Iránban betiltották a rapzenét

Vágólapra másolva!
Irán lecsap a rapzenére, mert a dalszövegek obszcenitása nem egyeztethető össze az iszlám kultúrával. Az illegális stúdiókat felszámolják, a rapperek ellen pedig eljárást kezdeményeznek.
Vágólapra másolva!

Obszcénnak és az iszlám hittel ellentétesnek tartják a rapszövegeket (állami szinten) Iránban. "Nincs semmi baj ezzel a zenével" - mondta a Kulturális és Iszlám Ügyekért Felelős Minisztérium egyik tisztviselője. "Ám kultúránkat sértő szavak használata miatt az illegális kategóriába soroltuk a műfajt" - tette hozzá Mohammad Dashtgoli.

A minisztérium, együttműködve a rendőrséggel, razziákat tart majd az illegális stúdiókban, az énekesek ellen pedig eljárást kezdeményeznek.

Arra nem tér ki az iráni hírügynökség közleménye, hogy milyen megitélés alá esne mondjuk a nemrégiben hazánkban is járt hithű muzulmán rapper, Mos Def.

Az előadókra egyébként ebben az évben rájár a rúd, már ha arról van szó, hogy egyáltalán betehetik-e a lábukat egy országba. Ugyanis nyáron egy új-zélandi politikus kampányt kezdett Ice Cube aucklandi koncertje ellen. Len Brown, aki a város egyik kerülete, Manukau polgármesteri posztjára pályázott, bízott sikerében, és kampányolt is azzal, hogy Snoop Doggot is sikerült kitiltani Ausztráliából.

"Ice Cube a gengszteréletmód üzenetét juttatja el hozzánk a szövegein keresztül, az erőszakot és a drogokat népszerűsíti. Ne jöjjön ide! Nincs rá szükségünk! Nem engedjük be az otthonunkba, nem engedjük be az utcáinkra!"- nyilatkozta akkor a politikus.

Egyelőre arról nem érkeztek hírek, hogy történtek-e már Iránban letartóztatások, de a nemzetkötzi sajtó igen élesen bírálta az új rendeletet.

Sarbaze Irani: Iran Rap

party.[origo].hu