Vágólapra másolva!
A magyar sport 2007-ben is parádés évet produkált. Régen volt rá példa, hogy két magyar sportoló teljesítményével is kiemelten foglalkozzon a nemzetközi média: a gyorsaságimotoros Talmácsi Gábor világbajnoki címével, a teniszező Szávay Ágnes pedig őszi szárnyalásával hívta fel magára a figyelmet, így nem is volt meglepetés, hogy 2007-ben ők diadalmaskodtak Magyarországon "Az év sportolója"-választáson. A pekingi ötkarikás játékok előtti esztendővel "olimpiai szemüvegen át" is elégedettek lehetünk, hiszen a magyar versenyzők hat világbajnoki aranyérmet nyertek olimpiai számokban, az Európa-bajnokságokon pedig tízszer állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Két duplázó is akadt: az öttusázó Horváth Viktor és a kenus Vajda Attila vb-n és Eb-n sem talált legyőzőre.

Összeállításunkban a 2007-es év magyar vonatkozású sikersztorijait gyűjtöttük össze.

asztalitenisz:
A magyar csapat a várakozásokat alaposan túlteljesítve négy érmet szerzett a március végi, belgrádi Európa-bajnokságon, amely az ázsiai fölény miatt az egyetlen, sikerélménnyel kecsegtető világverseny az öreg kontinens játékosai számára.

A válogatott tagjai közül Tóth Krisztina és Póta Georgina szerepelt a legeredményesebben, húzóemberei voltak a hét év után újra aranyérmes női gárdának, emellett párosuk a dobogó második fokára állhatott fel, és a vegyes párosok között is érmet szereztek: egy-egy bronzot. Utóbbi versenyszámban Tóth az orosz Alekszej Szmirnovval az oldalán menetelt az elődöntőig, Póta pedig Pázsy Ferenccel érte el a sikert. Pázsy szereplése azért is különösen nagy bravúr, mert magyar férfi asztaliteniszező legutóbb 19 éve szerzett érmet kontinensviadalon.

Forrás: MTI

Tóth Krisztina és Póta Georgina jövőre Pekingben is bizonyíthat - igaz, a kínaiak verhetetlennek tűnnek

Érdemes megemlíteni, hogy idén visszavonult a magyar pingpongsport legnagyobb női egyénisége, Bátorfi Csilla, akit fergeteges gálával búcsúztattak Budapesten.

cselgáncs:
Az év hőse Hadfi Dániel (100 kg) volt, aki áprilisban aranyérmet nyert a belgrádi Európa-bajnokságon, majd szeptemberben harmadik lett a riói világbajnokságon. Utóbbival automatikusan kvótát szerzett a pekingi olimpiára.

Ugyanez rajta kívül még három magyarnak sikerült: Baczkó Bernadettnek (57), Mészáros Anettnek (70) és Ungvári Miklósnak (66), akik ugyancsak bronzéremmel tértek haza Brazíliából.

duatlon:
Csomor Erika folytatta remek szereplését a hosszú távú triatlon- és duatlonversenyeken. A budaörsi sportoló nagy fölénnyel védte meg címét a svájci Zofingenben rendezett hosszú távú duatlon-világbajnokságon: a 10 km futásból, 158 km kerékpározásból és újabb 30 km futásból álló erőpróbát több mint negyedórás előnnyel nyerte meg.

A győri rendezésű, neki kevésbé fekvő rövid távú Eb-n a harmadik helyen ért célba, s hogy idei éremkollekcióját teljessé tegye, másodikként zárt a franciaországi Lorient-ben rendezett hosszútávú triatlon-vb-n. Mindezek mellett - idén másodszor - megpróbálkozott a világ egyik legkeményebb sporteseményével, az Ironman-vb-vel, amelyen az előkelő tizedik helyezést érte el.

evezés:
Bár a várakozásoktól elmaradva csupán hetedikként zárta a müncheni, olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a dobogóra is esélyesnek tartott Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység, a legfontosabb célt, a pekingi indulási jogot kiharcolta. A magyar evezősök közül egyelőre csak ők biztos indulói a jövő évi játékoknak.

A 2005-ben világbajnok páros a szeptemberi, poznani Európa-bajnokságon bizonyította klasszisát, aranyérmet szerzett, bár a 30 év szünet után újra életre hívott kontinensviadaltól több, a világ élvonalához tartozó duó távolmaradt.