Vágólapra másolva!
Valamennyi magyar hajó bejutott  1000 méteren a szombat délelőtti döntőbe a poznani kajak-kenu világbajnokságon.

A férfiak mezőnyében öt egység (c-1: Kolonics György, c-2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, k-1: Vereckei Ákos és Kovács Katalin, k-4: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Kökény Roland, Horváth Gábor) futamgyőztesként zárta a pénteki középfutamát, Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián (k-2) a harmadik helyről léphetett tovább.

A női kajak (Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga), valamint a kenu négyes (Zala György, Kozmann György, Iván Gábor, Belicza Béla), a női kajak kettes (Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes) már csütörtökön, az előfutamokban elért helyezése alapján jogot szerzett a részvételre a szombati finálékban.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány így értékelt a délelőtti, 1000 méteres középfutamok után: "Jó formában versenyzett valamennyi egység, kajak egyesben Kovács Katalin és Vereckei Ákos, c-1-ben pedig Kolonics György különösen magabiztos volt. A férfi kajak négyes csütörtökön, az előfutamban nem ment jól, Kammerer, Storcz, Kökény és Horváth Gábor mozgása kifejezetten szétesett volt, ezért kíváncsian vártam, hogy mire mennek pénteken. Nos, ugrásszerűen feljavultak, biztosan lettek elsők a futamukban."

Kenu kettesben Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián nem véletlenül lett harmadik. "Feltett szándékunk volt, hogy a kilences pályára kerüljünk a fináléban, s ez sikerült is" - magyarázta Veréb. "Milánóban, az Európa-bajnokságon 500-on és 1000-en egyaránt középen versenyeztünk, mindkétszer másodikok lettünk, megviselt bennünket a tülekedés. Most majd a saját tempónkban haladunk, a saját taktikánkat alkalmazzuk, szerintem így több esélyünk lesz, akár a győzelemre is."

Ludasi Róbert, a kenusok szakágvezetője: "Kolonics mostani első helyéből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, az azonban fontos, hogy ma a középfutam jó megoldása volt a feladat, ő pedig ezt fényesen teljesítette. A Hüttner, Fürdök páros még mindig nem szokta meg az új hajóját, féltávnál voltak egyensúlyi gondjaik, de a hajrájuk tökéletesre sikerült."

Korábban: