Száz év a Vajdhunyadvárán

Vágólapra másolva!
Bár a száz éve épült Vajdahunyadvárát nem nevezhetnénk éppen modern művészeti alkotásnak, szeptember 29-e és október 1-je között, az esti órákra mégis azzá válik. Ehhez csak az egyszerre három európai nagyvárosban élő (Berlin, Budapest, Zürich) fényművész, Kozma Péter alkotása szükséges. Illetve korabeli hangfelvételek és mai dj-k muzsikája teszi audiovizuálissá a ligeti Műjégpályáról is látható és hallható kompozíciót.
Vágólapra másolva!

Éppen száz éve létezik a Vajdahunyadvára (melyet egy erdélyi épületről mintáztak) ma ismert formájában. Az épület már a Milleneumra (1896-ra) fölépült egy papírvár (fából készült) formájában, melynek akkori népszerűsége késztette a fővárost egy tartósabb építmény felhúzására.

Építészeti örökségünk meghatározó eleme a most százéves városligeti Vajdahunyadvár. Az épületcsoport az Országos Ipartestület határozott stíluselemeket előíró pályázatának és a korszak jellemző irányzatának megfelelően eklektikus, historikus szemlélet jegyében épült. Az akkori korszellemhez hozzátartozott az, hogy a történelmi emlékezet határozta meg az építészeti stílusjegyeket. Bár az emlékezet önmagában az ókor óta foglalkoztatja a tudósokat és a művészeket, az emlékezet társadalmi vonatkozásait ekkoriban kezdték el tudatosan számbavenni, a kollektív emlékezet fogalmát. Az évforduló alkalmával a kollektív emlékezetet megidéző művészeti eseményre kerül sor.

Kozma Péter fényinstallációja új megvilágításba, de ugyanakkor százéves kultúr-, társadalomtörténeti távlatba helyezi a Vajdahunyadvárat, a millenniumi történelmi épületegyüttest, Zuglót, tágabb értelemben véve Budapestet és Magyarországot is. Mai szemmel vizsgálja és értelmezi az épület építészeti, társadalom- és kultúrtörténeti jelentőségét: feltárja az egykori millenniumi kiállítás társadalomtörténeti összefüggéseit, összetett audiovizuális kompozíció-sorozatban elemzi az épület és a környezet viszonyát, az épület és a benne lévő intézmények történetét.

Kozma Péter kortárs vizuális művészetének középpontjában a fény és a tér interakciója, és emberi érzékelésre gyakorolt együttes hatása áll. Munkái az aktuális művészet és a modern vetítő- és fénytechnika egyedülálló, innovatív kombinációi. Ezúttal a városligeti Vajdahunyadvárnak a főbejárati homlokzata és a Műjégpálya felőli oldala kap rendkívüli fénypompát. Tizenkét 3000 m2-es óriáskép váltja majd egymást félpercenként. A vetítés - ahogy Kozma Péter köztéri munkái rendszerint -, ezúttal is Ludwig Pani projekciós technológiáján alapul.