Vágólapra másolva!

Visszavonul a szívbeteg kínai úszóbajnok

Felhagy a versenysporttal a kínaiak mellúszó olimpiai bajnoknője, Lo Hszüe-csüan közelebbről meg nem határozott, de pályafutása folytatásának esetén akár végzetessé váló szívbetegsége miatt.

A keddi, pekingi bejelentés néhány nappal az után hangzott el, hogy Lo edzője spekulációnak minősítette a tanítványa végleges visszavonulásáról szóló híreket. Az úszónő, aki pénteken volt 23 éves, a 2004-es athéni olimpián győzött 100 m mellen, előtte pedig e műfajban az 50-es és 100-as távokon négy egyéni aranyérmet gyűjtött be a 2001-es és 2003-as világbajnokságokon, azóta viszont szinte állandó jelleggel sérülésekkel és mentális bajokkal küszködött.

A China Youth Daily című kínai napilap egy név nélkül nyilatkozó orvos szakértőre hivatkozva azt írta, hogy "Lo szíve már nem alkalmas a versenysportra", és hogy "életveszélyes lenne, ha folytatná az olyan magas szintű felkészülést, mint amilyet egy olimpiai részvétel megkíván".

"Mindez azt jelenti a 2008-as pekingi olimpiát illetően, hogy elveszítettük legfőbb aranyesélyesünket" - idézte az újság a nemzeti együttes vezetőedzőt, Csang Ja-tungot.