Lebukott meldoniummal, mégis indulhat Rióban

Ruta Meilutyte, Julija Jefimova, úszás
Lithuania's Ruta Meilutyte (L) celebrates next to Russia's Yuliya Efimova after breaking the women's 100m breaststroke world record in the semi-finals of the women's 100-metre breaststroke swimming event in the FINA World Championships at Palau Sant Jordi in Barcelona on July 29, 2013. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség megszüntette a februárban meldoniummal lebukott Julija Jefimova orosz úszóval szemben elrendelt versenytilalmat, így a négyszeres világbajnok versenyző ott lehet az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.
Vágólapra másolva!

A döntésről a 24 éves úszó ügyvédje számolt be kedden.

Az utolsó meldoniummal lebukott sportoló, akinek ügyében még nem született döntés, Marija Sarapova teniszező, de ő biztosan nem utazik el Brazíliába, mivel a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szeptemberben határoz az őt érintő kérdésekben.

Jefimova (jobbra) mégis úszhat Rióban Forrás: AFP/Josep Lago

A véráramlást elősegítő meldonium - amely rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán, de doppingszerként való megítélése még a szakemberek körében sem egyértelmű - szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Ami általánosságban igaz: használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

A WADA a szer év eleji tiltásának bevezetését követően április közepén engedményt tett, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

A WADA legutóbb arról adott számot, hogy eddig 288 sportoló adott pozitív mintát, az orosz hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a meldoniummal megbukottak között legalább 31 orosz sportoló van.