Vágólapra másolva!
Sajnos lassan kénytelenek vagyunk belátni, hogy a kabalák gyártása nem a mi asztalunk. Alig néhány héttel azután, hogy a Ferencváros az éveken át használt ijesztő sast egy mulatságosra cserélte, újra bebizonyosodott, hogy nem megy nekünk a kabalakészítés. Fekete puli, fehér puli, több puli és egy multifunkciós puli is felbukkant az évek során. 

A 2017-es budapesti vizes vébé kabalafigurája felrobbantotta az internetet, és nem is csak itthon, de már nemzetközi cikkek is szörnyülködtek a rettenetes kinézetű, igénytelenül összetákolt izén. A kabala mellett a névre sem pazaroltak túl sok energiát: Bol-Dog lett a jószág a neve, de látva a fogadtatást, az úszószövetség inkább visszakozott, és visszavonultatta a szörnyszülöttet.

Gyárfás Tamás azt mondta, egy ismerős készítette az életnagyságú kabalát szívességből, és ő ezért hálás neki, ráadásul kicsiben jobban is nézett ki. Ettől még azonban egy ilyen súlyú eseményre fel lehetett volna készülni rendesen, és ha már Gyárfás is említette, hogy lehet rajta változtatni, akkor annak bele kellett volna férnie 2014 novembere óta, amikor először láttuk az albínó komondort.

Pulifixáció

Akinek volt már dolga pulival, az pontosan tudja, hogy például a vizsla a nyájőrzésen kívül minden más feladatban köröket ver a rasztás kis méregzsákra. Ennek ellenére úgy csinálunk, mintha a pulin kívül nem lenne más magyar kutyafajta, urambocsá, más nemzeti állat – nem a turul mellett kampányolunk, csak megjegyeztük.

Ez nem is biztos amúgy, hogy puli Forrás: SportsGrid

A pulit a 2006-os, a 2010-es és a 2012-es úszó Európa-bajnokságon is elővettük, csak a színe változott, illetve a 2012-es eseményen még annyit változtattak, hogy Debrecenben mindjárt két puli parádézott a nyitóünnepségen.

A pulizmus magyarországi mélységét mégis inkább a 2006-os Eb mutatja meg.

Nem elég, hogy a 2006-os esemény előtt a 2005-ös junior úszó Európa-bajnokságnak is ugyanez a puli volt a kabalafigurája, a 2012-es futball Eb-re készített pályázatunkba is befúrta magát a pulilobbi. Méghozzá ugyanazzal a versenyzővel! Ez persze nem véletlen, hiszen az úszósport legsikeresebb sportdiplomatája, Gyárfás Tamás átdolgozott a focistákhoz egy pályázat erejéig, így valószínűleg ő áll a pulik sportágváltása mögött is.

Úszó és focista puli Forrás: Origo

A puli egyébként hihetetlenül intelligens, nagy munkabírású kutya, a vizet viszont utálja, önszántából esze ágában nincs belemenni.

Más szeren sem vagyunk erősek

A 2014-es, szintén hazai rendezésű vízilabda Eb-n végre leváltottuk a pulit, de nem a korábban többször is versenybe szálló gólyára vagy a vidrára, hanem egy békára. A váltás elméleti síkon telitalálat, hiszen végre találtunk egy vízi állatot, a kivitelezés ugyanakkor távolról sem sikerült tökéletesre. A brekkencs egyetlen mentsége, hogy – ha nagyon koncentrálunk – felidézi gyermekkorunk egyik kedvenc meséjét, de a Vízipók-csodapókból is inkább Keresztespók barátunkra hajaz.

Dübörög a magyar béka Forrás: Szaka József/Waterpolo.hu

A tavaly decemberi női kézilabda Európa-bajnokságon szereplő kabalarókának be van lőve a haja, kispirálozták a szemét, és tusvonalat is kapott, hogy érződjön, női eseményről van szó. Erről jut eszünkbe, hogy egy rókával kapcsolatos minden idők egyik legviccesebb sportriporter-kabala találkozása: Vitár Róbert a szarajevói olimpia kabalafigurájáról mondta, hogy „higgyék el, Vuki annak ellenére farkas, hogy több kollégám lerókázta”.

2017-ben Győr rendezi az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), de a torna kabalafigurája már tavaly bemutatkozott. Ő Hugoo, a Kakas.

Az EYOF-kakas Forrás: Gyor2017.hu

A focisták is ráéreztek az ízére

Bár hosszabb ideje csak a Fradinak van kabalafigurája (itt olvashat a lecseréléséről), az utóbbi időben több más csapatnál is felbukkantak mindenféle állatok. Személyes kedvencünk a parádés öniróniával, de szemlátomást szerény forrásokkal rendelkező MTK-liba, Gedeon, aki pont egy Fradi elleni meccsen mutatkozott be.

Leo jól bírja a zord kispesti hideget Forrás: Origo

A Sas és a Liba után aztán jött a Haladásnál a legnagyobb szurkolói csoport neve előtt tisztelgő Bulldog, majd Leo, a Honvéd oroszlánja, Stopli, a Videoton rókája és végül egy igazán eredeti ötlet, a DVTK hús-vér páncélos lovagja.

Ott még nem tartunk, mint Kölnben, ahol élő kecske a kabala, vagy Lisszabonban és Rómában, ahol a kabalasast minden mérkőzés előtt körberöptetik a stadionban. Ugyanakkor még mindig van lejjebb is: íme, a Tatran Presov kézicsapatának kabalája.

Jaj! Forrás: Origo