Vágólapra másolva!
A Magyar Antidopping Csoport szakmai elégedettséggel és elismeréssel üdvözli a Kúriának Fazekas Róbert diszkoszvető ügyében hozott döntését.

A Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) feladat- és hatáskörét ellátó MACS szerint a legfőbb magyar bírói testület 2016. május 11. napján Fazekas Róbert sportoló ügyében kihirdetett döntésével a tisztán versenyző sportolók jogai és a nemzetközi doppingellenes szabályzat értékei mellett állt ki.

A Kúria jóváhagyta "a HUNADO Dopping Fellebbviteli Bizottságának korábbi döntését, és ezzel megerősítette, hogy a sportoló 2012-ben másodszor is doppingvétséget követett el, jelenleg pedig a HUNADO Dopping Fellebbviteli Bizottsága által eredetileg kiszabott 6 éves eltiltását tölti." - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fazekas Róbert Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második doppingvétségét elkövető sportolót a HUNADO dopping fellebbviteli bizottsága 2012-ben 6 év eltiltással sújtotta, ezt a döntést a sportoló bíróságon támadta meg. Bár a Fővárosi Törvényszék korábban - nem jogerősen - az eltiltást 3 évre csökkentette, a Kúria jogerősen kimondta, hogy a sportolókat nem mentesíti a felelősség alól az sem, ha tiltott teljesítményfokozó szer szennyezett táplálék-kiegészítőből kerül a szervezetükbe.

"A precedens értékű ítélet szakmailag megalapozott és teljes mértékben összhangban áll a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzattal. A HUNADO nagyra értékeli, hogy Magyarországon is megerősítést nyert a sportolói "objektív felelősség" és a "zéró tolerancia" elve, bízik továbbá abban, hogy ezen alapelvek a Kúria döntésével mind a sportolók és a felkészítésükben résztvevő sportszakemberek, mind a bírói kar gyakorlatában végérvényesen és megkérdőjelezhetetlenül megszilárdulnak. Mindez ugyanis nélkülözhetetlen eleme annak a harcnak, amelyet a tisztán versenyző sportolók jogainak biztosítása érdekében vívunk. "A tiszta játék az egyetlen út!" - olvasható a MACS közleményében.

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a játékokra, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság elsőfokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre eltiltotta. Fazekas fellebbezésére a másodfokú doppingbizottság megállapította, hogy a versenyző nem szándékosan doppingolt, és bár a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel, büntetését hat évre mérsékelte.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

Czeglédy Csaba szerdán az MTI-nek azt mondta, mivel a WADA szabályozása a gondatlanság körében tavaly enyhült, szerdán ismét kérelmezték Fazekas eltiltásának hatról négy évre csökkentését. Ha ez bekövetkezik, július 6-ától ismét versenyezhet, de már nem célja a riói indulás.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője megerősítette, hogy a 2015. január 1-jétől érvényes WADA-kódex értelmében van lehetőség az enyhítésre, az eljárás lefolytatásának nincs akadálya.

"A történtek tükrében sem szeretném a sportolást befejezni, bőven érzek még magamban erőt. Az olimpiai részvételről viszont lemondtam. Az elmúlt hónapok történései úgy megviseltek, hogy képtelen voltam egy ilyen fontos versenyre megfelelően felkészülni" - mondta az MTI-nek Fazekas Róbert szerdán.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig világbajnoki ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, ezért megfosztották aranyérmétől és akkor két évre tiltották el.