Tényfeltáró Copy Con szól

Vágólapra másolva!
Az első, a Szolnok City után két évvel megjelent az aranytorkú reggae-titán, Copy Con második nagylemeze, A nép hangja. A lemezbemutató koncert december 19-én lesz az A38 állóhajón. Ha velünk játszol, megnyerheted az öt darab lemez és az öt darab ingyenbelépőt tartalmazó Copy-ajándékcsomag egyikét! Ráadásul mindezek előtt a lemezt az ezüsthétvégén meg is hallgathatod az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

A címválasztás telitalálat: már az előző album kapcsán is minduntalan hangoztatták, hogy Copy mennyire természetes hangjával és nyelvezetével főleg a témaválasztásaiban, így mindenki ki is nevezte az új magyar reggae-csillagnak. És minderre, ha egyáltalán lehet, most rátesz még egy lapáttal a szolnoki rasztafári.

"Tényfeltáró Copy Con szól" - adja meg a felütést a gospeles intró. És valóban: ez a lemez is olyan, mint egy hangoskönyv. Ez a fiú megéli a világát és meg is tudja énekelni minden manír és képmutatás nélkül, ami ritka a mai magyar zenei életben.

Észreveszi a témát, mint a jó fotós, és olyan pillanatképeket rögzít zenéjével, amiben viszontlátja magát, vagy önmagára ismer a publikum. Mindezt hol kinyilatkoztatással, hol öniróniával - "húú, de uncsi ez a sztori", halljuk rögtön a második számban -, hol lírai hangvétellel tárja elénk, amitől képtelenség megunni a hangzó anyagot.

Több nagy témakört jár körbe és körbe a lemez. A nép hangjává váláshoz vezető út politikával is ki van kövezve. A lemez negyedik száma, a More Fire a korong első táncos darabja, és olyan szövegrészek kerültek bele, melyek arra utalnak, Copyt sem hagyta hidegen az elmúlt egy év politikai közélete. "Nem kell félni a fakabáttól, mikor minden lángol", vagy "Nincs az a törvény, ami minket gátol" sorokban a lázadás, forrongás képeivel köszön be.

A következő, Babylon című számban még szélesebb spektrumon mozog az elutasítás, nem kevésszer szerepel benne a "b...a meg", és itt is van füle az aktuálpolitikára is, és megragad benne, a "belváros lángol", ha jönnek a "megszorító intézkedések". A dal ritmusát taps adja, s ettől élővé, emberközelivé válik.

Az aktuálpolitikai mondanivaló a Mr. President-ben kristályosodik ki a legtisztábban, melyben "segítségért kiált Magyarország", ahol "már a fű sem nő". Perfect Giddimani lemezén található egy hasonló kirohanás az elnök úrral szemben, de csak Copy tudja beojtani a népdalt olyan szépen a rootsba, ahogy ebben a számban felszínre tör az Elindultam szép hazámbúl nóta a bájos női hanggal.

Az ezt követő Dögölj meg, Babylon pedig már a pénzért megvehető világból való kivonulás balladája, ahol már nincs harag, nincs változásra való felhívás, a nép hangja magára hagyja a babyloni lángok közt élő, ostoba emberi fajt.

Copy Con versus East Park

A nép hangja ugyanakkor meg tudja énekelni a világ napfényes oldalát is. A Holnap című szám egy ismert roots-alapra épít egyszerű, de hihetetlen szellemes szövegeket, majd a szám végén horkolás közepette el is alszanak az előadók, ami mosolyt csal a hallgató arcára.