Szlovákia betársulna a budapesti olimpiába

kajak szlalom, vadvízi kajak
SLOVAKIA, Bratislava : Peter Kauzer of Slovenia competes in final round of Kayak (K1) Men during ECA European Canoe Slalom Championships on August 15, 2010 in Water Sports Centre Cunovo situated 20 km from Bratislava. AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI
Vágólapra másolva!
Frantisek Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke szerint nem zárkóznának el egy esetleges magyarországi együttműködésre elől, ha Budapest úgy döntene, megpályázza a 2024-es nyári olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság monacói rendkívüli ülésén elfogadott reformcsomagnak, az Agenda 2020-nak értelmében a jövőben az olimpiai rendezés gazdaságosságát szem előtt tartva két szomszédos ország területén is rendezhetnének olimpiát.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke február 6-ra összehívja a szervezet rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e a 2024-es játékokra. A pozsonyi Új Szó szerint akár az is képbe jöhet egy esetleges budapesti rendezésnél, hogy a kajak-kenu szlalom
Pozsony-Dunacsúnban egy nemzetközi igénynek megfelelő kajak-kenu szlalompálya van, ráadásul a sportágnak nagy hagyománya van Szlovákiában. Mind a nőknél, mind a férfiaknál a szlovákok számítanak az egyeduralkodóban ebben a versenyszámban: a nők két aranyat, a férfiak öt aranyat, két ezüstöt és egy bronzot nyertek eddig az olimpiákon.

Pozsony mellett világszínvonalú pálya van Forrás: AFP/Samuel Kubani

"Szlovákia egymagában biztosan nem fogja megpályázni az olimpiai rendezést, erre nincsenek meg a megfelelő gazdasági és anyagi feltételek. De ha valamelyik szomszédunk úgy dönt, és szeretné, hogy csatlakozzunk hozzá, el fogunk gondolkodni rajta. Ha a Magyar Olimpiai Bizottság felkérne minket az együttműködésre, nem zárkóznánk el tőle" - nyilatkozta a lapnak Frantisek Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke. "Bizonyos sportágak létesítményeit nagyon költséges felépíteni, főleg, ha a játékok után csak üresen állnának. Minek építenének a magyarok egy új víziszlalom-pályát, amikor néhány kilométerre a határtól van egy világszínvonalú létesítmény?"

Szlovákia korábban már egyszer közre akart működni társrendezőként egy olimpián, a 2022-es téli játékokra Krakkóval közösen a Magas-Tátra is pályázott volna, de végül a helyi népszavazás sikertelensége miatt a lengyel város visszalépett.