóról, köztük a legjobb filmét és a legjobb rendezését is. A színészek között Helen Mirren és Forest Whitaker nyert, a Maestro című a magyar animációs rövidfilmet nem díjazták.
Vágólapra másolva!

Hetvenkilencedszer is kiosztották Los Angeles-ben az Oscar-díjakat. Röviden jellemezve: szép este volt. Nagy meglepetések nélkül zajlott, de mégis különleges volt azért, mert Martin Scorsese negyvenéves filmkarrier és hat jelölés után végre hazavihette a legjobb rendezésért járó Oscart A tégla című maffiafilmjéért. A legnagyobb izgalmat az jelentette, hogy melyik alkotás kapja a legjobb film díját, mert idén nem alakult ki olyasfajta párbaj két esélyes jelölt közt, mint tavaly az Ütközések és a Brokeback Mountain, vagy tavalyelőtt az Aviátor és a Millió dolláros bébi esetében. Külön öröm, hogy végül ezt az elismerést is A tégla kapta. A filmet összesen öt kategóriában jelölték, amelyből négyet sikerült is díjra váltania: a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás Oscarját is megkapta, csak a mellékszereplőként jelölt Mark Wahlberg maradt ki a díjazásból.

A színészi díjak terén nem okozott izgalmat a díjkiosztó, a jó előre megjósolt leosztás érvényesült. Miután A királynő című film főszereplője, Helen Mirren II. Erzsébet királynő megformálásáért elnyerte a Golden Globe-ot és a BAFTA-t is, nem sok kétség fért hozzá, hogy az Oscart is hazaviszi, és így is lett. Hasonlóképpen biztos befutónak számított és nyert a szintén valós személyt, az ugandai Idi Amin diktátort megformáló Forest Whitaker is a The Last King of Scotland-del. A legjobb női mellékszereplő a Dreamgirls csapatából jelölt Jennifer Hudson lett, aki mindössze a harmadik színes bőrű színésznő Halle Berry után, aki Oscar-díjat nyer. A legjobb férfi mellékszereplő díját Alan Arkin vitte haza, akit A család kicsi kincse népes és remek színészgárdájának tagjaként jelöltek.

Forrás: EPA
Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Helen Mirren és Alan Arkin


Az este vesztesének a Bábel tekinthető, amelyet hét kategóriában jelöltek, köztük a legjobb film díjáért és a legjobb rendezésért is, de csak egyetlen Oscart vitt haza a legjobb eredeti filmzenéért. A Dreamgirls is viszonylagos vesztesnek tekinthető, hiszen nyolc jelöléséből csak a női mellékszereplőit és a hangot sikerült díjra váltania, de a film igazából nem most veszített, hanem akkor, amikor a fő kategóriák egyikében sem jelölték.

Idén két magyar volt a jelöltek közt, de sem M. Tóth Géza Maestro című animációs rövidfilmje, sem Zsigmond Vilmos, A fekete dália operatőre nem vitt haza díjat az este folyamán.

Sztárok a vörös szönyegen

A gálára érkező sztárok között Florian Henckel von Donnersmarck, A mások élete elsőfilmes rendezője stábjával és egy csinos talizmánnal jelent meg. Tört angolsággal annyit mondott: "Ha ez nálad van, Oscart fogsz nyerni."

A női főszereplő díjára legesélyesebbnek tartott Helen Mirren szokás szerint 61 éves korát meghazudtolóan jól nézett ki: mélyen dekoltált, elegáns krémszínű ruhát viselt csillogó díszítésekkel. Arra a kérdésre, hogy hogyan ragadta meg II. Erzsébet angol királynő figuráját A királynő című filmben, azt felelte, hogy lélekben végig a fiatal királynővel azonosult, és így formálta meg őt, hiába szólt a film az öregedő uralkodónőről.

Jennifer Lopez gesztenyebarnára festett, ódivatúra bodorított hajjal nyilatkozott a Pro7 riporterének, akinek persze kénytelen volt a berlini filmfesztivált dícsérni, ahova az alaposan kifütyült Bordertown-t kísérte.

Forrás: EPA
Marc Anthony és Jennifer Lopez


Meryl Streep a lánya, Mamie Gummer társaságában érkezett (Gummert hamarosan Koltai Lajos új filmjében, az Evening-ben láthatjuk majd), és természetesen Prada-ruha volt rajta, hiszen Az ördög Pradát visel című komédia főszerepéért jelölték idén. Vígan közölte, hogy reméli, hogy a jelölései sorának sosem szakad vége.

DiCaprio kicsit sokat szoláriumozott az utóbbi időben, viszont magabiztosan hozta az elvárt mondatokat: a Véres gyémánt-ot és A téglá-t is megemlítette. Előbbiért őt jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában, utóbbiért pedig Martin Scorsese volt esélyes a rendezői Oscarra. Scorseseről Leo annyit mondott őszintének tűnő komolysággal: "ő a kedvenc filmesem és közben a tanárom is."

A bájos Emily Blunt Anne Hathawayt ölelgette, akivel Az ördög Pradát visel-ben csöppet sem harmonikus viszonyban levő munkatársakat alakítottak. Blunt leszögezte, hogy bár imádta a filmbeli tűsarkúkat és csinos ruhákat, civilben továbbra is farmerben és vietnámi papucsban flangál.

Forrás: EPAForrás: EPA
Penélope CruzAnne Hathaway


Penélope Cruz ugyan egy ijesztő szétrobbant tollpaplant viselt magán szoknya helyett, de aranyos spanyol akcentussal áradozott Pedro Almodóvarról, akinek Volver című filmjéért jelölték a legjobb női főszereplő díjára.

Eddie Murphy, akit a Dreamgirls férfi mellékszereplőjeként jelöltek, cseppet sem volt álszerény: közölte, hogy nem lepődött meg, hogy ezt a filmet jelölték a legtöbb (8) Oscarra idén, mert a készítése közben is érezték, hogy valami különlegesen dolgoznak, aztán a riporter kérdésére elárulta, hogy minden filmjét egyformán szereti, még a Pluto Nash-t is. Partnere megerősítette, hogy Eddie mindig ilyen halál laza, nem csak ma.

Forrás: EPAForrás: EPA
Mark WahlbergEddie Murphy


Az egykori Marky Mark ma Oscar-jelölt Mark Wahlbergként állt a szőnyegen A téglá-nak és Martin Scorsesenek köszönhetően. Feltette a jogos kérdést: "Miért nem szerepeltem már korábban egy Scorsese-filmben?!"

A 31 éves Kate Winslettet idén már ötödször jelölték Oscarra, amellyel rekordtartó korosztályában. Szokás szerint higgadtnak tűnt, és halvány almazöld selyemruhájában talán ő volt a legszebb a színésznők között.