Munkamánia és szappanopera-hangulat

Vágólapra másolva!
Az Unkle-lal idén nemcsak a Szigeten, hanem a lemezboltokban is találkozhatunk majd. Ugyancsak friss kiadvánnyal jelentkezik a Nouvelle Vague vezéralakja.
Vágólapra másolva!

James Lavelle, a legendás Mo Wax kiadó alapítójának Unkle nevű projektje már több mint tíz éve létezik, ám a lemezeket nem gyártja ipari mennyiségben, így a júliusban megjelenő, War Stories című album bizonyosan lázba hozza a rajongókat. Nem szólva arról a tényről, hogy az Unkle az idei Szigeten is fellép, méghozzá élő koncerttel.

A jelenleg James Lavelle és Richard File duójaként működő, ám korábban DJ Shadow-t is tagjai között tudó Unkle-nak ismét sikerült jó nevű közreműködők egész hadát felvonultatnia az új nagylemezen. A War Stories-on szerepel többek között a Cult frontembere, Ian Astbury, a nemsokára szintén új albummal jelentkező Queens Of The Stone Age énekese, Josh Homme, valamint a Massive Attack-ből 3D.

Rajtuk kívül több feltörekvő, idehaza még kevésbé ismert brit zenekar énekese jeleskedik, így hallhatjuk a Duke Spirit énekesnőjét, az Autolux és a Clayhill frontembereit és a nemrégiben feloszlott Alfie együttes egykori vezetőjét. Sőt, első ízben maga James Lavelle is énekel saját albumán: a Hold My Hand-ben egyedül, míg a Morning Rage-ben File-lal együtt.

Nouvelle Vague-szólók

Marc Collin, a francia Nouvelle Vague vezetője igazi munkamániás lehet - zenekara 2006-ban jelentette meg második albumát, mire ő nyomban létrehozta saját kiadóját, a The Perfect Kisst (valamint az Azuli label Late Night Tales válogatássoro- zatában is jegyzett egy fejezetet). Saját cége azóta gőzerővel dolgozik, a főnök albuma mellett hamarosan több kiadvány is napvilágot lát, melyeken a Nouvelle Vague mindkét énekesnője bemutatkozik szólóban. Mindezek mellett elkészült Marc Collin saját új anyaga, ez a nyár végén jelenik majd meg Two For The Road címmel. Egy Cooper és Anne nevű párt követ 12 dalban, ők utazásuk során emlékeiket és vitáikat is "megosztják" a hallgatóval.

A két énekest, a dán Katrine Ottosent és az olasz-amerikai Valentet a legnagyobb zenei közösségi weboldalon keresztül fedezte fel Collin, aki producerként ezen az albumon is őrzi a Nouvelle Vague-ra oly jellemző hangzást: az 50-es évek filmzenei hatásait és a dzsessz elemeit ötvözi nagyszerűen.

Forrás: [origo]
Marc Collin

"Amint megismertem őket, tudtam, hogy jól fog egymáshoz passzolni a hangjuk, és az is egyértelmű volt, hogy képesek lesznek egy kis szappanopera-hangulatot vinni a dalokba. A munka nagyszerűen ment, alig két hét alatt sikerült megírni és felvenni az egész lemezt" - emlékezett Collin.

party.[origo].hu