Mr. Oizo ismét bólogat

Vágólapra másolva!
Második szerzői albumát készítette el Flat Eric atyja. Az új Mr. Oizo-munka, melyet a jólértesültek a Leftfieldhez hasonlítgatnak, október elejétől nálunk is kapható lesz.
Vágólapra másolva!

Mr. Oizo, azaz Quentin Dupieux zenéjét egy farmerreklámnak és az abban főszerepet játszó sárga, ütemesen bólogató plüssfigurának köszönhetően ismerte meg a világ. Kevesebben tudják, hogy Flat Eric nem véletlenül sikerült ilyen idiótára, hiszen Quentin azelőtt vicces kisfilmeket gyártott. Mint klipkészítőt annak idején (még jóval a Canal+ előtt) Laurent Garnier fedezte föl.

Laurent kettőt is kapott a Quentin különleges humorával átitatott klipek közül: a Nightmare Sandwiches című videót a Flashback követte, Quentin pedig eközben maga is zenekészítéssel kezdett kísérletezni. A klsfilmjei és zenéi közötti párhuzam könnyen felismerhető: nyers, minimalista univerzum, abszurd humor és precizitás.

A hiphop, a soul, a funk és a dzsessz egyedi ötvözete fedezhető föl ezekben a "feketekultúra" által ihletett zenékben, melyek egyvelege igazi koszos house-hangzást eredményezett. Az első két ep után Dupieux még további kisfilmeket és videoklipeket is elkövetett, aztán az események felgyorsultak. A videó, melyet az M-seq című számához készített, egy reklámügynökség asztalán landolt, majd teljesen levette a lábáról a Levi's marketingeseit.

Néhány hónap tervezgetés után megszületett Eric, a plüssfigura, készen volt a reklámfilm, egy új szám (Flat Beat) és egy lemezborító - valamennyi Quentin Dupieux munkája. Az elsöprő sikert kitüntetések, díjak végeláthatatlan sora jelezte. Mr. Oizo kevesebb, mint hat hónap alatt (Európában egyedülálló módon) több mint kétmillió példányt adott el kislemezéből, miközben alaposan felrázta a reklámfilmes szakmát is.

Forrás: [origo]
Flat Eric

Flat Erickel egyébként később még több kisfilmet forgatott, ezek mindegyikéhez szintén ő írta a zenét. Ahelyett, hogy elfogadott volna egyet a tengerentúlról érkezett jónéhány ajánlat közül különféle remixelési vagy filmkészítési munkákra, Mr. Oizo inkább stúdióba vonult, hogy elkészítse első önálló albumát. Az Analog Worms Attack végül 1999-ben jelent meg, stílusát definiálni képtelenség. Valamiféle egyvelege a techno, az experimental és a hiphop hangzásának, de voltaképpen van benne noise, szétcsúszott dub, instrumental funk és némi pophangzás is.

A Flat Beat és a Last Night a Dj Killed My Dog című számok maxijai után a Stunt című ep következett (2004-ben adta ki az amerikai Mute, absztrakt elektróként aposztrofálva), most pedog végre megjelent az új Mr. Oizo-nagylemez, Moustache (Half A Scissor) címmel. Az alig negyvenperces album kicsit több experimental stílusjegyet hordoz magán, mint elődje, és egyes vélemények szerint leginkább a Leftfield nevű, nemrég feloszlott, ám korszakalkotó formációról elnevezett irányhoz áll közel. Akárhogy is, október elejétől Magyarországon is kapható lesz.