Természetfotós napok a Marczibányi téren

Vágólapra másolva!
Rendhagyó kezdeményezésbe kezdett a Fényecset Fotóklub: november ötödikén és hatodikán első alkalommal rendezik meg a Fényecset Természetfotós Napokat, ahova az ország összes természetfotós klubját várják. A rendezvény során nemcsak véleménycserére és bemutatókra lesz lehetőség, a vetítésekkel kísért előadások a nem szakmabelieknek is érdekes programokat tartogatnak.
Vágólapra másolva!

A rendező Fényecset Fotóklub minden bizonnyal ismerősen cseng azoknak, akik csak egy kicsit is érdeklődnek a fotózás iránt: a klub tagjai több nívós külföldi és hazai természetfotós pályázaton értek már el helyezéseket, így például az egyik legrangosabb hazai pályázaton is, Az év természetfotósa versenyen is. A klub közös kiállításai rendszerint egy-egy témát dolgoznak fel, a nagy sikerű Gombák és a Nagyító alatt a természet (utóbbi a természet apró részleteit mutatta be felnagyítva) című tárlatok után idén a jég számtalan arcát és megjelenését mutatja be a klub egy kiállítás erejéig. A Fényecset zenés vetítéseivel - diaporámáival - már több alkalommal is találkozhattunk, például a kapolcsi Művészetek Völgyében.

A Fényecset Természetfotós Napok alkalmából azonban egy jóval nagyobb jelentőségű eseményre kerül sor: a fórumon az ország természetfotós klubjai találkozhatnak és bemutathatják munkásságukat, valamint neves természetfotósok vetítésekkel kísért előadásait hallgathatják meg. Többek között az Év Természetfotósa 2003 pályázat nyertesének és rendezőinek vetítését, több hazai természetfotós klub bemutatóját is megtekinthetjük, de több érdekes előadás is szerepel a programban, Kármán Balázs és Novák László például a gyors mozgású madarak fényképezéséről szerzett tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Szó esik majd arról is, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel a Himalája fotózása során, illetve Kiss Gábor, világviszonylatban is elismert búvárfényképész a mélytengeri világ hangulatát tárja elénk képekben.

A program összeállítása során a szervezők a fiatalabbakra is gondoltak: a Marczibányi Téri Művelődési Központ Xantus János Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontja és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös természetfotós pályázatának eredményhirdetésére, illetve a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójára is a rendezvény keretein belül kerül majd sor.

Fényecset Természetfotós Napok. Marczibányi Téri Művelődési Központ (II., Marczibányi tér 5.), november 5-6. Belépő: 400/800 Ft.