Alapvető változások a labdarúgó Bajnokok Ligájában

Aleksander Ceferin, foci, UEFA
Aleksander Ceferin, president of Slovenian Football Association speaks during press conference held by Slovenian Football Association to present new head coach of Slovenian Football Team at Brdo near Kranj on October 24, 2011. Slavisa Stojanovic was chosen as a new head coach of the Slovenian Football Team. AFP PHOTO/Jure Makovec / AFP PHOTO / Jure Makovec
Vágólapra másolva!
A 2018-tól megújuló Bajnokok Ligájában a jelenlegi 20.45-ös kezdési időpont helyett két idősávban, 19, illetve 21 órától játsszák majd a mérkőzéseket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteki döntése értelmében.

Szintén változtatnak a kvalifikációs és a kiemelési szabályokon. A négy legerősebb – az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságból – egyformán négy csapat szerepel majd a 32 együttest felvonultató főtáblán, ugyanakkor a selejtező nem bajnoki ágáról csupán két klub jut a csoportküzdelmekbe.

Ünnepel az Arsenal. 2018-tól négy angol csapat szerepelhet a BL 32-es főtábláján Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Georgiosz Kefalasz

Jelenleg az úgynevezett UEFA-együttható alapján a legjobb három bajnokságot – az angolt, a németet és a spanyolt – három-három csapat képviseli a főtáblán, és egy-egy a selejtezőben játszik, míg a negyedikként rangsorolt olasz Serie A-ból az első kettő kezdett a csoportküzdelmekben, egy pedig a selejtezőben. A kvalifikációs sorozatban a bajnokok és a nem bajnokok ágáról egyaránt öt gárda került főtáblára.

Pluszpontokat érnek a korábbi kupagyőzelmek

A kiemelési szisztémában az elmúlt tíz év eredményeit veszik majd figyelembe, de pluszpontokat érnek a korábbi kupagyőzelmek, ezzel olyan patinás kluboknak kedveznek, mint a Manchester United, az AC Milan vagy az Internazionale, amelyek az elmúlt időszakban gyengébben szerepelnek.
Az UEFA arról is határozott, hogy 2018 szeptemberében jelöli ki a 2024-es kontinensviadal helyszínét, amelyre jövő március 3-ig lehet jelentkezni. A jelenlegi állás szerint a németek egyedül pályáznak, négy északi ország pedig közösen kandidál majd.

Lyon rendezi a 2018-as Európa Liga döntőjét

Döntöttek a 2018-as Európa Liga fináléjának helyszínéről, a rendezést Lyon nyerte el. A BL két év múlva esedékes döntőjének kijevi helyszínét már korábban kijelölték. A 2019-es U21-es Eb rendezési jogát Olaszország kapta, és az is eldőlt, hogy a jövő évi női Eb-n nyolcmillió euró lesz a pénzdíj. Doppingról is szó esett, ebben a témában az a határozat született, hogy a mintákat tíz évig tárolják esetleges újraelemzés céljából.

Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke Forrás: AFP/Jure Makovec

Aleksander Ceferin elnök beszélt a nemzetközi szövetség (FIFA) vb-re vonatkozó bővítési tervéről. Eszerint az UEFA nem kapott hivatalos elképzelést, így érdemben nem tud nyilatkozni a sajtóban újabban megjelent 48 csapatos tervezetről, de a szlovén sportvezető leszögezte, az UEFA nem elkötelezett a bővítés mellett. A vb-n 2022-ig 32 válogatott vesz részt.