193. Büky-Tompa Áron - Vancouver

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Büky-Tompa Áron jelentkezik Vancouverből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Augusztus közepén érkeztem Vancouverbe, a University of British Columbia-n tanulok Arts-ot, elsőéves vagyok. Ez a humán tárgyak összessége, nagyon tág fogalom, nekem 5 tantárgyam van. Budapesten élek különben, a második kerületben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Vancouver Kanada délnyugati csücskében van, az amerikai határhoz közel, kb 2 millió lakosú város. Etnikailag nagyon vegyes, sok ázsiai van. Izgalmas és változatos város, rengeteg lehetőséggel, nagy, drága, híres éttermek és szórakozó helyek és múzeumok, és kis helyek, ahol szintén oltári kiszolgálás van. Óceánparti város, ezért sok strand és kikötő van, az időjárás pedig télen nem nagyon hideg, nyáron nem nagyon meleg. Nagyon jó itt, hogy az emberek sokkal nyitottabbak, mint otthon, mind társalgásilag, mind gondolkodásilag, nagyon kevés rasszizmus van, érdekes is lenne egy ilyen kevert etnikumu helyen. Jó, hogy sokkal európaibb, mint az államok, otthonosabb.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, az emberek, akik inkább olyanok, mint én, a nagyonnagyon szép magyar lányok, a Balaton, a túróscsusza... Sok minden :(

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna, hogy nem kell folyton félelemben élni. Hiányozna, hogy ha valami komolyabb probléma van, akkor azonnal képzett szakemberek ott teremnek és orvosolják, mindenre van terv, ember, pénz, mindennek meg van a helye. Nem kell még azon is izgulnom, hogy mikor javítják meg az áramszünetet, hanem nyugodtan tanulok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
A fizetések sokkal nagyobbak, vele az árak is. Sok hajléktalan van, de nem elképesztően. Az emberek könnyebben élnek, mert rengeteg teher le van véve a vállukról, ami otthon nincsen. Például az automata-váltó a manuálissal szemben. Miért kelljen énnekem még azzal is foglalkoznom, amikor ezer más dologra figyelnem kell? Így persze nem fejlődik ki bennük valami ravasz talpraesettség, ami a magyarokban benne van. Nagyobb a bizalom, kevesebb az izgulás, de kicsit több a felszínesség.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás $2-3 (350- 520 Ft), a buszjegy $2.25, kb. 3óra hosszáig minden tömegközlekedési eszközre (400 Ft), a mozijegy $8-12 (1400-2100 Ft), a sör italboltban $1.50 (260 Ft) kocsmában és klubban $5 (880 Ft !!) a kávé pedig $3-5 (520-880).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
$1500-2000, azt hiszem (265 000- 350 000 Ft), biztos nem kevesebb.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Csak most kezdtem el dolgozni, de volt zsebpénzem, szerencsére nekem a szállás és az étkezés előre be van fizetve, mert koleszban lakom, de különben nehéz sorom lenne, mert nagyon drága itt minden, az éttermek és a ruhák különösen. Szeretnék snowboard dolgokat vásárolni, de sajna, azok is nagyon drágák. Különben nem nagyon spórolok, amit keresek el is költöm gyorsan

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Tanulok. Sose szerettem tanulni igazán, de itt kezdek belejönni. Ahhoz, hogy azt csinálhassam, amit szeretek ahhoz sokat kell tanulnom. Különben új helyen, új csodás embereket ismerek meg, sok barát és barátnő, bulik, egyetemi élet, sport, kultúra... Azt csinálom, amit szeretek!

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az egyetemen kicsit minden a tanulás köré van koncentrálva, ami persze nem meglepő, de más, mint otthon, mert itt nem él otthon az ember és iskolába jár, itt az iskolában élünk és ez az elsődleges dolog. A kampusz (egyetemváros) hatalmas, az egyetemre 45 ezer diák jár. Ahol én lakom, ott majdnem mindenkit ismerek, amikor nincs vizsgaidőszak akkor boldogság van és közvetlenség. A belváros is más, akárhol lehet beszélgetni, akárkivel, a kávézóban le tudsz ülni egy aszalhoz, ahol valaki ül már, az emberek visszamosolyognak. Persze itt sem mindenki jó fej, de elég sokan azok.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Mostanában néhány balhé volt az egyetemen, fenyegetések voltak meg öngyilkossági kisérlet, azt nem akarom, hogy mészárlás legyen. Meg aggódom, hogy idő előtt elfogy a pénzem. Abban reménykedem, hogy nem fogy el és azt csinálhatok, amit akarok. Az egyetem miatt nem aggódom és nem reménykedem, az tanulás kérdése!

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A fenyegetések miatt kicsit izgul mindenki, de kézben van tartva a dolog, nagyon komolyan veszi a Campus Security és a rendőrség. Különben többnyire, hogy mit fogunk csinálni hétvégén és mit csináltunk múlt hétvégén, na meg persze a tanulás, vizsgák, esszék, jegyek stb.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Két fickó kimentett 3 alvó embert egy füstölgő házból ma délután, ami utána jól fel is gyulladt, úgyhogy megmentették az életüket. Érdekes, hogy a két fickó nem hagyott nevet meg telefonszámot. Névtelen megmentők!

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A közelben sok hegy van, rengeteg síelés és snowboardozás van, sokan csak azért jönnek ide. Én is most, nemrég kezdtem el, jó nehéz, de nagyon jó, igazi síparadicsomok vannak körülöttünk.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A szokásos dolgok (kocsma vagy klub vagy mozi) mellett lehet színházba menni, éjszaka síelni, barátokkal sörözni és csocsózni, étterembe menni, koncertre menni (nagy, híres zenekarok jönnek gyarkan)... Amit csak el lehet képzelni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha én itt fogok letelepedni és kanadai nőt veszek feleségül, akkor azt szeretném, hogy a gyerekeim itt is és otthon is éljenek. Semmi pénzért nem fosztanám meg őket a Balatontól, a túrórcsuszától stb., világszínvonalú dolgok, amik sehol máshol nincsenek.