Anglia a ráadásban nyerte meg a brit csatát

Horizontal
England's forward Daniel Sturridge (L) celebrates scoring the 2-1 goal with team mates during the Euro 2016 group B football match between England and Wales at the Bollaert-Delelis stadium in Lens on June 16, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Azok után, hogy egyedüli csapatként százszázalékos teljesítménnyel megnyerte az Európa-bajnoki selejtezőcsoportját, az angol futballválogatott eddig a várakozáson aluli teljesítménnyel rukkolt elő Franciaországban. Roy Hodgson csapata az oroszok elleni 1-1 után ezúttal ugyan legyőzte Walest, de a győztes gólra a 92. percre kellett várni.

Eredmény, foci-Eb, B csoport, 2. forduló:
Anglia – Wales 2-1 (0-1) - az élő közvetítés
gól: Vardy (56.), Sturridge (90+2.), illetve Bale (42.)

A csoportkör első fordulója után Wales lehetett elégedettebb, hiszen Szlovákia 2-1-es legyőzésével nyitott, míg Anglia egy megnyert meccset szórakozott el a gyengécske oroszok ellen (1-1).

Az egymás elleni csata így igazi brit belharccá válhatott, egy walesi siker ugyanis Roy Hodgson csapatát a kiesés közelébe küldte volna. Volt is még visszavágni, a legutóbbi négy, egymás elleni mérkőzés mindegyike angol győzelmet hozott, a rivális még gólt sem tudott szerezni, arra utoljára 1984 májusában Mark Hughes volt képes.

Sturridge a ráadásban szerzett győztes gólt Forrás: AFP/Paul Ellis

„A walesi válogatott nem azonos Gareth Bale-lel, sokkal több annál” – jelentette ki Wayne Rooney, a Manchester United angol válogatott középpályása a csütörtöki Eb csoportmérkőzés előtt. Ennek ellenére ki más szerezhetett volna vezetést, mint a Real Madrid játékosa?!

Újabb Bale-gól kapus segítséggel

Egy kis lötyögés után az angolok átvették a kezdeményezést, de úgy tűnt, mintha Roy Hodgson egy kicsit visszafogottabb, biztonsági játékot kért volna tanítványaitól, mert sikerült az oroszok elleni tempót is alulmúlni.

Az első kapura tartó labdára 26 percet kellett várni, de Cahill háttal felugorva nem tudta helyezni a labdát. A 32. percben a felugró Davies kezéhez ért a labda az ötösnél, de a bíró továbbot intett.

Gareth Bale Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dan Mullan

Amikor már azt hittük, nem néznek a kapu felé a csapatok az első játékrészben, Bale tett arról, hogy ismét róla beszéljenek: nem csupán Szlovákiának talált be szerencsésen, ezúttal egy 30 méteres szabadrúgásáról maradt le csúnyán Joe Hart kapus (0-1).

Így kell cserélni

Félidőben Hodgson változtatott, lekapta a poroszkáló Kane-t és Sterlinget, helyükre Vardy és Sturridge állt be.

Az 55. percben Rooney okos, de gyenge lövése nem fogott ki Hennesseyn, egy perc múlva azonban már a kapus sem segíthetett. Sturridge beadása után Ashley Williams érthetetlen módon saját kapuja felé fejelte a labdát, az ordító lesen álló Vardy azonban így nyugodtan bepattinthatta, a játékvezető meg is adta a gólt (1-1).

Meglendültek az angolok, volt több olyan akció is, amikor szinte az össze mezőnyjátékos a walesi 16-oson belül ügyködött, de annyi lyukat rúgtak a sztárok, mint egy rosszabb lánymeccs résztvevői.

A 80. percben azt is feljegyezhettük, hogy Wales elhagyta a térfelét, ez mindent elmondott a második játékrész fölényéről.

A német Felix Brych háromperces hosszabbítása aztán segített, Sturridge a 92. percben bekotorta a győztes gólt (2-1), így Anglia a pocsék játéka ellenére a csoport élére ugrott.