Kivonulás Senkiföldjére - páros hetijegyeket sorsoltunk!

Vágólapra másolva!
Az idei No Man's Land fesztivált a szokásos helyszíntől eltérően a Balaton partján, a fonyódligeti gyerektáborban rendezik meg. Az új helyhez illően a rendezvény arculata is módosul, így aztán három helyszínen és egy élőzenés kocsmában folytatódik az őrült mulatozás.
Vágólapra másolva!

Idén július 23-tól 27-ig immár negyedik alkalommal szervezik meg a No Man's Land Fesztivált. Elektroakusztikus, talán ez lehetne a legjobban összefoglaló jelző, hiszen a három színpaddal és egy zenés kocsmával jelentkező rendezvényen a Nagy -és a Partysan színpadon szerepelnek elektronikus előadók, a másik kettőn (Alternatív, illetve Zenés kocsma) kizárólag élőzenés produkciók, illetve annak elektronikával kevert képviselői kaptak helyet.

Az egykor inkább psy-trance fesztiválként ismert No Man's Land elektronikus zenei repertoárja szintén bővült: progresszív, elektró és minimál stílusok előadóival is találkozhat a partyjáró közönség a line-upban. A szinte utolsó utáni pillanatban talált helyszín, a Fonyódligeten lévő Somogy Megyei Gyermektábor ideális helyszínnek bizonyulhat, minden megtalálható, ami fontos lehet: több mint ezerkétszáz férőhelyes táborhely, valamint kemping, strand, aszfaltozott út, parkoló és internet is elérhető.

A minimál, a techno és a progresszív zenék adják a line-up gerincét, de hallható lesz hiphop, breakbeat, reggae és etnofolk is. A mintegy száztizenöt fellépő harminc százaléka magyar, és a hazai színtérről is a legjobb dj-ket és producereket válogatták ki.

Nagyszínpad
Az elnevezés csalóka egy kicsit, hiszen mindhárom színpad ugyanakkora, így a másik kettő programját is ütősre sikerült összeállítani, de a Nagyszínpad zenei kínálata emlékeztet leginkább az elmúlt három fesztiválra. Idén is sikerült húzós külföldi neveket megszerezni, így aztán live acttel lép fel a berlini minimal techno/house Der Dritte Raum duója, a psy-trance vonalat erősíti az izraeli Bliss, az argentin Frantic Noisel és Megalopsy, a dél-afrikai fullon-producer Headroom, a portugál trance-fenegyerek, Penta és a német Klopfgeister, Shiva Chandra és Symphonixx is.

Klopfgeister: Chord In The Act

Magyar színekben - az élő fellépéseket tekintve - Para Halu, Beyond, Y-East vagy a Multi Effect Professor kvartettjének produkciója számít kuriózumnak. Persze a lemezjátszók sem maradnak érintetlenül, így aztán több dj is a pult mögé lép. Köztük lesz a minimalista Pascal FEOS is, az olasz latin house-techno Fabio Giannelli, de köszöntenek visszajáró vendéget, például James Monro személyében.

Pascal Feos: Self Reflexion

A vinyl megmentésének egyik szószólója, a Dave Seamen-istálló felfedezettje, Harada is szállítja a repetitív ütemeket, valamint az egykori kézművesboltot vezető, mára trance dj és kiadóvezető Edoardo, az egyik Hangzásminiszter, név szerint Jens Lissat, a brit progresszív breaker Justin Chaos, vagy a negyven felett is fiatalos lendülettel odacsapó Mapusa Mapusa is ott lesz.

Franctic Noise vs Collapse

Diszkópartizánok - Partysan színpad
Lassan tizenöt éve, hogy megjelent a Partysan Magazin első száma, és az azóta eltelt években az újság Európa legnagyobb danceszakértőjévé nőtte ki magát. Több világszerte megrendezett rendezvény, így a berlini Love Parade, a Rave on the Snow és a Thai break szervezésében is részt vesznek, idén először a No Man's Land Fesztivál egyik színpadát is ők állítják össze.

A másik két színpad psy- és progresszív trance, chillout, illetve élőzenés és tematikus estjeit itt a repetitív ütemek, azon belül is a techno és progresszív house egészíti ki, ráadásul rengeteg húzónevet hoztak el a Balaton partjára.

Bjorn Mandry and Thomas Gold: Should Be (Original Mix)

Itt lesz az a Bjoern Mandry, aki 2003-ban robbant be a köztudatba a Timefactor/Orange Pub kislemezével, azóta zenéit olyan dj-k játszották, mint Seb Fontaine, Deep Dish, Sander Kleineberg, Oliver Klein, sőt Paul Oakenfold Perfecto válogatására is felkerült. Az angliai illetőségű Ben Long, aki a Space Dj'z párosának egyik fele, egyedülálló hangzásvilágában sajátos módon, korlátok nélkül ötvöződik a techno, az elektró, a hiphop és a breakbeat.

A frankfurti Level Non Zero almából kipottyant Chris Wood a Pascal FEOS vezette kiadó üdvöskéjeként a deep house, techno, tech house és elektró stílusokon belül mozog. Nem csoda, ha tavaly a M-nus-os Magda szülinapi zsúrján is zenélt, és most bennünket sem hagy nyugton ülni a színpad közelében. Ahogy Oliver Moldan sem, a Rajna-parti fazon egyenesen Dél-Amerikából érkezik Fonyódligetre, és változatos zenei ízlése mellett egyedi mixelési technikáját is megcsodálhatjuk majd.

Oliver Moldan a 2007-es Loveparade-on

Itt lesz még a veteránnak számító, a huszonötödik éve a szakmában alkotó német-magyar származású Andy Slate, akinek Tim Taylorral (Missile Records) közös projektje 2003 óta stimulálja hallójáratainkat. A páros a hetvenes évek diszkóhangzásától kezdve a keményebb technóig mindent bevállal, legújabb munkáik és remixeik az elmúlt évek elektronikus zenéjének minden hatását magán viselik.

Többek között felllép még Domenic D'Agnelli, Kid Chris és Roberto Q. Ingram is, a hazai színeket olyan dj-k képviselik, akiket már a kezdetektől fogva a partyélet meghatározó alakjaiként ismerhettünk: UFI, a Tilosból Pedro (mostanában Waxman néven is keverget), a D250 laboratóriumából Laking, vagy a Minimalheadz-es Isu, és a külföldet meghódító Collins & Behnam páros.

Domenic D'Agnelli a Rave On Snow 2007-en

Kicsit más - Alternatív színpad
Az alternatív szó hallatán persze nem kell elborult zenékre és ijesztő hangzásra gondolni, hanem egyszerűen csak ezzel akarták jelezni a szervezők, hogy a színpad választéka eltér a jól ismert elektronikus zenei hangzástól, így itt főként az élő és a gépekkel készített zenék fúzióját találhatjuk.

Az Alternatív színpadon minden nap délután négy órától láthatók koncertek este tízig, miután hajnalig tematikus estekkel jelentkeznek. Így hallható reggae/dancehall a Love Alliance tolmácsolásában, minimál-elektró-house a Hairy szőrős dj-i prezentálásában, a hiphopért Cadik, Quick és Mango felelős, a futurediszkós tört ütemekért pedig a Smoke|Break Employees gárdája, a brit The Breakfastaz és Control Z csapataival kiegészülve.

The Breakfastaz: The Pressure

A négy nap során fellép a dzsessz, a hiphop, a dub, a reggae, a francia house, az experimental, az elektronika határvidékén barangoló Barabás Lőrinc Eklektric, a dancehall soundsystem/dj-kollektiva Irie Maffia, vagy a dub hazai nagykövete, a súlyos szubbasszusokkal operáló Dj Bootsie és kvartettje.

Jó néhány olyan zenekar is zenél, akik előszeretettel vegyítik a hangszeres zenék bizonyos formáit (pop-rock, spacerock, ethno) az elektronikus zenékkel (techno, elektro, psy, ambient), elsőként említve a Turbopauza, a Colorstar, a Balkan Fanatik és a The Carbonfools együtteseket, de a klasszikus kultstátuszt megélő Korai Öröm is méltán idesorolható.

Dj Bootsie: Horseriders toward the abyss

Végre megvalósult a szervezők régi álma: a büfében való hangulatfokozó nedűk fogyasztása közben autentikus kocsmazenéket lehet majd hallgatni. Itt ethno, világzene és dzsesszes zenekarokat, lemezlovasokat hallgathatunk, kiváló pálinkákat és a tájegységre jellemző borokat fogyaszthatunk, természetesen sör és egyéb alkoholos termékek kíséretében.

The Carbonfools: The Line