Az éhes magyar oroszlán a jó oroszlán

Magyar Válogatott Foci Lyon EB A Magyar Labdarúgó Válogatott edzést tart a Portugálok elleni meccs előtti napon Lyonban az Európa Bajnokságon
A Magyar Labdarúgó Válogatott edzést tart a Portugálok elleni meccs előtti napon Lyonban az Európa Bajnokságon
Vágólapra másolva!
Az F csoportot vezető, már biztos továbbjutó magyar válogatott a győzelmi kényszerben pályára lépő, csak a csoport harmadik helyén álló Portugáliával csap össze szerda este 18 órakor. Bernd Storck szövetségi kapitánynak nagyon nehéz dolga van a kezdőcsapat kijelölésekor, elsősorban a négy sárga lapos magyar kulcsember miatt. De lehet a szükségből erényt kovácsolni!
Vágólapra másolva!

A torna előtt még abban lehetett reménykedni, hogy a portugálok két győzelemmel nyitnak, és majd a mieink ellen pihentetik a legjobbjaikat. Ennek épp az ellenkezője történt: a magyarok állnak biztos továbbjutó helyen, Portugáliának pedig nagyon kell a pont, hogy ki ne essen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy feladnánk a meccset, sőt.

– fogadkozott a meccs előtti sajtótájékoztatón Németh Krisztián, Lovrencsics Gergő pedig annyit tett hozzá, hogy ha már két kör után az ő hátukat nézik a többiek, nem szeretnék átengedni másnak a csoportelsőséget.

A magyar szurkolókra ismét számít a kapitány Fotó: Hirling Bálint – Origo


Bernd Storck szövetségi kapitány megerősítette, csakis az jár a fejében, hogy lehetne minél jobb eredményt elérni. "Ez lesz a legnehezebb meccsünk, már az Eb előtt is egyértelmű volt, hogy Portugália a kiemelkedő favoritja a csoportnak, és egyben a torna egyik esélyese.

az erősségeinkre kell koncentrálni, nincs vesztenivalónk, nekik viszont nyerniük kell. Ahogy hallottam, több mint 20 ezer szurkolónk támogatását fogjuk élvezni, ami sokat jelent számunkra” – üzent a drukkereknek a kapitány.

Ausztria után újra bizonyíthat Németh Krisztián Fotó: Polyák Attila - Origo


Már csak az a kérdés, milyen kezdőcsapattal próbáljuk elérni mindezt. Anyi biztos: amikor Storck megválaszolja a kérdést, több szempontot is figyelembe kell vennie, és pokoli nehéz dolga lesz.

Nyomasztó sárga lapok

Ha a magyar játékosok közül Kleinheisler László, Kádár Tamás, Németh Krisztián vagy Nagy Ádám sárga lapot kap, akkor

automatikus eltiltása miatt biztosan nem léphet pályára a nyolcaddöntőben.

Az UEFA ugyanis csak a negyeddöntők után törli az addig összeszedett sárga lapokat.

Legyünk őszinték: bár a magyar válogatott számára – már csak a Németh által említett okból is – igenis fontos a portugálok elleni meccs, mégsem ez, hanem a nyolcaddöntő az igazi tétmeccs.

Gera Zoltánnak nincs sárga lapja, de egy kis pihenés bizonyára nem ártana neki Fotó: Polyák Attila - Origo


Képzeljük el, mennyire várható el egy játékostól a 100 százalékos erőbedobás és koncentráció, ha közben tudja: elég egy elkésett belépő, és ki kell hagynia élete meccsét. Tehát bármilyen komolyan vesszük a mérkőzést, racionális gondolat az eltiltással fenyegetett játékosainkat a kispadon hagyni.

Egy másik szempont a 23 fős keret kihasználtsága.

Két nappal ezelőtt a spanyolok világ- és Európa-bajnok játékosa, Pedro azt találta mondani, ha nem játszik, akkor nem is érdemes itt lennie a tornán, hiszen eddig mindössze 12 percet kapott Nolito mögött. Az állítás persze vitatható, de mutatja, hogy a probléma létezik.

Roy Hodgson, az angolok kapitánya szintén hangsúlyozta, hogy 23 fős keretként tekint a csapatra, dörömbölnek a bizonyítani vágyók a kezdő tizenegy kapuján, és nem engedheti meg magának, hogy egy sérülés esetén "hideg lábbal" küldjön pályára egy játékos az egyenes kieséses szakaszban. Ezért is változtatott hat helyen a harmadik csoportmeccsükre.

Az éhes oroszlán a jó oroszlán

Bernd Strock a felkészülés kezdete, május 9. óta tartja tűzben a játékosait, akik közül egyértelmű, hogy mindenki szeretné átélni a sikert, szeretné hozzátenni a magáét a válogatott teljesítményéhez. A csapat környékéről származó forrásokból az Origo úgy tudja, hogy ez eddig semmiféle feszültséget nem okozott a keretben, érvényesül a mindenki egyért, egy mindenkiért elv, Storcknak mégis mérlegelnie kell ezt a faktort is. Arról nem beszélve, hogy minél több játékosunk tudja jó teljesítménnyel megmutatni magát, annál töben kaphatnak új szerződést, új csapatot a torna után.

Lovrencsics Gergő ott volt a meccs előtti sajtótájékoztatón, ez talán azt is jelenti, hogy ő is megmutathatja magát a kezdőcsapatban Forrás: MTI/Illyés Tibor


A franciáktól az angolokon át az olaszokig számos csapat variálta meg alaposan a kezdőcsapatát az utolsó csoportmeccsére. Minden más szemponton túl ezt az is indokolja, hogy egy hosszú, fárasztó szezon után a kapitányoknak szinte muszáj pihentetni a kulcsembereket. Egy friss, éhes, bizonyítani akaró játékos pályára küldése hasznosabb lehet, mint egy nála talán hajszállal jobb, de kicsit leharcolt csapattárs erőltetése.

Akik bemutatkozhatnak

A kapuban azért nem várható csere, Király Gábor jelenléte nemcsak védései miatt fontos, de a labdakihozatalok miatt is.

A jobbhátvéd Bese Barnabás eddig nem kapott lehetőséget, pedig éppen a helyén játszó Fiola Attila sérült meg. Ha Lang Ádámot pihentetni szeretné Storck, akkor itt a lehetőség az MTK fiatal játékosa előtt. Igaz, élete első válogatott meccsén, amikor kezd, rögtön C. Ronaldóval kerülhet szembe. Egyébként eredetileg jobbszélső volt, innen került vissza a védelem jobb oldalára. Bernd Storck jól ismeri, a 22 éves Bese minden korosztályos válogatottat végig járt.

Bese Barnabás (j) bevetésre kész Fotó: Polyák Attila - Origo


A bal oldalon Kádár sárga lappal játszik, és a pihentetése amiatt is indokolt lehet, hogy az átlagosnál is többet dolgozik, mivel a szélen rengeteget fut fel a támadásokkal, aztán meg vissza is kell érnie. Az ő helyén a debreceni Korhut Mihály bevethető.

És mi lesz középen?

A középpálya közepén nincs játékosunk, aki egy az egyben pótolni tudja Gerát vagy Nagyot. Utóbbinak van sárga lapja, Gerának nincs, de a legidősebb mezőnyjátékosként biztos nem jönne neki rosszul a pihenő. Ha jön Elek Ákos vagy Pintér Ádám (esetleg mindketten), akkor más típusú, a korábbinál defenzívebb stílusban léphet majd pályára a csapat.

A ferencvárosi Pintér Ádám masszív jelenlétet adhat a párharcokhoz Forrás: AFP


A támadóknál kézenfekvőnek tűnik Németh szerepeltetése, ő pihenten léphet pályára, bár van sárgája. Az Eb előtt sérüléssel bajlódó Lovrencsics is megkaphatja a lehetőséget, nem játszott eddig egy percet sem. Pihent Szalai Ádám is, hiszen Izland ellen csak 10 percet volt a pályán, friss Böde és Nikolics is. Dzsudzsáknak nincs sárgája, csapatkapitányként várhatóan játszik majd, ha mégsem, akkor de Stieber lehet a helyettese.

A kapitányé a felelősség, nekünk csak támogatni kell

A magyar csapat már most teljesített minden elvárást. Oda-vissza vertük Norvégiát,

veretlenek és biztos továbbjutók vagyunk az Eb-n,

a csapat bebizonyította, hogy nemcsak a 24-ben, de a legjobb 16-ban is ott a helye.

Mostantól minden pillanat ajándék, jutalomjáték. Válogatottunk még két meccset biztosan játszik a tornán, mindkettőt az európai elithez tartozó csapat ellen. Hogy Portugália után a második Belgium, Anglia vagy Horvátország lesz, az tulajdonképpen teljesen mindegy, de számunkra mégiscsak az lesz a tétmeccs, nem a szerdai.

Bernd Storck már régen kiérdemelte, hogy megbízzunk a döntéseiben – akár Szalai kapcsán is Fotó: Polyák Attila - Origo


Bernd Strock már régen kivívta magának a jogot, hogy kritizálás helyett megbízzunk az ő döntéseiben, értékítéletében. Akár pihenteti, akár pályára küldi kulcsjátékosait, az racionálisan indokolható döntés lesz több ok-okozati összefüggéssel.

A mi dolgunk csak annyi, hogy ezt elfogadjuk, a tépelődést pedig meghagyjuk neki.