Vágólapra másolva!
A kameruni válogatott világklasszisa, Samuel Eto'o a torna előtt konfliktusba keveredett az ország legnagyobb futball-legendájával, Roger Millával, aki kritizálta Eto'o válogatottbeli teljesítményén. A csatár ezen megsértődött, és azzal fenyegetőzött, hogy haza utazik Dél-Afrikából. Japán ellen mindenkinek bizonyíthatja, hogy igazi vezéregyéniség.

Az 1990-es világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott kameruni válogatott sztárja, Milla azért szólt be Eto'ónak, mert véleménye szerint a csatár a nemzeti csapatban nem nyújt olyan teljesítményt, mint klubjaiban. Eto'o válaszként a világbajnokságon való részvétel lemondásával fenyegetőzött, de ezt aligha gondolta komolyan - a kritika azonban minden bizonnyal megviselte, hiszen a Portugália elleni felkészülési találkozón addig reklamált, amíg kiállították. A kameruniak szerencséjére eltiltása csak a barátságos mérkőzésekre érvényes, így Japán ellen ott lesz a kezdők között, már csak azért is, mert a szövetségi kapitány, Paul le Guen neki adta a csapatkapitányi karszalagot.

A francia edző csapata taktikáját is átalakította, és a korábban az Olympique Lyonnál alkalmazott 4-3-3-as játékrendszert preferálja, annak ellenére, hogy nincsenek vérbeli szélsői. Az valószínűleg jól jött neki, hogy José Mourinho az Interben Eto'ót kitolta a szélre - a világklasszis így valószínűleg a válogatottban is ebben a szerepkörben futballozik majd, igaz, sokkal kötetlenebbül, mint a milánóiaknál. A középpályán a piszkos munka Jean Makounra és Alexandre Songra vár, utóbbinak azonban a kreativitására is szükség lesz. Le Guen számára a jobbhátvéd pozíciója jelenti a legnagyobb gondot: gondolt rá, hogy Stéphane Mbiát próbálja ki ezen a poszton, de rá a védelem tengelyében van szükség, így alighanem a veterán Geremi szerepel majd a hátvédsor jobb oldalán. Kamerun egyébként még sohasem kapott ki első összecsapásán a vébén, igaz, nyerni is csak egyszer tudott: 1990-ben Argentína ellen. A többi négy bemutatkozó mérkőzésén egyaránt döntetlen született.

Japán viszont eddig csak hazai pályán tudott vb-mérkőzést nyerni, és a felkészülés alapján sok jóra most sem számíthat. A japánok mindhárom előkészületi találkozójukat elveszítették, ráadásul három öngólt vétettek - ebből kettő Túlio Tanaka nevéhez fűződött. Ennek ellenére a brazil származású középhátvédnek bérelt helye van a kezdők között, és a japánoknál nem annyira a védekezés, mint a támadás jelenti a fő problémát, az utolsó öt mérkőzésén mindössze egyetlen gólt ért el a csapat, és még Zimbabwe ellen sem tudott betalálni.

Éppen ezért nincs kizárva, hogy az alaphelyzetben támadó középpályás Honda Keiszuke a csatársorban kap szerepet. "Az edzéseken gyakoroltuk ezt, így megvan a lehetősége, hogy Kamerun ellen is így játszom majd" - sejtette a CSZKA Moszkvában légióskodó játékos, míg a középpályás Haszebe Makoto kijelentette: "Tisztában vagyunk vele, hogy a gólszerzéssel akadnak gondjaink, de azt hiszem, reális esélyünk van arra, hogy legyőzzük Kamerunt. Természetesen nem lesz könnyű, de a legfontosabb, hogy mindannyian tökéletes kondiban vagyunk". Az erőnléttel valóban nem szokott probléma lenni a japánoknál.

Várható kezdőcsapatok:
Japán: Narazaki - Ucsida, Nakazava, Túlio Tanaka, Nagatomo, Endo, Haszebe, Nakamura S., Macui, Honda, Okazaki. Szövetségi kapitány: Okada Takesi
Kamerun: Hamidou - Geremi, Mbia, Nkoulou, Assou-Ekoto, Makoun, Enoh, A. Song, Emana, Choupo-Moting, Eto'o. Szövetségi kapitány: Paul le Guen

www.global-soccer.eu