Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki ezüstérmes Atomerőmű KSC Szekszárd végig vezetve magabiztosan győzte le 80-70-re a török Kayseri csapatát az Euroliga csoportökérbe jutásért rendezett sepsiszentgyörgyi tornán. Ha tolnai csapat szerdán a házigazda együttest is megveri, akkor fennállása során első ízben szereplhet a legrangosabb női klubsorozat főtábláján.

A magyar bajnoki ezüstérmes Szekszárd egy ízben már közel járt, hogy a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében szerepeljen, és ezúttal mindössze két lépés, két győzelem választja el a nagy álom beteljesülésétől. Studer Ágneséknek a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön a helyi Sepsit és a török bajnokság középmezőnyéhez tartozó Kayserit kell megelőzniük a háromcsapatos minitornán.

Hat csapat harcol két helyért az Euroliga főtábláján:

A tolnai csapatban nagyon bíztak a májusban megműtött válogatott irányító, Studer Ágnes játékában, akinek még vigyáznia kell a bokájára, de már ott tudott lenni a pályán. Ugyancsak a csapattal tartott Gereben Lívia, aki már megnyerte élete legnagyobb csatáját, legyőzte a leukémiát, egy, a talpában elszenvedett részleges szalagszakadás pedig ezek után már nem lehett akadály a játéka előtt.

Gereben Lívia is ott volt a pályán a szekszárdi csapatban Forrás: fiba.com

A magyar csapat mellett szólt, hogy a két együttes legutóbbi találkozóján idén januárban magabiztos 88-71-es győzelmet aratott a törökök felett az Európa-kupában.

A Szekszárd a Studer Ágnes, Bálint Réka, Cyesha Goree, Zala Friskovec, Nikolina Milic kezdő ötössel állt fel a mérkőzésen. Az első pontokat éppen utóbbi, a csapat szerb centere szerezte Bálint Réka bejátszása után. Milic ezt követően két újabb kosarat szerzett, azonban támadásban sok volt a hiba a magyar csapat játékában, és 6-6-nál egyenlítettek a törökök.

Egy újabb Milic-dupla után Goree is betalált, a törökök azonban Farhiya Abdi triplájával tartották a lépést Djokics Zseljko csapatával,

sőt másfél perccel az első negyed vége előtt Christia Williams Brooque triplájával a vezetést is átvették. Szerencsére gyorsan jött Goree válasza, majd az újabb török pontokra a két jó büntetője, az első negyedet pedig Sara Krnjic duplája zárta le, így három pontos szekszárdi előnnyel mehettek a csapatok az első kis szünetre (18-15).

Nikolina Milic a mezőny legjobbja volt a Kayseri ellen Forrás: Facebook/Atomerőmű KSC Szekszárd

A második negyed első pontjait is Goree szerezte, így először vezetett öt ponttal a Szekszárd. De elég volt két elrontott támadás, és ismét csak egy pont volt a magyar csapat előnye. Mindkét csapat nagyon szigorúan védekezett, amivel rendre hibára késztette ellenfelét támadásban. 21-19-es magyar vezetés után jó két percig nem született kosár, akkor Egle Sventoraite duplájával ismét egyenlítettek a törökök, Djokics mester pedig időt is kért, hogy kicsit rendbetegye a szekszárdi támadójátékot. Az időkérés után azonban a törökök szerezték az első kosarat,

a majd' négyperces szekszárdi gólcsendet végül Milic duplája törte meg,

aki aztán bedobott még egy büntetőt, majd egy újabb duplával ismét három pontra növelte a magyar csapat előnyét (26-23), kikényszerítve ezzel egy török időkérést. Ami után rögtön Zala Friskovec vágta be az első szekszárdi triplát, majd újra Milic volt eredményes, és már nyolc ponttal vezetett az Atomerőmű (31-23). A szerb center tarthatatlan volt, újabb kosarával már tíz pontra nőtt az előny, ami a szünetre ugyan 7 pontra csökkent (38-31), de legalább a Szekszárdnál volt.

Studer Ágnes (labdával) lendületére ezúttal sem lehetett panasz Forrás: Tóth Zsombor

Az első két negyed után a magyar csapatban Nikolina Milic és Cyesha Goree voltak a legeredményesebbek 17, illetve 10 ponttal, míg török oldalon 9 pontos Japreece Monet Dean volt a legjobb.

A harmadik negyed első kosarát Friskovec révén a Szekszárd szerezte, ezt követően azonban egy két- és egy hárompontossal megint lőtávolon belül került a Kayseri (40-36), úgyhogy a legjobbkor jött előbb Sara Krnjic duplája, majd Goree triplája (45-36). Studer is beszórt egy triplát, és a negyed közepén úgy tűnt, állandósul a Szekszárd tízpontos előnye, azonban elég volt két kihagyás a védelemben, és máris csak öt pont maradt az előnyből (55-45).

A lelátóról viszont felharsant a Ria-ria Hungária, ami erőt kellett, hogy adjon a folytatásra. És adott is:

Milic mellett Miklós Melinda és Leslie Deann Vorpahl is betalált, és másfél perccel a negyed vége előtt tizenöt pontra hízott a Szekszárd előnye (59-45). A játékrész végét egy kicsit megint elrontotta a Szekszárd, de Vorpahl két büntetőjével végül ezt a negyedet is megnyerték, és kilenc pontos vezetéssel (61-52) kezdhették meg az utolsó tíz perceet.

Cyesha Goree (labdával) ponterős játéka is kellett a Kayseri elleni sikerhez Forrás: Facebook/Atomerőmű KSC Szekszárd

Mányoki Réka kétpontosával indult az utolsó negyed, amire négy ponttal válaszoltak a törökök, majd Goree dobott be két büntetőt, de erre is jött a Kayseri válasza egy dupla formájában. 63-58-nál megint csak öt pont volt a Szekszárd előnye, és a tolnaiak ismét produkáltak egy közel négyperces gólcsendet, amit végül Goree triplája tört meg. Nagy szerencse volt, hogy a törökök támadójátéka is hagyott kívánnivalót maga után...

De ez a legkevésbé sem foglalkoztatta Studer Ágnest, aki 4:40-nel a meccs vége előtt bevágott egy triplát, ismét tíz pont fölé hízlalva a szekszárdi előnyt (69-58).

Három perccel a meccs vége előtt biztos kézzel őrizte tízpontos előnyét a Szekszárd, sőt, Studer újabb triplájával eldőlni látszott a kulcsfontosságú mérkőzés (76-63). Monet Dean kosarára Friskovec válaszolt, és Kalbisagde triplája ellenére is plusz tízről kezdte az utolsó percet a magyar csapat, amit a lefújásig meg is őrzött (80-70).

A Szekszárd mind a négy negyedet megnyerve végül magabiztosan győzött, és egyetlen mérkőzésre került attól, hogy fennállása során először az Euroliga csoportkörében szerepeljen. Ehhez szerdán este magyar idő szerint 18 órától a hazai pályán szereplő Sepsi csapatát kell legyőznie.

Eredmény, női Euroliga-selejtező:
Atomerőmű KSC Szekszárd-Kayseri (török) 80-70 (18-15, 20-16, 23-21, 19-18)
a magyar csapat pontszerzői:
Milic 23, Goree 18, Friskovec, Krnjic, Studer Á. 9-9, Vorpahl 6, Miklós 4, Mányoki 2

A selejtezőcsoport győztese bejut az Euroliga csoportkörébe, s ha ez a KSC-nek sikerül, az A-csoportba kerül az orosz MBA Moszkva és UGMK Jekatyerinburg, a francia Lattes Montpellier, az olasz Umana Reyer Venezia, a lett TTT Riga, a cseh ZVVZ USK Praha és a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca mellé. Ha második lesz az Atomerőmű, az Európa-kupa B-csoportjában folytatja a Győrrel, az ukrán Prometejjel és a PAOK (görög)–Elazig (török) párharc győztesével. Ha esetleg harmadikként végez, az Európa-kupa D-csoportjába kerül a török Nesibe, az izraeli Elitzur és a PEAC–Lefkada (görög) párharc győztese társaságában.