Nem sikerült a szétlövés, Gerebics kilencedik

Vágólapra másolva!
Rosszul sikerült a szétlövés Gerebics Rolandnak, aki végül a kilencedik helyen zárt a férfi dupla traposok versenyében a pekingi olimpián. A világbajnoki ezüst-, és bronzérmes magyar az alapversenyt négyes holtversenyben a hatodik helyen zárta, ám a szétlövés első kísérleténél hibázott, így elsőként esett ki a hatos döntőért vívott harcból.
Vágólapra másolva!

Az Olympia-Sarlóspuszta SE 28 éves versenyzője - aki 2006-os világbajnoki bronzérmével az elsők között szerzett kvótát a magyar küldöttség tagjai közül - előzetesen azt mondta, hogy 143-144 korongos eredményt szeretne lőni a selejtezőben, mert ez szerinte biztosan elég lesz a hatos döntőhöz, s mint fogalmazott, ott már minden megtörténhet.

A 19 indulót felvonultató viadal első felében a 2006-os vb-győztes orosz Vitalij Fokejevvel, az Athénban ezüstérmes indiai Rajyavardhan Rathorével, a tavalyi Eb-n harmadik brit Steven Scottal, valamint a máltai William Chetcutivel került egy csoportba a Sydneyben ötödik Gerebics. Az ötös csoport a B jelű pályán kezdett, ahol balra és egyenesen dobálta ki a korongokat a gép. A magyar lövő nem kezdett túl jól, 3., 10., 14., 17., 19. és 20. kísérleténél is eltévesztette az egyik célt, így szerénynek mondható 44 korongos teljesítménnyel zárt, amely az egész mezőnyt tekintve a 12. helyre volt elegendő. Az élen hárman is 48-cal álltak, míg Gerebics előtt hatan is 45-öt lőttek.

A második, C pályán (egyenesen és jobbra) is gyengén rajtolt a magyar versenyző, mindjárt az 1., majd a 3. és 5. duplájában eltévesztette az egyik korongot, utána azonban remekül teljesített, nem hibázott, így csoportjában a legjobb eredménnyel, 47-tel zárt. Összesítésben 91-nél járt, ami - a 2000-ben aranyérmes brit Richard Fauldscal és a 2004-ben győztes egyesült arab emírségekbeli Ahmed al-Maktummal társbérletben - a holtversenyes hatodik helyet jelentette.

A befejező 25x2 lövést az E jelű pályán (jobbra és balra) adták le Gerebicsék, s a magyar ugyanúgy kezdett, mint a második fordulóban, az 1. és a 4. dupláját is elhibázta, ráadásul a második alkalommal egyik korongot sem találta el. A 16. és 21. kísérletnél újabb egy-egy hiba következett, így 45-tel zárta a harmadik sorozatot, összesítésben pedig - jelentősen elmaradva várakozásaitól - 136 korong lett az eredménye. A döntő azonban még nem volt veszve, hiszen ezzel a teljesítménnyel holtversenyben továbbra is a hatodik helyen állt, így következhetett a szétlövés a finálé utolsó, még kiadó helyéért.

Ebben Gerebicsen kívül még al-Maktum, Chetcuti és Atlanta (1996) bajnoka, az ausztrál Mark Russel volt érdekelt. A különverseny az első hibáig tartott, a magyar lövő azonban sajnos már korán kiszállt, ugyanis mindjárt az első kísérlete alkalmával elvétette az egyik korongot, így a kilencedik helyen végzett. A szétlövés végén Russel örülhetett.

Nagyon rosszul érzem magam, abszolút nem számítottam arra, hogy így végződik a verseny" - mondta az MTI-nek elkeseredve Gerebics. "A nehéz pályát és a mezőnyt figyelembe véve most túlzás lett volna egy 144-es eredmény, de mindenképpen szerettem volna 140 körül lőni, ami biztosan döntőt ért volna. Jó formában voltam, de sajnos az első sorozatban elszálltam, azt hiszem, ez pecsételte meg a sorsomat. A másodikban a 47 nagyon jó volt, a harmadikban viszont az első hibámnál megzavart egy helikopter, amit még a fülvédőmön keresztül is tisztán hallottam, hibáztam azzal, hogy nem tettem le a puskát, és nem kezdtem elölről az egészet. A dupla hibámnál pedig egészen furcsa dolog történt: teljesen máshonnan jött a korong, mint ahova én felraktam a fegyvert, nem tudom, hogy véletlenül vagy szándékosan, de úgy érzem, ott nem hibáztam. A szétlövésnél a legszerencsétlenebb rajtszámot, az egyest húztam, ott sem tudtam, hogy hova jön a cél, s már elsőre tévesztettem. Nagyon sajnálom, hogy így sikerült."

Vasvári Erzsébet szövetségi kapitány a könnyeivel küszködve nyilatkozott a távirati irodának: "Számítottunk rá, hogy nagyon szoros verseny lesz, s így is lett, még a szétlövésben is két olimpiai bajnok vett részt. Rolandnak a tudása alapján mindenképpen döntőbe kellett volna kerülnie, de sajnos csak hatan férnek be a fináléba. A legfelkészültebb versenyzőket is meglepték bizonyos dolgok a verseny során, olyan dolgok, amelyeket nem mindenki tudott azonnal lereagálni. Úgy gondolom, hogy Roland még olyan fiatal, de már annyira tapasztalt versenyző, hogy a londoni az ő olimpiája lehet."

Az aranyérmet az amerikai Walton Eller nyerte, akinek sikere már a 150 korongos alapverseny után valószínűsíthető volt, hiszen olimpiai rekordot jelentő 145 korongos eredménye négy koronggal volt jobb a második olasz Francesco D'Aniellóénál. Az ezüst aztán az olaszé, míg a bronz a kínai Hu Pin-jüané lett.

férfi dupla trap:
1. Walton Eller (Egyesült Államok) 190 pont (145)
2. Francesco D,Aniello (Olaszország) 187 (141)
3. Hu Pin-jüan (Hu Binyuan, Kína) 184 (138)
4. Jeffrey Holguin (Egyesült Államok) 182 (140)
5. Russell Mark (Ausztrália) 181 (136)
6. Richard Faulds (Nagy-Britannia) 180 (137)
...9. GEREBICS ROLAND (MAGYARORSZÁG) 136