Vágólapra másolva!
A Papp László Budapest Sportarénában pénteken megkezdődött az OTP Bank lovas Világkupa, s köszönhetően annak, hogy az iskolák és gyermekcsoportok előzetes helyfoglalással ingyenesen tekinthették meg programot, a rendezők a nap során több mint tízezer érdeklődőt regisztrálhattak.

"Semmi mással nem hasonlítható össze az az atmoszféra, amit a gyerekek teremtenek. Ez pedig a lovassportok legnagyobb befektetése, mert minél több gyereket tudunk megnyerni, annál biztatóbb lehet a lovassportok jövője" - szögezte le Fugli Károly, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára.

A kispesti Vass Lajos Általános Iskola kétszáz alsós kisdiákkal képviseltette magát, de rengetegen jöttek vidékről is, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskolából például százhetven tanulót hoztak fel a tanárok. S bár a délelőtti programból a gyerekeknek a lovassportokhoz nem igazán szorosan, a Mikulás-ünnephez viszont annál inkább kötődő "krampusz" volt a legnagyobb kedvencük, a póni-galopp és a díjugratás is elnyerte a tetszésüket.

A Világkupára egyébként összesen háromszázötven ló érkezett, és közülük százhúsz szerepel a díjugrató számokban. A lovasok húsz nemzetet képviselnek, s itt van a két olimpiai ezüstéremmel rendelkező svájci Willi Melliger, aki Atlantában egyéniben, Sydneyben csapatban állhatott a dobogó második fokára. Honfitársa, Urs Fah Atlantában ötödik volt, míg az olasz Beatrice Patrese egyelőre egy neves édesapát tud felmutatni, ugyanis a korábbi Forma-1-es pilóta Ricardo Patrese lánya. Érdekesség, hogy a díjugrató Világkupa főbírója a holland Jan-Willem Körner, aki a sydneyi olimpián is betöltötte ezt a posztot, a versenyirodát pedig az osztrákok adják.

Forrás: [origo]

Nézzen még képeket az eseményről!

Az Arénában a három nap során hat díjugrató versenyre kerül sor, és a másodikban máris szenzációs magyar győzelem született: az 1,40 méterre kiírt kétfázisú nyitó számban Varga Balázs a nyolcéves Lux V nyergében mindkét fázisban hibátlan lovaglással, 25,06 másodperces idővel végzett az élen. "Lux V a szezonban másfél hónapot kihagyott, így kissé kockázatos volt vele elindulni, de nagyon jól reagált a pályán. Nem zavarta a nem mindennapi versenyatmoszféra, minden idegszálával a feladat teljesítésére koncentrált. Számomra hihetetlen élményt nyújtott a közönség!" - nyilatkozta Varga Balázs.

Kovács Henri pedig másodszor is belovagolhatott az eredményhirdetésre, mert azután, hogy a hibaidős számban Agropoint Carvadosszal ötödik lett - közvetlenül Melliger mögött -, a másodikban Corinával a hatodik helyen végzett, a második fázisban a leggyorsabb lovaglással, de egy verőhibával. A még ifjúsági korú, 18 éves versenyző 2007-ben Eb-4. volt, korosztályában Európa tíz legjobb díjugratója között tartják számon, és elnyerte az Új Európa Alapítvány tehetségtámogató pályázatát.

A hibaidős számot az olasz Emanuele Gaudiano nyerte Lacky 24-gyel, és itt is volt magyar az első háromban, mert Pirik Zsolt Sodomával a második helyet szerezte meg.

A szimultán fogathajtó versenyen az egyesfogatok között Jámbor Vilmos, a kettesfogatoknál Nagy Tibor bizonyult a legjobbnak, ezt követően pedig a közönség show műsoron szórakozhatott. Porondra lépett lovasíjász, ördöglovas és lovasakrobata is, sőt, egyebek mellett a nézők még agárversenyt is láthattak volna, ha a rakoncátlankodó műnyúllal nem támad állandóan gond, a végén le is szakadt a csörlőről...