Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az idei Aranylabda-szavazás első három helyezettjének kiléte nem okozott túl nagy meglepetést, a dobogósok életkorát megvizsgálva azonban egy érdekes jelenségre lehetünk figyelmesek. Akárcsak egy évvel korábban, az első három helyen végzett focista közül egyik sem múlt 25 esztendős, és ezzel minden idők egyik legfiatalabb átlagéletkorú triója került az élre.

Elég sokat változott a nemzetközi labdarúgás azóta, hogy a France Football először kiosztotta a trófeát.

Akkor, 1956-ban az angol Sir Stanley Matthews végzett az élen, aki a díj átadásakor már 41 esztendős is elmúlt - ami akkor is elképesztő teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy amolyan életmű-díjat kapott a francia laptól.

A tendencia azonban a folytatásban sem változott: a következő Aranylabdás, Alfredo di Stéfano 31 évesen lett Európa-legjobb futballistája (ráadásul két esztendővel később megint ő végzett az élen), és ezután is inkább az volt a jellemző, hogy az elismerést kiérdemelt labdarúgók közelebb álltak a harmadik, mint a második ikszhez. A 23 esztendős Eusébio 1965-ös, a szintén 23 éves Oleg Blohin 1975-ös, vagy a 22 éves George Best 1968-as diadala kivételnek számított. Ha kiszámoljuk az Aranylabdás futballisták átlagéletkorát, akkor kiderül, hogy a France Football voksolásán győztes játékosok átlagosan 27 esztendősek voltak.

A fordulat az 1990-es évek második felében jött el, és a leglátványosabb jele a brazil Ronaldo 1997-es győzelme volt. A Fenomén még csak 21 esztendős volt, amikor megnyerte a díjat, és ezzel ő számít minden idők legfiatalabb Aranylabdásának - ráadásul már egy évvel korábban is csak egyetlen ponttal szorult a második helyre Matthias Sammer mögött (a német 29 évesen végzett az élen).

Négy esztendővel később Michael Owen mindössze 22 éves volt, amikor Aranylabdás lett, most pedig Cristiano Ronaldo 23 esztendősen nyerte meg a trófeát - a 21 éves Lionel Messi és a 24 esztendős Fernando Torres előtt.

Az idei dobogós trió átlagéletkora mindössze 22,6 év, aminél fiatalabb hármas csak egyszer alakult ki a képzeletbeli dobogón - mégpedig tavaly. 2007-ben Kaká 25 évesen nyerte el a díjat, mögötte pedig Cristiano Ronaldo, illetve Messi végzett.

A szenzációs hármas átlagéletkora 22,3 esztendő volt, márpedig ilyen ifjú trió sohasem végzett az élen a France Footballnál. A legutolsó két szavazás már csak azért is kiugró, mert az előttük lévő esztendőben, azaz 2006-ban az Aranylabda dobogósainak átlagéletkora pontosan 30 év volt, 2003-ban pedig még több, 30,6 esztendő!

Persze gondolhatjuk azt is, hogy jelenleg egy egészen kivételes generációval van dolgunk, és ennek köszönhető, hogy az Aranylabda-szavazáson sohasem végzett három ilyen fiatal focista az első három helyen, mint a legutóbbi két évben, azonban alighanem jobban megállja a helyét az a feltételezés, hogy a mai futballban a tehetségesebb játékosok sokkal hamarabb bekerülnek a felnőttek közé. Természetesen a legnagyobb talentumok régen is már nagyon fiatalon sztárokká váltak, ám manapság ez a folyamat jelentősen felgyorsult.

Hogy ez a tendencia meddig tart, azt egyelőre nem lehet tudni, de az eléggé valószínű, hogy ez együtt jár majd azzal, hogy a labdarúgók sokkal hamarabb "kiégnek", és pályafutásuk előbb véget ér. Csak egy példa: az Arsenalnál Arsene Wenger a 30-nál idősebb focistáknak sosem szokott egy évnél hosszabb kontraktust ajánlani...

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről