A Barcelona, amelynek az edző, az elnök és olykor Messi is csak árt már

Messi Setién
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi and Barcelona's Spanish coach Quique Setien look on during the Spanish league football match FC Barcelona against CD Leganes at the Camp Nou stadium in Barcelona on June 16, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona négy pontos hátrányból várhatja a La Liga utolsó négy fordulóját a listavezető Real Madriddal szemben. Megnézve a két csapat sorsolását, sok pénzt már nem tennénk arra, hogy a katalánok a maguk javára tudják fordítani a versenyfutást. A szezon közben edzőváltáson is áteső sztárcsapat komoly válságba kerülhet a következő időszakban. De vannak, akik azt mondják, hogy már most is abban van.

Rapszodikus a Barcelona 2019-20-as szezonja. Miután egy éve júliusban 120 millió euróért megszerezték az Atlético Madridban öt év alatt klublegendává váló Antoine Griezmannt, úgy hihettük, Lionel Messi és Luis Suárez olyan játszótársat kaptak maguk mellé, amilyen Neymar óta nem volt nekik.

Mégis,

már az Athletic Bilbao elleni szezonnyitón érződött, hogy nem lesz könnyű útja zsinórban harmadik bajnoki címe felé a csapatnak.

Ezután a következő három mérkőzésén összesen 12 gólt szerzett a Barca úgy, hogy az akkor 16 éves és 304 napos Ansu Fati a klub történetének legfiatalabb játékosa lett. A bissau-guineai születésű, de már spanyol utánpótlás-válogatott fiatal nem kaphatta volna meg a lehetőséget, ha Messi és Suárez nem bajlódtak volna sérüléssel az évad elején.

Ernesto Valverde könnyen olyan helyzetben találhatta volna magát, hogy csapatának a 2000-01-es szezon után ismét a csoportkör jelenti a végállomást a Bajnokok Ligájában. Ehhez a sérülések mellett adott volt egy kemény sorsolás, azonban végül a Barcelona, Borussia Dortmund, Internazionale hármasból az Inter járt pórul és esett ki.

Azonban a csapat játéka egyáltalán nem volt kielégítő az ősszel sem. Ez a 2017 nyara óta tartó Valverde-korszak alatt folyamatos kritika volt a szakemberrel szemben még úgy is, hogy közben mindkétszer megnyerték a La Ligát.

2020. január 13-án is a táblázat élén volt a Barca, azonban a klub vezetése mégis úgy döntött, hogy a pár nappal korábbi Spanyol Szuperkupa-kudarc után menesztik a vezetőedzőt.

Helyére az a Quique Setién érkezett, aki a Real Betisből két év alatt az egyik legszebben futballozó spanyol csapatot varázsolta. Amikor Suárez január közepén újra megsérült, valamint Ousmane Dembelé már két hónapja csak a partvonalon túlról nézte a mérkőzéseket, a Barca a kiesőjelölt Leganés legjobbjával, Martin Braithwaite-tel erősítette, vagyis inkább csak bővítette támadósorát.

Egy bátrabb Setiénnel a Bajnokok Ligáját még megnyerheti a csapat ebben a szezonban, hosszú távon mégsem őt gondoljuk a jó megoldásnak a Barca kispadjára Forrás: AFP/Lluis Gene

A katalánok visszaesése tovább folytatódott,

amikor a Napoli otthonában jó adag szerencsével tudtak csak 1-1-es döntetlent elérni a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén. Közben a Real Madrid 2-0-ra legyőzte őket a márciusi Clásicón. Mivel a rivális a koronavírus-járvány miatti hosszú szünetet megelőző utolsó meccsét elveszítette a Betis otthonában, ezért mégis az első helyen várhatták a folytatást.

Az újraindulás óta lejátszott hét találkozójuk közül a Sevilla, a Celta Vigo és az Atlético Madrid ellen sem tudtak nyerni Messiék, miközben a Real Madrid mind a hét fellépését sikeresen abszolválta.

Ennek köszönhető, hogy míg június 16-án öt pontos előnyben voltak Zinédine Zidane együttesével szemben, addig július 5-én – ha csak pár órára is, de – már hét pont volt a lemaradásuk.

Legutóbbi mérkőzésén kiváló játékkal rukkolt elő, és használta ki a Villarreal - nem létező - védekezésének összes hibáját, 4-1-re kiütve az amúgy kiváló formában lévő ellenfelét. Azonban ez inkább nevezhető fellángolásnak az elmúlt időszak halványabb játékában. A Barcelona igenis komoly gondokkal nézhet szembe a közeljövőben, melynek gyökereit igyekeztünk négy pontban összeszedni.

A sorozatos sérülések miatt ritkán láthattuk így együtt a Messi, Griezmann, Suárez hármast. Forrás: AFP/Jose Jordan
  • Elnöki ügy

Miután Sandro Rosell 2014 januárjában a Neymar-ügy botrányai miatt lemondott, a Barcelona elnöki székében a mai napig Josep Maria Bartomeu ül.

2015-ös újraválasztása óta a klub nem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját, számoltalanul szórta a pénzt drágábbnál drágább játékosokra, amivel párhuzamosan a klub világhírű akadémiája, a La Masia növendékei egyre kevésbé tudtak szóhoz jutni a felnőtt csapatban.

Bartomeu népszerűségének nem tett jót az sem, hogy év elején az elnök állítólag külön céget bérelt fel a Barcelona kasszájából, hogy a klubon belüli vélt és valós ellenfeleit besározó posztokkal szórják teli a közösségi médiát. A pórul járt személyek között volt a 2021 nyarán esedékes elnökválasztáson Bartomeu egyik legnagyobb riválisának tartott Victor Font is.

Ez utóbbi tevékenysége már végleg kicsapta a biztosítékot a socióknál is, és a február végi, Eibar elleni bajnokin a drukkerek fehér zsebkendők lengetésével fejezték ki, hogy az elnökségnek mennie kell. A koronavírus-járvány során pedig emberségből is megbukhatott a vezetőség.

Ha Bartomeut újraválasztják jövő nyáron, akkor az a Barcelona identitásának a végét jelentheti Forrás: AFP/Lluis Gene

Ha igaz, amit Messi a közösségimédia-oldalán írt, és tényleg a játékosoknak kellett kardoskodnia azért, hogy a klub alkalmazottjainak fizetését ne csökkentsék a pandémia időszakára, akkor Bartomeu a saját alkalmazottjait sem tiszteli. Az elnök az összes ehhez hasonló vádat cáfolja, azonban ahogyan a pletykáknak úgy általában, ezeknek a dolgoknak is meglehet az alapja.

  • Messi már többet árt, mint használ?

Az elnökség megalomán és rosszul működő játékospolitikája nyomán Lionel Messire is több felelősség hárul, mint amennyi még kényelmesnek mondható.

A sorozatban besülő átigazolások és Suárez hosszas sérülése miatt az argentin zseni egyedül maradt az igazi gólszerzők között

– mondhatnák sokan. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

Messi már 33 éves, mégis azt mondhatjuk, hogy addig és olyan pozícióban marad a Barcelona háza táján, ameddig csak akar. Minden idők egyik legjobbja még mindig kiemelkedik az elmúlt időszakban picit gyengülő spanyol bajnokságból, és a Barcelona meccsein is az történik, amit ő szeretne. Viszont az utóbbi időben ez kezd a visszájára fordulni. Játékostársai már-már egészségtelen módon tőle várják a megváltást.

Vajon mennyi van még Messiben? Forrás: AFP/Pau Barrena

Ez rendben is lenne egy akkora zseninél, mint amekkora Messi. Azonban amikor nem megy neki, vagy van a pályán olyan játékos, aki ki tudja venni őt a játékból (Casemiro, Thomas Partey, valamint a liverpooli és a nápolyi középpálya is meg tudta oldani ezt az elmúlt időszakban), akkor a többieken egyértelműen érezni a tanácstalanságot.

  • A vének tanácsa Barcelonában ülésezik

A Barca alap kezdőjének ez minősült a 2019-20-as szezonban eddig:

Ter Stegen (28) – Semedo (26), Piqué (33), Lenglet (25), Alba (31) – Busquets (31), Rakitic (31), Frenkie de Jong (23), Vidal (33) – Messi (33), Suárez (33)

Ahogyan az életkorokból is látszik, ennek a kezdőnek az átlagéletkora igencsak baljós képet fest arról, hogy a katalánok kerete mennyire számít idősnek.

Az öregedő kezdő kiegészül a 29 éves Griezmannal, a franciával egy idős Braithwaite-tel és a 28 éves jolly-jokernek nevezhető Sergi Robertóval. A bővebb keretből gyakorlatilag a többet sérült, mint egészséges Dembelére (23), a szezon után egy korosodó Miralem Pjanicra (30) lecserélt Arthurra (23), és két védőre, Junior Firpóra (23) és Samuel Umtitire mondhatnánk azt, hogy a jövő Barcáját alkothatnák.

A Barcelona kulcsemberei közelebb vannak pályafutásuk végéhez, mint elejéhez Forrás: AFP/Pau Barrena
  • A La Masía hanyatlása(?)

Ha nem sújtotta volna az ismert problémák tetejében még egy példátlan sérüléshullám is a csapatot, akkor aligha ismerhettük volna meg már ebben az idényben Ansu Fatit és Riqui Puig-ot, a klub akadémiájának két növendékét. Mindketten bizonyítják, hogy 17, illetve 20 esztendős koruk ellenére nemcsak hogy beférnek, de színt is tudnak vinni a Barcelona támadójátékába.

Éppen ezért érthetetlen a Bartomeu-elnökség által az elmúlt három évben átigazolásokra az ablakon kiszórt közel 700 millió euró.

Míg a Barcelona 2009 és 2013 közötti sikerei a La Masia által kinevelt tehetségekre épültek, 2020-ra eljutottunk oda, hogy a „B" csapattól felhívott Fati és Puig mellett egy kezünkön meg tudjuk számolni a saját nevelésű játékosokat a felnőttcsapatban (Messi, Busquets, Piqué, Alba, Sergi Roberto).

Ansu Fati (balra) és Riqui Puig jelenthetik a Barcelona jövőjét Forrás: AFP/Lluis Gene

Mi lehet a megoldás?

A rövid távú megoldás az lenne, ha Messi megtanulna együttműködni Griezmannal. A Villarreal ellen tökéletesen látszott, hogy ha szeretnének, igenis tudnak egymás mellett futballozni. A bajnokság a Realénál nehezebb sorsolás miatt már nem tűnik visszafordíthatónak, de az augusztusi BL-lel még menthető a szezon.

Középtávon mindenképpen Bartomeu leváltása az első számú feladat, minden más csak utána következik.

A Barcelonának vissza kell térnie a hagyományos, Cruyff-i alapokhoz, ez a jelenlegi elnökség irányítása alatt lehetetlennek tűnik.

Jaume Fort kiváló alapanyagnak tűnik ahhoz, hogy valami elinduljon fentről.

Ha megvan az új elnökség, akkor 2021 nyarán elkezdődhet a klub ideológiájának és filozófiájának megfelelő újjáépítés. Ebben Messinek is nagy szerepe lenne azzal, hogy egy lépést visszalépne, és megpróbálná alárendelni mindenét egy új, fiatal csapat kialakításához. Ehhez az átmenethez egy határozottabb Setién tökéletes alapot adhat, azonban hosszú távon szerintünk nem ő a megfelelő ember a kispadra.

Ronald Koeman jó megoldás lehet hosszú távra Forrás: NurPhoto via AFP/Filipe Amorim/NurPhoto/Filipe Amorim

A jövő Barcájához olyasvalaki kell a szakmai stábba, mint amilyen Pep Guardiola volt. Extrém esetben még ő maga is visszatérhet a Manchester City-től, de mi inkább Xavira tennénk le a voksunkat, vagy a holland válogatottat éppen teljesen újjáépítő Ronald Koemanra, akinek szintén nem kell bemutatni, hogy a Barcelona miért „több mint egy klub".

Fontos időszak jön a Barcelona történetében, amikor több kemény döntést is meg kell hozni az együttesnél, ha vissza szeretnék fordítani azt a tendenciát, ami a Bartomeu-időszakban megindult.