Vágólapra másolva!

Döntetlen az arab csapatok csatáján

A H csoport másik mérkőzésen Szaúd-Arábia 0-1-ről fordított a második félidőben Tunézia ellen, de végül mégsem örülhetett három pontnak, mert az afrikaiak a 93. percben egalizáltak.

Eredmény, H csoport, 1. forduló:
Tunézia - Szaúd-Arábia 2-2 (1-0)
München, 60 ezer néző
v.: Shield (ausztrál)
Tunézia: Bumnidzsel - Trabelszi, Dzsaidi, Haggui, Dzsemmali - Mnari, Buazizi (Nafti, 55.), Csedli (Godban, 69.), Namusi - Dzsaziri, Csihaui (Essediri, 82.).
Szaúd-Arábia: Zaid - Doki, Tukar, Al-Montasari, Szulimani - Al-Gamdi, Nur (Amin, 75.), Aziz, Kariri - Al-Temjat (Maath,68.), Al-Katani (Al-Dzsaber, 83.).
gól: Dzsaziri (24.),Dzsaidi (93.), illetve Al-Katani (57.), Al-Dzsaber (84.)
sárga lap: Haggui (36.), Buazizi (37.), Csedli (65.), Csihaui (79.)

A korábbi világbajnokságokon még sosem fordult elő, hogy afrikai és ázsiai csapatok mérkőztek meg egymással, ezen a vébén aztán megtörtént a debütálás, kedden Dél-Korea 2-1-re verte az elsőbálozó Togót.

Egy nappal később került sor a második randevúra, ráadául a Tunézia - Szaúd-Arábia összecsapásnak külön pikantériát adott, hogy két arab együttes mérkőzött Münchenben. Mindkét gárdából hiányzott az első számú gólvágó, a 2004-ben Afrika-kupa-győztes tunéziaiak nem számíthattak a brazil származású Santosra, míg a szaúdiaknál a rutinos Al-Dzsaber hagyta ki a nyitómeccset kisebb sérülése miatt.

Nem mondhatni, hogy egymásnak estek volna a csapatok, bár amikor Dzsaziri a 3. percben elesett a 16-oson belül a tunéziai drukkerek a tizenegyes reményében pattantak fel a helyükről, de az ausztrál Shield bíró nem látott okot a beavatkozásra. A folytatásban is inkább Roger Lemerre csapata kezdeményezett, persze nem kell arra gondolni, hogy állandó munkát adtak a szaúdi kapusnak, csupán arról volt szó, hogy ők birtokolták a labdát, és próbálták felépíteni a támadásaikat.

A 24. percben össze is jött a vezetőgól, igaz nem kidolgozott helyzetből, hanem pontrúgás után, de mindenképpen dicséret illeti Dzsazirit szemfülessége és a gólt eredményező remek mozdulat miatt. A közel-keletiek nem kezdtek el rohamozni, próbálkoztak ugyan, de nem tudtak kibontakozni, a támadókhoz szinte alig jutott el a labda. Bumnidzselnek, a tunéziaiak kapusának egy védenivalója volt az első félidőben, Tukar 25 méteres szabadrúgását biztosan védte a világbajnokság legidősebb játékosa.

Forrás: EPA
Ez a csata is döntetlen lett, akárcsak a mérkőzés

A szünet előtt sikerült egy kis izgalmat csempészni a müncheni arénába, egy tunéziai drukker ugyanis úgy gondolta, hogy mindenkinek megmutatja, hogy kinek szurkol, és egy zászlóval a kezében kezdett tiszteletkörbe, amikor a biztonságiak lekapcsolták.

Fordulás után Szaúd-Arábia két perc alatt többet tett, mint addig, Nur került óriási helyzetbe, de nem találta el jól a labdát. Ez már figyelmeztető jel lehetett volna a karthágói sasok számára, de a nem vették komolyan a szaúdiakat, és erre ráfázták, mert egy szép akció végén Al-Katani a léc alá pörgetett az 57. percben. Az első félidei gyengécske labdázgatással ellentétben a szaúdi gól után felpörgött a meccs, és érdekes módon Tunézia nem tudott ritmust váltani, míg az ázsiaiak teljesen más arcukat mutatták.

A 83. percben beállt Szaúd-Arábia válogatottjának emblematikus figurája, Szami Al-Dzsaber, aki egy perccel később egy villámgyors kontra végén a bal sarokba gurított, ezzel a harmadik vébén volt eredményes, és nem mellesleg a győzelem küszöbére juttatta csapatát. A mérkőzés hajrája azonban tartogatott még egy fordulatot, a 93. percben ugyanis az előreküldött hátvéd, Dzsaidi fejelte be Dzsaziri beadását, így 2-2 lett a végeredmény.

Összességében a harmatos első után remek második félidőt produkáltak a csapatok, bár a döntetlennek leginkább az ukrán válogatott örülhetett.

Arab rangadó a H csoportbanhttp://www.origo.hu/vb2006/20060613spanyolorszag.html?pIdx=1