Vágólapra másolva!
Paraguay megdönteni látszik azt a tételt, hogy egy kupa megszerzéséhez mérkőzéseket kell nyerni. A válogatott ugyanis úgy jutott be a Copa América döntőjébe, hogy mind az öt találkozóján döntetlent játszott. A meccsek közül három is 0-0-val ért véget, ami tökéletesen megfelel a paraguayi labdarúgás tradícióinak.

Uruguay bejutása a Copa América döntőjébe nem számít meglepetésnek, elvégre kiemeltként indult, és a tavalyi világbajnokságon is a kontinens legjobban szereplő csapata volt. Diego Forlánék ellenfele a döntőben azonban nem egy másik favorit lesz, Argentína és Brazília ugyanis még a legjobb négy közé sem jutott be: az aranyéremért Paraguayjal kell megküzdeni. Azzal a válogatottal, amely eddigi öt mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, igaz, vereséget sem szenvedett. A paraguayiak öt döntetlennel jutottak el ilyen messzire, de a válogatott történetét ismerve ez nem is váratlan fejlemény.

Tíz tétmeccsből öt gól nélkül

Roque Santa Cruz és társai ugyanis már a tavalyi vébén is hasonló eredménysort produkáltak, még ha ilyen messzire nem is jutottak. Dél-Afrikában a paraguayiak öt találkozót játszottak, amelyek közül csak egyet veszítettek el - a későbbi aranyérmes Spanyolország a negyeddöntőben csak hatalmas küzdelemben tudott nyerni ellenük 1-0-ra. Korábbi négy találkozójából ugyanakkor csak egyet nyert meg, emellett három döntetlent játszott, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi tíz tétmérkőzéséből nyolcszor ikszelt.

Ráadásul ebből a nyolc döntetlenből öt is 0-0 volt: a vébén Új-Zéland és Japán, a Copán pedig Ecuador, Brazília és Venezuela ellen. Az egyenes kieséses szakaszban négy összecsapáson a paraguayiak egyetlen találatot sem értek el, ám háromszor ennek ellenére is továbbléptek - mindannyiszor büntetőpárbajban.

Noha az elmúlt évtizedben rendszerint kevés gól esett paraguayiak meccsein, a gól nélküli döntetlen korábban nem volt ilyen gyakori. Az 1998-as és a 2010-es vb között tétmérkőzésen mindössze ötször játszottak 0-0-t: négy selejtező mellett egyszer a 2001-es Copa Américán. Az 1998-as franciaországi tornán ugyanakkor a Bulgária és a Spanyolország elleni csoportmérkőzés is gól nélkül ért véget, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy a házigazda franciák elleni nyolcaddöntőn se szülessen találat. Ezt a meccset Franciaország végül a vébék történetének első aranygóljával nyerte meg 1-0-ra.

Gamarráék hagyományt teremtettek

A válogatottnak gyakorlatilag azóta a kőkemény és rendkívül hatékony védekezés a fő stílusjegye. Az 1998-as csapat tagjait aranygenerációnak nevezték, amelyből elsősorban a védekező futballisták emelkedtek ki. Franciaországban a kapus José Luis Chilavertet, valamint a két középhátvédet, Celso Ayalát és Carlos Gamarrát is beválasztották a torna álomkeretébe - Gamarra az egész tornát egyetlen szabálytalanság nélkül focizta végig. Az általuk megteremtett tradíció él tovább a mostani együttesben: a kapus Justo Villar éveken keresztül volt Chilavert tartalékja a válogatottban, a középhátvéd Paulo da Silva pedig még játszott együtt Gamarárval és Ayalával.

Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt
A Copán is odateszik magukat

A rengeteg 0-0 talán csak azért meglepő egy kicsit, mert az 1998-as együttessel ellentétben immár kifejezetten jó csatáraik vannak. Nelson Haedo-Valdez, Roque Santa Cruz vagy éppen Lucas Barrios nemzetközi szinten is elismert támadók, akik klubcsapataikban eredményesen futballoznak, azonban a válogatottban sokkal kevesebb találatot érnek el. Ez részben azzal magyarázható, hogy a csapatból hiányzik egy vérbeli karmester: a középpályán többnyire hatalmas munkabírású, ám kevésbé kreatív játékosok szerepelnek. Ha az 1998-as együttesből Roberto "Toro" Acuna még aktív lenne, akkor Paraguay akár világverő csapattal is rendelkezhetne.

A válogatott argentin szakvezetője, Gerardo "Tata" Martino a kinevezése után megpróbált szakítani a hagyományokkal, és sokkal kezdeményezőbb felfogású együttest szeretett volna építeni. Hamar be kellett azonban látnia, hogy a tradíciók erősebbek, mint az elképzelése: a 2007-es Copa Américán a szövetségi kapitány offenzív taktikával küldte pályára az együttest, amely a negyeddöntőben 6-0-ra kikapott Mexikótól. Ezt követően Martino visszatért a megszokott paraguayi erényekhez, és a válogatott simán kijutott a 2010-es vébére, ahol aztán ugyanaddig jutott, mint Brazília és Argentína. Most a Copán pedig felül is múlta a kontinens sztárválogatottjait, és ha a döntőben esetleg megint büntetőkkel győz, akkor olyan tettet hajtana végre, amire még nem volt példa a sportág történetében: soha egyetlen nagy tornán (vébén vagy kontinensviadalon) nem szerezte meg az aranyérmet nyeretlen együttes.