Vágólapra másolva!
Szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik Dárdai Pál, akit edzői pályafutása során harmadszor is kineveztek a Hertha BSC vezetőedzőjének. A berlini csapat jelen pillanatban az utolsó helyen áll a Bundesligában, az idei bajnokságból még 6 forduló van hátra. Ha innen sikerül Dárdainak a Hertha megmentése, akkor akár élete végéig szóló szerződést is kaphatna a klubnál.

Ez a mondat a világ minden focibajnokságában elhangzik áprilisban néhány csapatnál. Mert mindenütt van egy klublegenda, akire ki lehet osztani az ügyeletes megmentő szerepét. Csak X helyére mindenütt más nevet helyettesítenek be.

A német főváros egy évtized óta szenvedő csapatánál, a Herthánál ez a megmentő a magyar Dárdai Pál. Aki még a múlt évezredben, „gyerekként" érkezett a csapathoz, és lelkesedésével, csupaszív játékával, remek teljesítményével lett legenda a világ egyik legerősebb bajnokságának csapatánál. Dárdai 2012-es visszavonulása után korosztályos csapatokat edzett Berlinben, majd 2015 februárjában, amikor Jos Luhukay-al robogott a csapat a másodosztály felé, kérték meg először, hogy állítsa meg ezt a lejtmenetet.

Az edzői bemutatkozása a Bundesligában tökéletesen sikerült,

nyert a Herthával Mainzban, majd ugyan következett két vereség, ám ezt követően produkált egy hétmeccses veretlen szériát, és megmentette a Herthát kieséstől. A Freiburg és Paderborn váltott osztályt, és a Hertha osztályozóra kényszerítette a Bundesliga dinoszauruszát, a Hamburgot.

Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője nyilatkozik csapatának az Eintracht Frankfurt ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2016. szeptember 24-i mérkőzése előtt Frankfurtban Forrás: MTI/EPA/DPA/Uwe Anspach

Rögtön látszódott, hogy Dárdai Pál edzőnek is remek lesz. A következő szezonra már ő készítette fel a fővárosi csapatot, és hetedik helyig vezette. A 2016-17-es szezonban pedig a hatodikra. Pedig az akkori csapatából is az embernek elsőre csak a két, akkor már jócskán harmincadik életévén túl lévő csatár, Vedad Ibisevic és Salomon Kalou neve ugrik be. Nyugodtan kijelenthető, hogy sokkal több mint öt jobb játékosállománnyal rendelkező csapat volt akkor a Bundesligában, de Dárdai hozzáállásával, fanatizmusával, remek érzékével kétszer is nemzetközi kupába vezette a Herthát. Oda, ahol a helye van a német főváros nagy múlttal rendelkező gárdájának.

A nemzetközi kupákban nem volt sikeres a csapat (ez viszonylag enyhe kifejezés, mert először a selejtezőben, másodszor a csoportkörben bukott el), de ez egyébként is egy bónusz volt a berlini együttesnek.

Ami biztos: öt szezonra készítette fel a Herthát Dárdai, és ebből négyben erőn felül teljesített.

Annak ellenére, hogy az akkori sportigazgató, Michael Preetz egyre nehezebb és nehezebb helyzetbe hozta. Folyamatosan „eltűntette" Dárdai mellől a csapatot, ám a magyar szakember olyan hősies harcot folytatott, mint történelmünkben egyik-másik várkapitányunk reménytelen helyzetben. Amikor (természetesen képletesen) először nyomták víz alá a fejét, még akkor is a víz szintje fölött lebegett a Hertha, ugyanis a 2019-20-as bajnokságban a bentmaradást érő 15. helyen volt, amikor Dárdai a 12. forduló után (majdnem öt év vezetőedzői tevékenység után) először távozott a kispadról.

Dárdai és Michael Preetz (jobbra). A sportigazgató sokszor hozta lehetetlen helyzetbe a magyar edzőt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Klaus-Dietmar Gabbert

A berlini vezérkar hamar rájött, hogy butaságot csinált, ugyanis abban a szezonban három őt követő edző sem tudott semmit sem kezdeni a szedett-vedett kerettel. Jürgen Klinsmann kilenc, Alexander Nouri négy, végül a Bundesliga örök „tűzoltója ", Bruno Labbadia kilenc meccsen irányított ott.
A Hertha vezetői elkövették azt a hibát, hogy utóbbira bízták a csapatot a következő szezonra is, pedig róla tudható, hogy képtelen ősszel eredményt produkálni. Ám Labbadia a téli felkészülést is végig csinálta, majd az első tavaszi találkozó után váltak meg tőle. Ebbe az ügybe már belebukott Michael Preetz is, és ilyenkor a romokba heverő csapat kihez fordulhat? Természetesen Dárdaihoz.

A magyar tréner másodszor is jött, és a nem általa felkészített csapatot megint megmentette.


Majd maradt a következő szezonra, de ekkor már gyakorlatilag egyetlen használható focistája nem volt. Az új sportigazgató, Fredi Bobic még Preetz-nél is nagyobb ámokfutást rendezett, és a 13. fordulóban menesztette Dárdait. Pont ennyi fordulót élt meg utódja, Tayfun Korkut, ám míg Dárdai 14 pontot szerzett a lehetséges 39-ből, Korkut csak kilencet. Nem Dárdaival volt ott a gond.

A Hertha hátralévő meccsei

Április 22: Hertha-Bremen
Április 30: Bayern Müchen-Hertha
Május 6: Hertha-Stuttgart
Május 12: Köln-Hertha
Május 20: Hertha-Bochum
Május 27: Wolfsburg-Hertha

A Herthát osztályozó segítségével bent tartotta Felix Magath, de a vezetők semmit nem tanultak.
Nem az új edző, Sandro Schwartz tehet róla, hogy hat fordulóval a vége előtt a Hertha jelenleg utolsó a Bundesligában. A játéka reménytelen, a keret alkalmatlan bármire is, megint száguld a kiesés felé.
Ilyenkor mi történik? Felhívják Dárdait.

Felix Magath sem tudott semmit kezdeni a berlini csapattal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Harmadszor is a magyar trénernek kell megmenteni a berlini csapatot. Nem lehet azt mondani, hogy az eddiginél nehezebb helyzetben veszi át a gárdát, de az idő most nagyon szorít.

Úgy tűnik, hogy ezen a csapaton ezúttal tényleg csak Dárdai Pál segíthet.

A hátralévő hat mérkőzésből ugyanis négyen kvázi-vetélytárssal játszik a csapat. Vagyis elvileg verhető ellenféllel. Két hét múlva Münchenbe kell menni, ott reménytelen a pontszerzés, de a hétvégén a Brement le lehet győzni. A müncheni kirándulás után Berlinbe megy a Stuttgart, és még fogadja otthon a Bochumot. Ha ezeken a hazai találkozókon 9 pontot szerez, azzal bent lehet maradni. Főleg ha Kölnben és Wolfsburgban sem kap ki.

Dárdai Pálnak csodára lesz szüksége ahhoz, hogy a Hertha ne essen ki Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Dárdaival ismét meglehet a bentmaradás, mert ő nemcsak edző, de pszichológus is, és elhitetheti a sok gyenge focistával, hogy 10-12 pontra jók lehetnek ezeken a találkozókon.

Érdekes vállalkozás, ha sikerül lassan tényleg modellt állhat a Hertha stadionja előtt felállítandó szoborhoz.