Vágólapra másolva!
A bajnoki eredményeket figyelembe véve nem túlzás kijelenteni, az elmúlt öt esztendő második legeredményesebb olasz csapata az AS Roma: a Farkasok öt év alatt négyszer is ezüstérmesek lettek a Serie A-ban, kétszer pedig elhódították az olasz kupát. Az aranyérem azonban sehogyan sem akar összejönni a gárdának, és ennek oka sokak szerint egy vérbeli középcsatár hiánya - ám lehet, hogy ezt a problémát még a nyáron megoldják a fővárosban.

A római együttes az idén ugyanúgy ezüstérmes lett a Serie A-ban, mint egy évvel korábban, a két második hely között azonban volt egy óriási különbség. Míg a 2006-2007-es pontvadászatban a Farkasok több mint 20 ponttal maradtak le a bajnok FC Internazionale mögött, addig ezúttal végig ott voltak a milánóiak sarkában, és az aranyérem sorsa csak az utolsó fordulóban dőlt el az Inter javára.

A Roma hét ponttal többet szerzett, mint az előző idényben, miközben ugyanúgy megnyerte az olasz kupát (a döntőben már szinte tradicionálisan az Intert győzve le), és a legjobb nyolc közé jutott a Bajnokok Ligájában - utóbbi tettével egyébként a legjobb olasz csapat volt a sorozatban.

Ez hatalmas teljesítmény volt a gárda részéről, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az amúgy sem túl bő játékoskeretből az idény során több kulcsember is sokat hiányzott sérülés miatt. A brazil középhátvéd, Juan mindössze 22 bajnokin szerepelt, a középpályás Alberto Aquilani pedig még kevesebbet játszott, arról nem is beszélve, hogy a klub emblematikus figurájának számító Francesco Totti is jó pár mérkőzést kihagyott.

A csapatkapitány a 38 bajnokiból 25-ön lépett pályára, de még így is ő lett a házi gólkirály 14 találattal - ugyanakkor mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a rómaiak nélküle is kiválóan szerepeltek. A 13, Totti nélkül lejátszott összecsapáson például veretlenek maradtak, pedig olyan rangadók is akadtak a meccsek között, mint a Lazio elleni hazai derbi, vagy a Fiorentina és az AC Milan elleni idegenbeli találkozó.

Pedig papíron Tottinak kulcsszerepe van a szakvezető, Luciano Spalletti által kidolgozott taktikában, amely szinte egyedülállónak számít a nemzetközi labdarúgásban abban a tekintetben, hogy a Roma ideálisnak tartott kezdő tizenegyében az elmúlt években nem volt vérbeli középcsatár.

A Farkasok rendre a 4-2-3-1-es szisztémát alkalmazták, ami még nem lett volna különleges, az viszont már annál inkább, hogy az elméletileg előretolt ékként szereplő focista Totti volt. Márpedig ő inkább amolyan támadó középpályásnak, irányítónak számít, és ennek megfelelően elsősorban nem az volt a taktikai feladata, hogy "rendes" centerként várja a szélről érkező beadásokat, hanem rendre visszalépett a középpályára, helyet csinálva ezzel a felfutó embereknek, illetve a szélről behúzódó focistáknak.

Nem csoda, hogy a Roma középpályásai kifejezetten sok gólt szereztek (a keretben egyetlen középpályás sem volt, aki ne talált volna be legalább egyszer), és maga a klub is rendkívül eredményes volt, a Juventus FC-vel holtversenyben a legtöbb találatot szerezte a Serie A-ban.

A kérdés már csak az, hogy ez a taktikai rendszer meddig lehet ilyen hatásos, illetve, hogy az utóbbi időben egyre többet sérült Totti meddig lesz képes erre a játékra. A csapatkapitány a hírek szerint a szezonrajtra ismét egészséges lesz, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy Spalletti legalább részben tehermentesíteni akarja, hiszen a Romát már több támadóval is kapcsolatba hozták a nyáron.

Forrás: Getty Images

Totti és Vucinic végre támadósegítséget kaphat

A holland Klaas-Jan Huntelaartól kezdve Vincenzo Iaquintáig többen is szóba kerültek, de a legkomolyabbnak a Júlio Baptistáért, illetve Adrian Mutuért mutatott érdeklődés tűnik. Előbbi játékost kölcsönbe szeretnék megszerezni a Real Madridtól, utóbbit viszont végleg megvennék a Fiorentinától - amihez azonban pénzre lenne szüksége a klubnak.

A szükséges összeget alighanem Mancini Internek való eladásából teremtené meg a fővárosi egyesület, azonban egyelőre ez az ügy is holtponton van, mivel a milánóiak elsősorban nem pénzben gondolkoznak, hanem játékosokat adnának cserébe a rómaiaknak - akik Hernán Crespo érkezésén akár még el is gondolkozhatnának.

A csatárkeresés közben persze azért nem állt meg az élet a Farkasoknál, hiszen az egyesület a nyáron már két hátvédet is igazolt. A Siena középső védője, Simone Loria tökéletes kiegészítő embernek tűnik arra az esetre, ha az ideálisnak tartott középhátvéd-duóból, a Philippe Mexes-Juan kettősből kidőlne valaki (főleg, hogy Matteo Ferrari távozik a csapattól), a Liverpool FC-től ötmillió euróért megvett balbekk, John Arne Riise azonban rögtön a kezdő tizenegyben találhatja magát. Ezen a poszton az előző idényben szinte végig Max Tonetto futballozott.

www.infosport-focivilag.hu