Music Clash 3.0: reggae kontra pop

Vágólapra másolva!
Szeptemberben visszatér nyári vakációjáról a Red Bull Music Clash: a buli, ahol két banda két totál különböző zenei világból küzd meg egymással a Red Bull aranylemezért, no meg persze a közönség szeretetéért. A Mystery Gang és Balkan Fanatik barátságos mérkőzése és a Barabás Lőrinc Eklektric-Supernem összecsapás után szeptember 18-án a Magna Cum Laude és az Irie Maffia méri össze hangerejét a miskolci Rockyban. Lesz minden, ami ilyenkor kell: rajongók, buli, Red Bull.
Vágólapra másolva!

Mi is ez?
A zenei párbaj több fordulóból áll: először egy közösen választott, ám mindkét együttestől távol álló stílusban fogant számot kell saját szájuk ízére gyúrniuk, aztán közös élő jammelés következik. A feladatok közé tartozik az is, hogy egymás számait dolgozzák át, miközben az egymással szemben felállított színpadokon szinte végig farkasszemet nézhetnek az ellenféllel. A rajongók közöttük foglalnak helyet, így elvileg megtörténhet az is, ami alapesetben soha: amikor az egyszeri prog-metal fan "hátat fordít" kedvencének és autentikus háromakkordos punk muzsikára bulizik tovább. Nézzük, kik mérkőznek meg egymással ebben a hónapban.

Milyen volt az első music clash...?
A rivális által tréfásan "rockadilly" zenekarnak aposztrofált Mystery Gang került ki győztesen a Red Bull Music Clash első, szegedi felvonásából. Kemény egy ponttal szorították csupán maguk mögé a Balkan Fanatikot, a hangulat viszont mindvégig vegytiszta rock'n'roll maradt (még az elektro ethno-tónusok alatt is).

A megmérettetés négy zenei feladat elé állította a privátban egyébként igen vidáman elsörözgető ellenfeleket: rövid bemelegítés után jött a Kölcsönzene, amikor is Amy Winehouse Rehab-ját adták elő saját stílusukban, ám drogmentesen. Ezt követte az Adok-Kapok, amikor egymás dalát fogadták örökbe a bandák, majd mindezt megfejelte az Összecsapás, ahol a DJ Whiteboy által előkapott, különféle stílusú nótákra imprózott a rockabilly és az elektro-ethno két markáns hazai képviselője. A vissza-a-gyökerekhez hangulatú Joker alatt végül egy-egy saját maguk által választott számmal engesztelték a közönséget, akik minden menet után tapssal, füttyel, üvöltéssel voksolhattak kedvencükre. Bár a verseny nem Grammy-ért vagy Oscar-ért folyt, a győztes Mystery Gang a végén büszkén emelte a magasba a kissé megcsócsált aranylemezt.

Forrás: [origo]
...és a győztes: Mystery Gang!

...no és a második?
A könnyed pop-punk illetve az akrobatikus rock'n'roll vonalról érkező Supernem kezdetben kicsit parázott a Barabás Lőrinc Eklektric-től, hiszen azért "mégis csak egy dzsessz zenekarról van szó", a végén azonban nem sokkal gyűrte le őket az Eklektric.

Miután mindkét banda saját stílusában prezentálta Michael Jackson Billy Jean című számát, egymás számait vették át az együttesek. Rockosan kezdődött és dzsesszesen ért véget a legtöbb szám, a rajongók pedig tomboltak. A két együttes különbözőségét nem csak az eltérő hangszerelés és kinézet bizonyítja, hanem az is, hogy míg Lőrincéknél a Joker rész keretében fellépő meglepetés művészt egy freestyle hegedűs adta, addig a Supernemnél egy Elvis Presley "dalnok" erősítette a mezőnyt.

Forrás: [origo]
A második körben Barabás Lőrincék nyertek