Vágólapra másolva!
Kedden este a Nemzetek Ligája A osztályának 6. fordulójában a spanyol labdarúgó-válogatott 6-0-ra legyőzte a német csapatot, amely 89 év után kapott ki ismét hatgólos különbséggel, ráadásul a világ legjobb kapusának tartott Manuel Neuer pályafutása során először kapott hat gólt egy meccsen. A 3-as csoportban Cristiano Ronaldóval felálló Európa-bajnok portugálok 3-2-re legyőzték a horvátokat Splitben, míg a vb-címvédő franciák 4-2-re nyertek a svédek ellen a Stade de France-ban.

A 4-es csoport második helyén álló spanyolok a legutóbbi két mérkőzésükön nyeretlenek maradtak a Nemzetek Ligájában. Szombaton is csak a hajrában tudtak pontot menteni Svájcban. Igaz, akár nyerhettek is volna, ha a válogatottsági csúcstartó Sergio Ramos csak egyet belő a két kihagyott tizenegyeséből. A németek veretlenül, két győzelemmel és három döntetlennel várták a találkozót, szombaton az ukránok felett arattak könnyed, 3-1-es győzelmet.

A két csapatkapitány: a Sergio Ramos és Manuel Neuer Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Angel Martinez

A németeket kezdték lendületesebben a meccset, a 7. percben mégis Manuel Neuernek kellett bemutatni az első bravúrt. A világbajnok kapus óriásit nyújtózva védte Sergio Ramos 16 méteres szabadrúgását.

Ezt követően ismét a németek lendültek támadásba, a vezetést azonban a spanyolok szerezték meg a 17. percben.

Fabian Ruiz jobboldali szögletére Álvaro Morata érkezett a hosszú oldalon, és senkitől sem zavartatva négy méterről a léc alá fejelt.

A gól után átvette a játék irányítását a spanyol csapat és a 23. percben kis híján növelte az előnyét. Ferrán Torres élesen belőtt labdájára Morata érkezett a hosszú oldalon, és közelről a léc alá belsőzött. A spanyol támadó szabályos gólját azonban les miatt nem adta meg a játékvezető, és mivel a Nemzetek Ligájában nem használják a videobírót, nem lett korrigálva a svéd Andreas Ekberg hibája.

Hét perccel később újabb gólt lőhettek volna a spanyolok, de a ziccerben kilépő Ferrán Torres közeli lövésébe Neuer elképesztő reflexmozdulattal belekapott, és szögletre mentett.

A 34 éves kapusnak egyébként ez volt a 96. mérkőzése a német válogatottban, ezzel megelőzte az örökranglistán Karl-Heinz Rummeniggét, a Bayern München elnökét és a legendás kapust, Sepp Maiert is, így most már Neuer a német válogatott történelmének legtöbb válogatottságával rendelkező kapusa.

A 33. percben aztán már a világ legjobb kapusa is tehetetlennek bizonyult. Egy baloldali beadás után Dani Olmo fejelt a felsőlécre, a kipattanóra érkező Ferrán Torres azonban nyolc méterről, kapásból a kapu jobb oldalába bombázott.

A 38. percben eldöntötték a meccset a spanyolok. Egy baloldali szöglet után a Manchester City játékosa, İlkay Gündogan maradt le klubtársáról, a spanyol Rodriról, aki 11 méterről egy kitekert mozdulattal fejelt a kap bal oldalába.

A spanyol válogatott fennállása során először vezetett az első félidőben három góllal a német csapat ellen, azonban sikert valamelyest beárnyékolta, hogy a hajrájában le kellett cserélni a csapatkapitány Sergio Ramost, aki a combját mutogatta a csapatorvosnak.

A fordulás után lendületben maradtak a spanyolok és a 47. percben akár növelhették is volna az előnyüket, de a ziccerbe kerülő Dani Olmo ahelyett, hogy lövetett volna egy üreskapus gólt Moratával, inkább lövéssel próbálkozott, de nem tudott túljárni Neuer eszén.

A németek még nagyobb vereséget is szenvedhettek volna, ha Neuer nem véd ennyi ziccert Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Gonzales Acuna

Ezt követően mintha a németek védelem nélkül játszottak volna, a spanyolok percenként alakítottak ki ziccereket, de többet is elszórakoztak. Az 54. percben aztán Jose Gaya kihagyhatatlan helyzetbe hozta Ferrán Torrest, akinek még arra is maradt ideje, hogy a kaputól négy méterre még átvegye a labdát, majd a menteni igyekvő Neuer mellett az kapuba lőtt.

A 20 éves és 262 napos Ferrán Torres a Sergio Ramos után a második legfiatalabb játékos, aki egy meccsen két gólt lőtt a spanyol válogatottban. A csapatkapitány Ramos 2005 októberében 19 évesen és 196 napos duplázott San Marino ellen.

És ha ez nem lett volna elég, a 71. percben összejött neki a mesterhármas is. Egy gyönyörű támadás végén Fabian Ruiz tálalt tökéletes ütemben Ferrán Torres elé – ezzel kiosztva a harmadik gólpasszát –, aki 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

Ezzel Ferrán Torres lett a spanyol válogatott történetének első játékosa, aki három gólt lőtt a németeknek.

A spanyolok a 88. percben állították be a végeredményt. Egy formás támadás végén Gaya tálalt a csereként beálló Mikel Oyarzabal elé, akinek az üres kapuba kellett csak lőnie.

A 34 éves Manuel Neuernek ez volt pályafutása első meccse, amikor hat gólt kapott.

Ezzel a spanyolok megnyerték a 4. csoportot és bejutottak az NL jövő őszi négyes döntőjébe.

  • A németek 1931 után kaptak ki ismét hatgólos különbséggel. 89 évvel ezelőtt az osztrákoktól szenvedtek 6-0-s vereséget egy edzőmeccsen.
  • A német válogatott legutóbb 62 évvel ezelőtt, az 1958-as világbajnokságon kapott hat gólt a franciák elleni 6-3-as vereség alkalmával.

A 3-as csoportban a világbajnoki címvédő francia válogatott már az ötödik percben hátrányba került a svédek elleni meccsen, azonban a Olivier Giroud negyedóra elteltével egyenlíteni tudott, a 36. percben pedig Benjamin Pavard fordított egy szép kapáslövéssel. A fordulás után Giroud egy gyönyörű fejessel újabb gólt szerzett, ezzel pedig hét gólra megközelítette a válogatottsági rekorder Thierry Henryt.

Giroud minden idők legeredményesebb francia játékosa lehet Forrás: AFP/Franck Fife

A hajrában a svédek részéről még Robin Quaison szépített, de a Bajnokok Ligája döntőben győztes gólt szerző Kingsley Coman a 95. percben visszaállította a kétgólos különbséget. A világbajnok francia válogatott ezzel veretlenül, 16 ponttal nyerte meg a csoportját, a svédek pedig az utolsó helyen végzetek, ezzel kiestek a B osztályba.

A csoport másik mérkőzésén a horvátok Mateo Kovacic góljával még vezettek az Eb-címvédő portugálok ellen Spiltben, azonban az 51. percben Marko Rog kiállítása miatt emberhátrányba kerültek. Egy perccel később Cristiano Ronaldo bombaerős szabadrúgását a horvát kapus csak ütni tudta, az érkező Ruben Dias pedig közelről értékesítette a kipattanót.

Cristiano Ronaldo ezúttal nem lőtt gólt Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Nyolc perccel később a Nemzetek Ligája-címvédő portugálok Joao Felix ziccerével átvették az vezetést, de a 65. percben Kovacic újabb találattal egalizált. A meccset végül a portugálok nyerték egy komikus góllal. A 90. percben a horvátok kapusa, Dominik Livakovic ejtett ki egy beadást, az érkező Ruben Dias pedig az üres kapuba lőtt.

Ezzel a győzelemmel a portugálok a csoport második helyén végeztek.

Nemzetek Ligája, 6. forduló:
A osztály:

3. csoport:
Horvátország-Portugália 2-3 (1-0)
Franciaország-Svédország 4-2 (2-1)

A végeredmény: 1. Franciaország 16 pont, 2. Portugália 13, 3. Horvátország 3 (9-16), 4. Svédország 3 (5-13)

4. csoport:
Spanyolország-Németország 6-0 (3-0)
Svájc-Ukrajna - elmaradt

A végeredmény: 1. Spanyolország 11 pont/6 mérkőzés, 2. Németország 9/6, 3 Ukrajna 6/5, 4. Svájc 3/5

A Svájc-Ukrajna mérkőzés sorsáról a UEFA dönt.