Kínaiak röpítik Pekingbe olimpikonjainkat

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál MOB-elnök szavaival élve olimpikonjaink jövő augusztusban egy nappal hamarabb kezdhetik meg az akklimatizálódást, s kétségtelen, hogy rögtön az induláskor belecsöppennek a kínai környezetbe.
Vágólapra másolva!

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteken délelőtt különleges helyszínen, a Ferihegy 1-es repülőtéren, ott is egy Boeing 767-300 fedélzetén tartott sajtótájékoztatót, és ennek keretében írták alá a MOB és a Hainan Airlines közötti szerződést. Így végérvényessé vált, hogy a magyar ötkarikás csapatot jövő augusztusban a negyedik legnagyobb kínai légitársaságnak számító Hainan röpíti Pekingbe. Az olimpia alatt, vagyis augusztus 8-24. között heti öt járat indul majd Budapestről a kínai fővárosba, s jön vissza. A repülőút mintegy 9,5 órás. Érdekesség, hogy a Hainan a Budapest-Peking járatot közösen üzemelteti a MALÉV-vel, így magyar pilóták is teljesítenek majd szolgálatot.

"Mindenképpen örömteli, hogy megoldódott az utaztatás problémája, most már csak az feladat, hogy minél több versenyzővel töltsük meg a gépeket. A partnerük kapcsán elmondhatjuk, hogy olimpikonjaink egy nappal hamarabb kezdhetik meg az akklimatizálódást, hiszen a gép fedélzetére lépve rögtön kínai környezetbe csöppennek, ízelítőt kaphatnak a kínai kultúrából és a kínai ételekből. S egy ilyen atmoszféra után zökkenőmentesebb lesz a megérkezés számukra" - fogalmazott Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Forrás: [origo]

A légitársaság szállítja majd a Peking Szurkolói Klub tagjait, így a szurkolókat vezető olimpiai bajnokokat is. Közülük a sajtótájékoztatón az öttusázó Martinek János és a tornász Magyar Zoltán volt jelen, mi utóbbival beszélgettünk.

- Emlékszik még arra, hogy az 1980-as moszkvai olimpiáról milyen géppel jött haza? - kérdeztük a montreali és a moszkvai ötkarikás játékok lólengésbajnokát.
- Csak az rémlik, hogy egy nagy orosz gép volt...

- Moszkva óta eljutott más olimpiákra?
- Igen, a 2000-es sydneyi olimpiára. S ott nem válogattam a sportágak között, mindenhova mentem szurkolni, ahova sikerült jegyet szereznem. Így ott lehettem, amikor a férfi vízilabda-válogatottunk megnyerte a döntőt.

- Hogy tippel, Pekingben hány aranyérmünk lesz?
- Nagyon nehéz kérdés, mert abban ugyan biztos vagyok, hogy kajak-kenuban nyerünk, szerintem többet is, de ezen kívül másik sportágat nem tudok mondani, amelyik biztos aranyszállító lenne. Versenyzőt pedig főleg nem. Tartok tőle, hogy a kínaiak tarolni fognak, olyan versenyszámokban is, amelyekre most még nem is gondolnánk.

- A tornán nyilván jobban rajta tartja majd a szemét.
- Pekingben is igyekszem minél több versenyre eljutni. Sajnos, ahhoz nem fűzök sok reményt, hogy Berki Krisztián megkapja a szabad kártyát, mert erre rajta kívül még más klasszisok, világbajnokok is joggal pályáznak. A kvalifikációs rendszer nagy igazságtalansága, hogy Krisztián vb-ezüstérmesként, Európa-bajnokként valószínűleg nem lehet ott Pekingben...