Cseh László edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott

Cseh László, férfi 100 méteres pillangóúszás döntő, Rio 2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt (b) a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője előtt a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Cseh László edzője, Plagányi Zsolt szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián.
Vágólapra másolva!

"Nem véletlenül választották meg a legjobb olyan úszónak, aki nem nyert olimpiát. Mindig megbízhatóan teljesített" - méltatta tanítványát Plagányi Zsolt, aki az általános iskola alsó tagozatában is foglalkozott a legendás úszóval, majd felnőttként 2014-ben vette át a szakmai munkájának irányítását.

A szakember az MTI érdeklődésére elárulta, már az első benyomása az volt a hétéves Cseh Lászlóról, hogy "marha ügyes és kiváló minőségű izomzattal rendelkezik". Elmesélése alapján már gyerekként sokszor vissza kellett fogni őt, a tehetséges úszóra Kiss László korábbi szövetségi kapitány figyelmét is felhívta.

Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt (fotó: archív) Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az a legfontosabb, hogy neki is jó lezárás volt ez az olimpia, mert élvezte. A technikája még mindig kiváló, a mozgása harmonikus, az első száz métere továbbra is világszínvonalú, de fizikálisan már vannak jobbak nála. A felkészítésében a pandémia miatti leállást követő újraindítás volt a legnehezebb" - mondta Cseh László utolsó versenyével kapcsolatban a tréner, aki szerint nehéz ezt a kapcsolatot lezárni, hiányozni fog a csapatából, mivel Cseh állandóan tanácsokkal segítette a társait.

Plagányi hozzátette, próbálja rávenni a kétszeres világbajnokot, hogy a segítője legyen, de egyelőre "a pecázás fontosabb" számára. Azt kérte tőle, hogy azért vigyázzon a súlyára.

Cseh László, az igazi legenda Fotó / Facebook

"Megbízható, küzdőképes, következetes, céltudatos" - jellemezte Cseh Lászlót a mestere, aki bátran példaképként állítja minden gyerek elé. Plagányi szerint nagy megtiszteltetés volt, hogy 2014-ben neki szavazott bizalmat Cseh László az édesapjával együtt, és úgy gondolja, rászolgált erre, mert a 2005-ös első vb-címe után tíz évvel ismét sikerült csúcsra juttatnia, amikor Kazanyban diadalmaskodott 200 méter pillangón.

A mostani játékok egyik magyar zászlóvivője ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta, kiemelkedő pályafutását pedig többek között a két világbajnoki cím, továbbá hat ötkarikás és 13 vb-érem fémjelzi.