Maffiát és csaló argentinokat emlegetnek a mexikói drukkerek

Vágólapra másolva!
Finoman szólva is pocsék napja volt a játékvezetőknek és asszisztenseiknek vasárnap a vébén: az urguayi Jorge Larrionda az Anglia-Németország találkozón hibázott óriásit, amikor nem vette észre, hogy Frank Lampard lécről levágódó lövése jócskán a gólvonal mögött landolt, az olasz Roberto Rosetti pedig megadta Carlos Tévez egyértelmű lesgólját az Argentína-Mexikó nyolcaddöntőn. Az [origo] által megkérdezett argentin drukkerek elegánsan átsiklottak a lesgól fölött, azt azonban ők is elismerték, hiba volt a stadion kivetítőjén ismételni az esetet. A mexikóiak annál idegesebbek voltak, videobírót akarnak, és a lesgól miatt csaló argentinokat és maffiát emlegetnek.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrikában tartózkodó tudósítónk jelenti

Mindkét eset meccset befolyásoló tévedés volt, Lampard lövése után 2-2-nek kellett volna állnia az eredményjelzőn, Tévez fejese pedig 0-0-s állásnál történt, Argentína ezzel törte meg Mexikót. Már sosem fogjuk megtudni, hogy alakultak volna a meccsek, ha nincsenek a hatalmas bíróbakik, de a két eset miatt ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek a videobíró bevezetése mellett kardoskodnak.

Áprilisi cikkünben már vitába szálltunk a FIFA szabályalkotó testületével, amely akkor a játék egyetemességének óvásával érvelt a technika segítségül hívása ellen. "Nagyon sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a bíráskodás Dél-Afrikában. Már sokan követelik a változásokat, nagy a nyomás a FIFA-n, de Blatter eddig ellenállt. A vb viszont mérföldő lehet, ha sok játékvezető hibázik, esetleg súlyos következményekkel járó téves döntéseket hoz" - mondta akkor Vágner László, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke az [origo]-nak. A FIFA elnöke, Sepp Blatter egyelőre nem nyilatkozott a két nagy vihart kavart esettel kapcsolatban, az angol lapok viszont egyöntetűen őt hibáztatják azért, hogy ilyen hibák megtörténhetnek, mivel makacsul ragaszkodik a technika hanyagolásához.

Graham Poll egykori angol FIFA-játékvezető a Daily Mail internetes oldalán vezetett rovatában szintén Blatteren veri el a port, és nem érti, ha az Európa Ligában be lehetett vezetni az ötbírós rendszert, amelyben ketten az alapvonalon tartózkodnak, akkor a jóval nagyobb eseménynek számító vébén miért nem lehetett alkalmazni. "Blatter márciusban azzal érvelt, hogy a technika nem megbízhatóbb, mint az ember, de vasárnap kiderült, hogy miért rossz a mostani rendszer. (...) Blatter a makacsságával éppen azt éri el, hogy az emberek a bárokban nem a meccsel, hanem a bírókkal foglalkoznak" - írja a 2007-ben visszavonult Poll, aki azt sem érti, ha a FIFA összesen 90 bírót és asszisztenst hozott ki Dél-Afrikába, miért okoz problémát, hogy egyszerre annyit vessen be egy meccsen, amely garantálja, hogy a fair play nem sérül.

"Nem hiszem el, hogy a FIFA-nak ez jó"

Az Argentína ellen 3-1-re elvesztett nyolcaddöntő után a johannesburgi Soccer Citynél mexikó szurkolókat faggattunk a meccsről, különös tekintettel az első gólra. "Nevetséges ítélet volt" - mondta a húszas éveiben járó Juan. "A kivetítőn lehetett látni, mekkora les volt, de már elsőre is egyértelmű volt, csak a bíró és az asszisztens nem vette észre. Ezzel az ítélettel belenyúltak a meccsbe, pedig Mexikó nagyon jól játszott, de Tévez lesgólja összezavarta a csapatot, nem véletlen, hogy Osorio akkorát hibázott a második találatnál. Megvan a megfelelő technika, muszáj változtatni, nem hiszem el, hogy a FIFA számára jó ez a mostani helyzet, amikor egy-egy eset hetekig téma a sajtóban."

Forrás: AFP
A meccs félidejében csaknem elszabadultak az indulatok

Honfitársnője, Josilyne szintén döntő fontosságúnak tartotta a játékvezető tévedesét, míg a sörbe kapaszkodó Gabriel egyenesen odáig ment, hogy maffiát emlegetett, arra utalva, hogy Maradona nápolyi évei miatt könnyen le tud paktálni egy olasz bíróval. "Az első gól? Egyméteres les volt. Az argentinok mindig csalnak, elég csak Maradona kezezős góljára emlékezni. Persze nekik sokkal jobb játékosaik vannak, de a csapatunk nagyon jól tartotta magát, a gól után viszont összezuhant. Pár órán belül két meccsen történt óriási bírói hiba, ha most nem lesz változás, akkor nem tudom, mikor" - ezek már a Carlosként bemutatkozó mexikói drukker szavai.

A dél-afrikai Nickolas saját bevallása szerint Brazíliát szereti a legjobban, a meccsen mégis argentin mezben ült a lelátón. Mikor az első gólról kérdeztük, diplomatikusan annyit mondott, túl messze volt ahhoz, hogy meg tudja ítélni, ennek ellenére biztos benne, hogy Argentína enélkül is nyert volna. "Amúgy meg édesmindegy, melyik csapat jut innen tovább, a németek úgyis kiverik őket" - tekintett előre a negyeddöntőre dél-afrikai emberünk.

Voltak olyan mexikóiak, akik könnyen belenyugodtak a történtekbe, és elintézték annyival a dolgot, "ilyen a futball", de a többség nehezen tette túl magát. José és Manuel egymást túlharsogva mondta a magáét, aminek az volt a lényege, érthetetlen, a FIFA miért nem vesz példát az NHL-ről vagy NFL-ről, ahol tökéletesen bevált a videobíró. "Hol van ilyenkor a fair play? Blatter szeret papolni róla, csak éppen nem tesz semmit érte, és mindig azt érzékelteti, hogy vannak csapatok, amelyek egyenlőbbek a többinél. Henry kezezésénél is az volt az érzésem, hogy a franciákat szívesebben néznék a vébén, mint az íreket, emiatt szemet hunytak a szabálytalanság felett. Itt Dél-Afrikában is valami hasonlót tapasztaltam, Mexikó egyszerűen nem fontos a vébén, a szurkolói boltok tele vannak német, brazil vagy argentin holmikkal, ránk viszont nem gondoltak" - panaszkodott José.

Kassai újabb feladatokat kaphat

Azt még az argentin drukkerek is elismerték, óriási hiba volt a stadion kivetítőjén megismételni a gólt, őszintén szólva nem is értettük, hogy fordulhatott elő, hiszen eddig a vébén a vitatott esetek tévés ismétlésekor mindig egy fentről fotózott képet adtak be a stadionról, éppen azért, hogy elkerüljék a reklamálást. Valószínűleg az lehetett a gond, hogy elsőre nem észlelte a rendező, hogy Tévez lesről fejelt a hálóba, így hagyta lemenni az ismétlést, ami viszont egyértelművé tette a bíró hibáját. A győztes csapat drukkerei persze lazábban kezelték a lesgólt, és leginkább azzal érveltek, hogy Argentína enélkül is továbbjutott volna. "Nem kell videobíró, a futball ettől futball, hogy benne van, a bíró is hibázhat. Ha segítségül hívhatná a játékvezető a technikát, azzal a sportág vesztene a varázsából, és olyan lenne, mint az amerikaifutball" - osztotta meg saját véleményét az argentin Gonzalo.

A videobíró bevezetéséről még sokat fognak vitatkozni, az viszont biztosra vehető, hogy Rosetti és Larrionda elvesztette esélyét a vb-döntő levezetésére. Kassai Viktor ellenben reménykedhet egy negyedik meccsben, hiszen két kollégája kiszállt, és ha a FIFA tartja magát ahhoz, hogy európai bíró nem vezethet európai csapatnak, akkor az Uruguay-Ghána negyeddöntőt akár a magyar játékvezető is megkaphatja.