Diszkó Futuriszkó

Vágólapra másolva!
A Chi Recordings két frontembere, dj Naga és Kevin egy ideje amondó, hogy kísértet járja be az elektronikus zene világát: a futuredisco kísértete. Mi a jövődizsi és honnan jön? Naga megmondja.
Vágólapra másolva!

Melyikőtök ötlötte ki a futuredisco elnevezést?

- Keviné az érdem, én eleinte a skizohouse-t preferáltam.

Az se rossz. A kifejezés mindenesetre nem elfogadott terminus technicus a szakmában.

- Már csak azért sem, mert nem egységes stílust jelöl. Azt próbáltuk megfogalmazni, hogy finom elmozdulásaival most éppen merre megy az elektronikus tánczene. De ezek többnyire tiszavirág-életű dolgok, egy év múlva már úgyis valami más lesz.

Hogyan tudnád összefoglalni a futuredisco "fejlődéstörténetét"?

- Az elektronikus zenére mindig jellemző az új hangzások keresése. Ami ma még kísérleti, azt később sokkal többen csinálják majd. Emellett a különböző stílusok folyamatosan hatnak egymásra: egy irányzatban kikristályosodik valami, amit aztán váratlanul máshol kezdenek el használni, ahol újdonságnak számít. Az ezredforduló környékén a törtütemek világa számított a legérdekesebbnek, onnan jött a legtöbb új dolog és a legtöbb igényes munka. A sok apró nóvum elkezdett átlopakodni más szcénákba, a break pedig közben megszűnt szigorúan underground lenni.

És kiizzadta a maga sztárjait is, nem?

- Hogyne. Krafty Kuts, Freq Nasty vagy Adam Freeland nem sokban különbözik egy klasszikus house-sztártól. De a fent vázolt folyamat azzal jár, hogy állandósulnak a formák, az érettebb stílus klasszicizálódik, unalmassá válik. Meg lehet mondani, mi fog következni a számokban, amelyek nagy része nem más, mint töltelékzene. Mi a Chinél egy idő után kezdtük azt érezni, hogy hiába vannak mega-breakbulik, maga a zene mintha egyre laposabb lenne. Ezzel párhuzamosan a break igényes technikai megoldásai elkezdtek megjelenni a house-ban. Ehhez tudni kell, hogy volt egyszer egy progresszív-house.

Így, múlt időben?

- Szerintem a progresszív elvesztette a frissességét, mellesleg a break is. Persze mindig készülnek itt is jó zenék, csak ritkábban, mint régebben.

Akkor mivel foglalatoskodik ma, mondjuk, Sander Kleinenberg?

- Ha már őt említed, érdekes módon a legutóbbi általam hallott mixében úgy az ötödik trackig olyan zenéket játszott, amilyeneket mi futurediscónak nevezünk.