Iskolapadból a dj-pultba

Vágólapra másolva!
Szívesen lennél dj, de nem tudod, hogyan tovább? Akár az iskolapadba is vezethet az út. A különböző dj-tanfolyamokon és -iskolákban nemcsak tudást és technikai felszereltséget, hanem OKJ-s bizonyítványt és bennfentességet is szerezhetsz. Körbejártuk, hol, mit és mennyiért adnak.
Vágólapra másolva!

Dj-nek lenni valaha a kétkazettás magnót és a közeli művelődési házat jelentette, ahol este tízig pöröghetett a népművelés. A kilencvenes években aztán meglódult a szakma, az undergroundtól a diszkóig mindenhol megjelentek adott stílus urai. De mitől több a dj a halandóknál? Hogy mást ne mondjunk, már a Faithless is megénekelte, hogy "God is a dj".

- Tizenöt éve épül a kultusz a dj-k köré - véli Blackman, akinek az első bulija 1996-ban volt. - Ha párhuzamokat keresünk, elég, ha a sámánizmusra gondolunk, ahol a szertartás vezetője a sámán. A dj-pult megemeli a vonzerőt, kisugárzást ad, védelmet és bennfentességet biztosít.

- Sok fiatal azt látja, hogy dj-ként lehet csajozni, inni, zülleni, és közben nem látják mögötte a munkát. Én személy szerint felraktam rá az egész életemet, a szüleim annyira nem nézték jó szemmel, hogy csomagolnom kellett - így Soneec.

Az elsők között voltunk

Ha tehát a röpke hírnév helyett megélhetésre és megbecsültségre vágyunk, kemény munkára készüljünk. Próbát persze bárki tehet, napjainkban egészen könnyen: a dj-tanfolyamok jóval kisebb beruházással járnak (40-től 80 ezer forintig kell rájuk áldozni), mint egy otthoni gyakorlóterep, és a kezdeti bénázásoktól is megkímélhetnek.

Míg külföldön a kilencvenes évek végén jelentek meg az első dj iskolák, addig nálunk "öröktől fogva" léteztek - a gazdasági minisztérium vendéglátó üzletekre vonatkozó rendeletének (IKIM 43/1998.) megszüntetéséig ugyanis csak az szórakoztathatott, aki az OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) szakvizsgájával bírt.

Nem véletlen, hogy nyugaton nyomát sem találjuk efféle eljárásoknak: ott nem volt szükség arra, hogy a dj-k vizsgáztatásával és szakszervezetbe tömörítésével figyelhessék a fiatalságot. A nyugati dj-tanfolyamokat sokkal inkább az igény szülte, mintsem a hatalom kénye-kedve - dj-nek lenni trend és kihívás lett.

Mi a helyzet külföldön?

A különböző földrészek tanfolyamai az ismeretekben nagyjából megegyeznek: zeneelméletet, mixelést, netán szettfelépítési trükköket és a technikai alapok elsajátítását ígérik. Ha a hollandiai Djschool intenzív kurzusát választjuk, mindössze 75 euróért dj-táborban találhatjuk magunkat, ahol nemcsak a tudás, a buli is garantált.

Chilében már 1998-ban alapítottak iskolát. Ott eldönthetjük, hogy csoportos (a nebulók szemmel követik a tananyagot, azaz a dj-ző tanárt), vagy magánórát akarunk, ahol értelemszerűen személyre szabottan foglalkoznak velünk.

Az újvilág Scratch nevű dj-akadémiája több székhellyel bír, így van irodája New Yorkban, Miamiban és Los Angelesben. Szinteket is elkülönítenek, a teljesen kezdődőtől a nagyon tapasztaltig. A 101-es kódon futó tanfolyamot azoknak ajánlják, akik még lemezjátszót sem láttak - itt megtanulják a berendezések kezelését és minimális mixelési tudásra szert tesznek -, míg a következő szint végére egy 5-6 számos szettig juthatnak.

Scratch DJ Academy

Korhatár nincs, az iskola állítása szerint volt már nyolc- és hatvanéves ügyfelük is, akik vagy az egyenként 75 dolláros magánórákat, vagy az 500 dolláros tanfolyamot választhatták.

A legdrágább dj-sulit Londonban fedeztük fel, a Subbass DJ osztályában maximum négyen tanulhatnak, fejenként körülbelül 400 ezer forintért - ha teljes kurzusra tartanak igényt. Ennyi pénzért 12 alkalom jár, de megúszhatják 200 ezerből is, amiért alapképzés jár, egy hónapon keresztül, összesen nyolc alkalommal.