Vágólapra másolva!
A Chelsea négyéves hazai BL-veretlenségi sorozatának vetett véget az Inter kedden este a Stamford Bridge-en a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Az olasz bajnok végig érvényesíteni tudta akaratát, az angolok nem tudtak mit kezdeni José Mourinho taktikájával. Massimo Moratti, az Inter elnöke szerint a portugál volt a mérkőzés hőse.

Samuel Eto'o 78. percben szerzett góljával az Internazionale 1-0-ra nyert Londonban, és kettős győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A végig feszült hangulatú mérkőzésen a 2-1-es hátrányból induló Chelsea csak percekre tudott fogást találni az olasz csapaton. Az Inter szervezetten védekezett, Wesley Sneijder irányításával veszélyesen támadott, csupán a csatárokon múlt, hogy nem szereztek már korábban vezetést. A londoniak közül Didier Drogba viselte a legrosszabbul a vereséget, a folyamatosan reklamáló és kakaskodó elefántcsontparti csatárt végül a 87. percben kiállította Wolfgang Stark játékvezető.

A meccs után José Mourinho nem fukarkodott csapata és önmaga dicséretével. "Eto'óval, Militóval és Pandevvel, vagyis három csatárral kezdtem, hogy zavart keltsek a Chelsea soraiban, ez szemmel láthatóan bejött, az ellenfél az elejétől fogva érezte, ez mi meccsünk. Ezúttal az Inter volt a jobb csapat."

A portugál tréner már a mérkőzés előtt is jelezte, hogy bár mindig jó szívvel gondol a Chelsea-re, kedd este szó sem lesz barátságról. Álláspontján a mérkőzés után sem változtatott. "Ma én itt ellenség voltam, és ezúttal az ellenség győzött. Az öltözőben ünnepeltem, mert ez egy nagy győzelem volt számunkra. Szeretem a Chelsea-t, szeretem a stadiont, szeretem az itteni embereket. Amellett profi vagyok, aki tudja, hogy egy szép napon lehetek még egy másik angol csapat edzője, és jöhetek még majd ide újból."

Massimo Moratti, az Inter elnöke is úgy vélte, elsősorban Mourinho érdeme a siker. "Ő volt a meccs embere. Nagyon bátor döntéseket hozott az elmúlt napokban, és kiváló csapatot rakott össze. A játékosok mindannyian igazi profikként viselkedtek, különösen a védők voltak fantasztikusak. Bizonyítottuk, hogy minőségi játékosaink vannak, akikben megvan a szükséges plusz egy nagy siker eléréséhez."

Moratti a bátor döntések egyikeként értékelte, hogy Mourinho nem vitte magával Londonba Mario Balotellit. "Jó döntést hozott, a klub érdekeit tartotta szem előtt, amikor kihagyta a keretből Balotellit. A játékosról viszont nem mondható el ugyanez."

A pályán Samuel Eto'o volt a meccs hőse, aki a legjobbkor szerezte meg első 2010-es gólját. Az Inter 4-2-1-3-as felállásában a támadósor szélén jutott neki hely, ahol sokkal kötetlenebbül játszhatott. Eto'o úgy véli, megjött a csapat önbizalma a BL-ben, és bárhol képesek most már győzni. "Vasárnap szólt Mourinho, hogy a szélen fogok játszani. Áldozatot kellett hoznom a csapatért, megtettem, boldog vagyok, hogy győztünk" - mondta a kameruni csatár, aki Sneijder nagyszerű passzát váltotta gólra. "Wesley két remek passzt is adott nekem, az elsőnél sajnos rossz döntést hoztam, de a második indítását már kihasználtam."

A Chelsea részéről mindenki csalódottan nyilatkozott. A londoniak olasz menedzsere, Carlo Ancelotti szűkszavúan értékelte a mérkőzést. "Az Inter nagyon jól játszott, mi játszhattunk volna sokkal jobban, innentől viszont már egyéb feladatainkra kell összpontosítani" - összegzett Ancelotti.

Valamivel bőbeszédűbb volt Didier Drogba, aki nem boldogult az olasz védők között, ráadásul ki is állították a meccs végén. "Nem úgy játszottunk, ahogy elterveztük, az Inter nem hagyta, hogy kibontakozzunk" - mondta Drogba. A csatár kitért a Thiago Motta elleni szabálytalanságára is, amiért megkapta második sárga lapját a 87. percben. "Valóban ráléptem Thiago vádlijára, de nem volt szándékos a mozdulat, nem érdemeltem volna érte lapot és kiállítást. Ami történt, megtörtént. Sokkal szomorúbb, hogy végül kiestünk a Bajnokok Ligájából."

A kedd esti BL-program másik meccsén - amelyet Kassai Viktor vezetett - szintén vendéggyőzelem és -továbbjutás született: Sevillában a CSZKA Moszkva 2-1-re verte a spanyol házigazdákat az oroszországi 1-1-et követően. A diadal azt jelenti, hogy az orosz együttes 17 év után jutott be ismét Európa nyolc legjobb futballcsapata közé.