Vágólapra másolva!
A jövő héten komolyra fordul a felkészülés a világbajnokságon résztvevő csapatok számára, hiszen a FIFA által a barátságos mérkőzésekre hivatalosan kijelölt játéknapon, azaz március elsején a Németországba kijutott együttesek közül összesen 30 fog pályára lépni előkészületi találkozón. A meccseken tovább folytatódhat az a folyamat, hogy egyes afrikai országok Európában légióskodó, megfelelő felmenőkkel rendelkező játékosokat honosítsanak.
Vágólapra másolva!

Tunézia együttese egy másik vb-résztvevőt, Szerbia-Montenegrót fogadja majd, és az észak-afrikai csapat az Afrika-kupán történt viszonylagos leszereplés után (címvédőként a gárda nem jutott be a legjobb négy közé) mindenképpen szeretné kárpótolni drukkereit.

A szakvezető, a francia Roger Lemmere a keret kihirdetésekor nagy meglepetést okozott azzal, hogy meghívót küldött a Girondins Bordeaux védőjének, David Jemmalinak, aki ugyan tunéziai felmenőkkel rendelkezik, de már Franciaországban született, és teljes pályafutását ott is töltötte. Jemmali Toulouse-ban látta meg a napvilágot, első klubja a Cannes volt, és már 1997 óta a Girondins Bordeaux focistája.

A klub jelenleg második helyen áll a bajnokságban, köszönhetően elsősorban védelmének, amelynek Jemmali az egyik alapembere, és Lemerre-ben valószínűleg ezért merült fel, hogy a francia válogatottban soha még csak szóban sem került játékost kipróbálja. Nem ő lenne egyébként az egyetlen "francia" a tunéziaiaknál: az Afrika-kupán is játszott a fiatal középpályás, Csuki Ben Szaada, aki 1999-ben még a francia U17-es válogatottal volt világbajnok.

Az elefántcsontpartiak Spanyolországban lépnek majd pályára, és az afrikai állam francia mestere, Henri Michel némi meglepetésre meghívta a keretbe az olasz Lazio középpályását, Christian Manfredinit, aki ugyan Elefántcsontparton született, de ötévesen egy olasz család fogadta örökbe, és teljes játékospályafutását Itáliában töltötte. Manfredini pár évvel ezelőtt a Chievo Veronában tűnt fel, és akkor még az olasz válogatott kapcsán is emlegették, nem csoda, hogy visszautasította az afrikaiak meghívását.

Most viszont a squadra azzurránál már nem számolnak vele, és a jelek szerint igent mondott Elefántcsontpart hívó szavára. Angola esetében természetesen a portugálok jöhetnek szóba, hiszen az afrikai ország története során éveken keresztül Portugália gyarmata volt, és a legjobb angolai focisták általában a portugál bajnokságban kötöttek ki. Az afrikai ország csak pár évvel ezelőtt ment rá arra, hogy összegyűjtse az angolai származású, de Portugáliában élő focistákat, és a világbajnokságra való kijutás is főleg ennek volt köszönhető - azonban most, kevéssel a vébé előtt a szakvezető, Luis Oliveira fokozta ezt a keresést.

Elsőként a spanyol Málaga CF-ben légióskodó támadót, Edgart kereste meg, azonban vele kudarcot vallott, mivel a játékos 1998-ban egy alkalommal pályára lépett a portugál nagyválogatottban - így a FIFA nem tehetett mást, mint hogy elutasítsa az angolaiak kérelmét. A rutinos védővel, Ruí Márquessel viszont már nem volt probléma: a bekk, aki hétéves korában költözött Portugáliába, és pályafutása során játszott a Benficában, a Hertha BSC-ben és a VfB Stuttgartban is, jelenleg pedig az angol másodosztályú Leeds United labdarúgója, sohasem játszott a luzitán nemzeti tizenegyben, így akár már most, március elsején bemutatkozhat az angolai gárdában a Koreai Köztársaság ellen.

Nála sokkal nagyobb fogás lenne az FC Porto védőjének, Pedro Emanuelnek a "leigazolása", elvégre a személyében mégis csak egy UEFA-kupa- és BL-győztes labdarúgóról lenne szó. Ő is Angolában látta meg a napvilágot, de már gyermekkorában Portugáliába került, ahol a Boavistával tűnt fel (2001-ben hatalmas meglepetésre bajnokságot nyert az együttesel), majd a Mourinho-féle Portóval gyűjtött be minden lehetséges európai kupát.

Ennek ellenére a portugál válogatottban egyszer sem merült fel a neve - az angolaiak viszont bejelentkeztek nála, és úgy tűnik, hogy Pedro Emanuel is hajlik arra, hogy elfogadja a meghívásukat, hiszen így ott lehet a nyári világbajnokságon. Ahol Angola válogatottja első mérkőzését éppen Portugália ellen vívja majd...