Vágólapra másolva!
Asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, műkorcsolya, súlyemelés, torna, vívás. Tekintse át velünk az egyéni sportok 2003-as történéseit.

Sport 2003 - mind megnézem!

Birkózás

Deák Bárdos Mihály nyert már Eb-t, de egyre jobban áll rá, hogy ő az "ezüstember". A franciaországi Créteil-ben októberben rendezett kötöttfogású vb-n a 120 kg-ban immár negyedik vb-ezüstjét nyerte, s májusban a belgrádi Eb-n ugyancsak a dobogó második fokára masírozott. Eredménylistája alapján a sportág hatalmas egyénisége, aki jövőre igazán megérdemelné az olimpiai aranyat.

A vb-2. helyével az athéni részvételi lehetőséget már megszerezte, mint ahogyan azt a vb-n fantasztikus produkcióval bronzérmes Füredy Levente (66), valamint a Virág Lajos (96) a 9. helyével. Szomorú viszont, hogy az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor, a korábbi vb-2. Berzicza Tamás és a három évvel ezelőtti Eb-1. Majoros István nem tudta kibirkózni a kvótát.

Mi több, Bárdosi a vb-n el sem indulhatott, nem kapott bizalmat, azt követően, hogy az Eb-n gyengén szerepelt. Helyette a vb-n a fiatal Kiss Balázs próbálkozhatott - sajnos sikertelenül -, aki augusztusban a junior világbajnokságon ezüstérmes lett, az utánpótlás idei legjobb eredményét szállítva. Akárcsak kötöttfogásban, egyelőre szabadfogásban is három kvótánk van, a szeptemberi New York-i vb-n Ritter Árpád (74) a 7., Szabó Gergő (66) és Aubéli Ottó (120) egyaránt a 9. helyével érdemelte ki. De Rittertől nem ez volt az igazi nagy dobás, hanem az, hogy áprilisban a rigai Eb-n aranyérmet nyert, és 2002 után idén is ő lett a kontinens legjobbja! S az olimpián is mindenképpen az éremesélyesek közé kell sorolni.

A jelenleg hatfős athéni csapatunk akár 10-11 fősre is bővelhet, jövőre mindkét fogásnemben még két-két kvalifikációs versenyen lehet kvótát szerezni.

Cselgáncs
Az esztendő legrangosabb viadalán, a szeptemberi oszakai világbajnokságon sajnos nem alkottak maradandót versenyzőink, mind a nyolc indulónk helyezetlenül végzett. Ez azért is különösen fájó, mert a vb-n a súlycsoportok első hat helyezettje olimpiai kvótához jutott.

Ám ami az athéni részvételt illeti, még semmi sincs veszve, hiszen az A-kategóriás versenyeken gyűjtött pontok is kvótára válthatók lesznek jövőre. Ebben a tekintetben az olimpiai és világbajnok Kovács Antal (aki térdoperációja miatt kihagyta a vb-t), valamint az elmúlt évi Európa-bajnok Ungvári Miklós is jól áll, s gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ők ott lesznek az olimpián.

Az év elején Kovács (100 kg) a moszkvai és a varsói A-kategóriás versenyen arany-, a budapestin bronzérmes lett, májusban a düsseldorfi Eb-n szintén a dobogó harmadik fokára lépett, s ezek a helyezések mind értékes pontszámokat jelentenek az olimpiai kvótákért már javában zajló pontversenyben. Ungvári (66 kg) a februári budapesti A-kategóriás versenyen az első, márciusban Rómában a második helyen végzett. Ráadásként az év végén a német Abensberg légiósaként BEK-ezüstérmes lett.

A fiatalokra nem lehet panasz, hiszen a saját korosztályukban remekeltek. A junior Eb-n Rajcsányi Gergő (90) arany-, Baczkó Bernadett (57), Mészáros Anett (70) és Bor Barna (+100) ezüst-, Szabó Brigitta (63) bronzérmet szerzett. Az Universiadén Kosztolánczy György (100) az első, Neu Gábor (66) és Rajcsányi a 3. helyen végzett. Az ifi Eb-n Mészáros arany-, a 23 éven aluliak nem hivatalos Európa-bajnokságán Neu és Csernovitzky Éva (48) arany-, Baczkó ezüst-, Budai Anita (70) bronzérmes lett. Csak a vb-t tudnánk feledni...

Súlyemelés
Minden szem a kanadai Vancouverre, a novemberi világbajnokságra tekintett, hiszen ezen a versenyen a sportágban valamennyire is jegyzett nemzetek számára kiosztották az olimpiai kvótákat. (Jövőre már csak azok szerezhetnek, akiknek most egyet sem sikerült.)

A nőknél a nemzetek pontversenyében 87 ponttal a 10. helyen végeztünk, ami három olimpiai kvótát ért. Az előzetes terv a maximálisan elérhető négy athéni hely megszerzése volt, s ez igazán kevésen múlt, hiszen a 9. hely már négy kvótát jelentett a mieinknél csupán öt ponttal többet szerzett törököknek.

Akiket feltétlenül dicséret illet: Krutzler Eszter (69 kg) ezüstérmes lett, Dankó Ilona (75 kg) és Varga Viktória (+75 kg) egyaránt a 4. helyen végzett. Férfi csapatunkból ketten kerültek be a legjobb tízbe, Gyurkovics Ferenc (105 kg) a 6., Kecskés Zoltán (69 kg) a 9. helyen zárt. Együttesünk pedig a 15. helyen, ami négy olimpiai kvótát ér. A vb összesített éremtáblázatán Krutzler Eszter összetettben és lökésben elért ezüst-, valamint szakításban szerzett bronzérmével a 16. helyre kerültünk. A három érem remek produkció, de a három női kvóta kevés, hiszen Krutzler, Dankó és Varga mellett a két évvel ezelőtti világbajnok Likerecz Gyöngyi is szeretne kijutni az olimpiára.

Torna
Tornászaink idén "fekete évet" zárnak. Nagy reményekkel utaztak az augusztusi anaheimi világbajnokságra, ám itt férfi csapatunk a 21., a női 24. helyen végzett, ami egyetlen olimpiai kvótát sem ért. S mivel a tornában a vb volt az egyetlen kvalifikációs verseny, az is eldőlt, hogy a gyűrű olimpiai és tavalyi világbajnoka, Csollány Szilveszter (aki a vb-t kihagyta) nem indulhat Athénban.

Ennek hatására bejelentette visszavonulását. A vb-n amúgy egy névre szóló kvótát szereztünk, mégpedig az egyéni összetett verseny eredményei alapján Gál Róbert. Az FTC 24 éves tornásza az ugrás döntőjében a 4., talajon a 7. helyen végzett, s bár ezek igazán kiváló eredmények, a sportág számára csupán apró szépségtapaszt jelentenek. A vb női versenyében az egyéni összetett eredményei alapján Szarka Krisztina egyetlen hellyel maradt le a kvótáról, de a Nemzetközi Tornaszövetség a három női szabadkártya egyikét decemberben neki juttatta, így két versenyzőnk indulhat az olimpián. Gál kapcsán meg kell említeni azt is, hogy a tavasszal a párizsi Világkupán ugrásban a 2., majd Cottbusban talajon az 1., ugrásban a 6. helyen zárt, s az olimpián is esélyes a döntős szereplésre.

A tornához sorolhatjuk a ritmikus gimnasztikát is, annál is inkább, mert szintén a Nemzetközi Tornaszövetség égisze alá tartozik. Ősszel a budapesti vb-n az egyéni versenyben nem volt esélyünk olimpiai kvótát szerezni, kéziszercsapatunk pedig méltatlanul lepontozva végzett a 11. helyen. Mivel az olimpiára az első tíz helyezett jutott ki, a lányok sajnos együtt szomorkodhatnak a szertornászokkal.