Diplomáciai feszültséget okoz a francia-orosz izmozás

orosz huligán, futballhuliganizmus, foci, foci-Eb
A man throws a chair as a small group of Russian men provoke a group of England supporters in the centre of Lille, on June 14, 2016, three days after Russia and England football fans clashed in the southern French city of Marseille during the Russia vs England, group B, Euro 2016 match. LEON NEAL / AFP
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin elnök felszólította az orosz biztonsági tanács tagjait, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez, közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban zajló Európa-bajnokság eddigi legnagyobb konfliktusa az orosz és az angol szurkolók marseille-i összecsapása volt a két ország válogatottjának marseille-i mérkőzése előtt és alatt.

A biztonsági tanács ülésén részt vett Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke, Valentyina Matvijenko, a szövetségi törvényhozás felsőházának elnöke, Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára, Szergej Lavrov külügy-, Vlagyimir Kolokolcev belügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója és Mihail Fradkov, a Külföldi Felderítő Szolgálat (SzVR) vezetője.

Huligánok Lille-ben Forrás: AFP/Leon Neal

Moszkvában kedden behívatták a külügyminisztériumba Jean-Maurice Ripert-t, Franciaország nagykövetét a Marseille-ből Lille-be tartó orosz szurkolói busz feltartóztatása miatt. A misszióvezető figyelemét felhívták arra, hogy az orosz állampolgárokkal szemben diszkriminatív módon és válogatás nélkül léptek fel.

Közölték vele, hogy az oroszellenes hangulat szítása az orosz válogatottnak az Eb-n való részvételével kapcsolatban negatív hatással lehet a kétoldalú viszonyra.

A diplomáciai feszültség oka az, hogy francia kommandósok Cannes egyik elővárosában kedden feltartóztattak egy, az orosz-szlovák mérkőzésre tartó buszt, amelyen az Összoroszországi Szurkolói Egyesület tagjai és más személyek utaztak. A járművön tartózkodó mind a 43 embert őrizetbe vették a marseille-i összecsapások miatt. Közülük 11-et sajtójelentések szerint szerdán elengedtek.

Nem minden orosszal van probléma Forrás: AFP/Martin Bureau

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami dumában közölte: szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, amelyben azt követelte, hogy Franciaország akadályozza meg az orosz autóbusz feltartóztatásához hasonló jogsértések megismétlődését.

Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött. Kifogásolta, hogy a francia hatóságok nem tartották magukat a bécsi megállapodásból fakadó kötelezettségükhöz, és a busz feltartóztatásáról, az utasok igazoltatásáról és leszállításáról nem értesítették sem a párizsi orosz nagykövetséget, sem a marseille-i főkonzulátust. Mint mondta, az orosz diplomaták a közösségi médiából értesültek a történtekről.

A külügyminiszter ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a mérkőzésre tiltott pirotechnikai eszközökkel érkező egyes orosz szurkolók magatartását is.